Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Σεπ 2023
Πολιτισμός

«Κύριε Αττίκ… τελειώσαμε» μια μεγάλη θεατρική επιτυχία με τον Πέτρο Αποστολόπουλο

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη

Το θεατρικό κείμενο του χαρισματικού συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου, η εμπνευσμένη σκηνοθεσία της Φωτεινής Νταφοπούλου και η ερμηνεία από τον ταλαντούχο Πέτρο Αποστολόπουλο αποτελούν τη μαγική συνταγή της επιτυχίας για τη θεατρική παράσταση «Κύριε Αττίκ… τελειώσαμε».

Πρόκειται για ένα έργο γραμμένο για τη ζωή του Αττίκ όπου σ΄ έναν πικρογραμμένο μονόλογο ο ίδιος αφηγείται τη ζωή του, εστιάζοντας κυρίως στις σημαντικές στιγμές που τον στιγμάτισαν ως άνθρωπο και ως προσωπικότητα.

Κείμενο, σκηνοθεσία, ενδυματολογία, μουσική, ερμηνεία δένουν απόλυτα μεταξύ τους και η συγκινησιακή φόρτιση που προκαλείται στους θεατές είναι δεδομένη.

Το να υποδυθεί κάποιος ηθοποιός τον Αττίκ απαιτεί υποκριτική αρτιότητα και πιστότητα. Ιδιαίτερα όταν ο ηθοποιός βρίσκεται σε απόσταση ανάσας από τον θεατή και οφείλει να τον πείσει ότι απέναντί του δεν βρίσκεται ο άνθρωπος ηθοποιός αλλά ο άνθρωπος Αττίκ. Ο Πέτρος Αποστολόπουλος το επιτυγχάνει έντιμα και αβίαστα.

Στέκεται απέναντι στον θεατή, τον κοιτάζει με τα μάτια του Αττίκ και του διηγείται τη ζωή του. Τον θάνατο του πατέρα του που σημάδεψε με την απώλειά του ολόκληρη την οικογένεια, τη σπάταλη μητέρα του που επηρέασε την πορεία του, τον θάνατο της αδερφής του μα κυρίως τους μεγάλους έρωτες της ζωή του.

Ο Πέτρος Αποστολόπουλος ανταποκρίνεται απόλυτα στον ρόλο του και αναγκάζει τον θεατή να συμμετέχει στον συναισθηματικό του κόσμο που μεταβάλλεται κατά τη ροή του λόγου. Γελάει, κλαίει, πονάει, παραδίδεται στον έρωτα, πληγώνεται, φιλοσοφεί, και πάντα αναζητά τη λύτρωση.

Ένας ρόλος πολύ δύσκολος και απαιτητικός αλλά απόλυτα εύπλαστος για τον Πέτρο Αποστολόπουλο που γνωρίζει πως να λειτουργεί επάνω σε μια μικρή σκηνή με λιτότατο σκηνικό (στο secret room του θεάτρου Αλκμήνη).

Η Μαίρη Γκαζιάνη με τον ηθοποιό Πέτρο Αποστολόπουλο

Εύκολες είναι οι μεταμορφώσεις για τον Πέτρο Αποστολόπουλο, από έφηβος μετατρέπεται σε νεαρό άντρα, στη συνέχεια σε ενήλικα και τελικά σε ηλικιωμένο. Ειδικά η στιγμή της μεταμόρφωσής του από ενήλικα σε ηλικιωμένο κόβει την ανάσα στον θεατή γιατί ξεδιπλώνεται η μαγεία της υποκριτικής τέχνης και το ερμηνευτικό μεγαλείο του ηθοποιού που υπηρετεί την τέχνη του με απόλυτη συνείδηση και σεβασμό στο θεατρόφιλο κοινό.

Όση ώρα κρατάει το έργο ο Πέτρος δεν είναι ο γνωστός ηθοποιός, ο φίλος, ο συγγενής. Είναι ο Αττίκ που ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας  για να μας κάνει τη χάρη να τον απολαύσουμε, εφόσον δεν είχαμε την τύχη να τον προλάβουμε εν ζωή.

Ο μονόλογος είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο θεατρικό είδος γιατί ο ηθοποιός στηρίζεται αποκλειστικά στον εαυτό του. Ο Πέτρος Αποστολόπουλος ανταποκρίνεται επάξια στον ρόλο του, μ΄ έναν μονόλογο που, μέσα από το θεατρικό κείμενο, τον εξελίσσει σε διάλογο με πρόσωπα ανύπαρκτα στη σκηνή κι όμως εμφανή μέσα από τους διαλόγους που ο ίδιος ο Πέτρος διαχειρίζεται υποκριτικά.

Η νοσταλγική μουσική και τα τραγούδια με τη φωνή της αξέχαστης Δανάης, που δεν θα μπορούσαν να λείπουν, είναι το κερασάκι που χαρακτηρίζει άψογη από κάθε άποψη την παράσταση «Κύριε Αττίκ… τελειώσαμε».

Ο Πέτρος Αποστολόπουλος έχει ήδη δώσει το στίγμα του ως ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της εποχής μας και είμαι σίγουρη ότι έχει να προσφέρει πάρα πολλά στο ελληνικό θέατρο.

Σπεύσατε να δείτε την παράσταση, όσο προλαβαίνετε, για να συναντήσετε τον Αττίκ των νοσταλγικών τραγουδιών, να μάθετε λεπτομέρειες από τη ζωή του, να απολαύσετε το υποκριτικό ταλέντο ενός σπουδαίου ηθοποιού και να αναγνωρίσετε το μεγαλείο της υποκριτικής τέχνης.

Κάθε Σάββατο στις 19.00 στο θέατρο Αλκμήνη.

 

Related posts