Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Σεπ 2023
SLIDER

Ξεχάστε το «Πάσχα στο χωριό»-Δυστυχώς δεν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία

Οι λιγοστές ελπίδες που είχαμε να γιορτάσουμε το Πάσχα στην ύπαιθρο φαίνεται να είναι όνειρο απατηλό. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Σε περίπτωση που επιτρεπόταν  η ελεύθερη μετακίνηση οι επιδημιολόγοι αναφέρουν ότι θα υπήρχε μεγάλη έξαρση κρουσμάτων σε χωριά και τότε η κατάσταση δεν θα ελεγχόταν.

Αν και τα μέλη της Επιτροπής που αποφασίζουν για τις μετακινήσεις μας γνωρίζουν την επιθυμία των Ελλήνων να κάνουν Πάσχα στα χωριά, δεν το τολμούν. Αλλά και η Κυβέρνηση δεν τολμά να πάρει τέτοιο ρίσκο και να ανάψει το πράσινο φώς για Πάσχα στην ύπαιθρο. Δεν θέλει να ρισκάρει ούτε το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου αλλά ούτε του τουρισμού που έχει αποφασιστεί να γίνει στις 14 του μήνα.

Τι θα γίνει με τις Εκκλησίες – Πώς θα γίνει ο Επιτάφιος  και η Ανάσταση

Όλες οι τελικές αποφάσεις για τους εκκλησιασμούς, τον επιτάφιο και την Ανάσταση θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν τη Μεγάλη εβδομάδα. Το σίγουρο είναι ότι Πολιτεία και εκκλησία βρήκαν και συμφώνησαν για το πώς θα γίνουν οι εκκλησιασμοί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συναντήθηκαν στο περιθώριο εκδήλωσης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στη Βουλή. Και εκεί συμφώνησαν για τον τρόπο που θα γίνουν οι λειτουργίες. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε για «συμψηφισμό».

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε:

«Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό, ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας.Το θέμα δεν είναι μόνον ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, αλλά κάποιοι φοβούνται κυρίως στα νησιά. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή το σενάριο που προκρίνεται είναι:

Για την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου να γίνει περιμετρικά του ναού και με αυστηρή επιτήρηση των μέτρων ασφαλείας (για μάσκες, αποστάσεις).

 

Πραγματοποίηση της Ανάστασης δύο ώρες νωρίτερα, στις 10 μ.μ., κατέληξαν κυβέρνηση και Eεκκλησία. Στόχος είναι να γίνει η Ανάσταση στους ναούς με προσέλευση του κόσμου στους υπαίθριους χώρους, χωρίς ταυτόχρονα να χρειαστεί εκτεταμένη παράταση του ωραρίου εντός του οποίου επιτρέπεται η κυκλοφορία.

Όσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα, αυτό που κερδίζει έδαφος είναι η αναγγελία αρκετά νωρίτερα της 12ης βραδινής της Ανάστασης, παρουσία πιστών αλλά με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Σε εκκρεμότητα το ωράριο και το πόσα άτομα θα είναι το μέγιστο όριο στους ναούς. Από την πλευρά της η Εκκλησία φέρεται πως ζητά να αυξηθεί σε 100 ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς από 50 που ισχύει αλλά και να αλλάξει η αναλογία πιστών / τμ σε 1 προς 15, αντί για 1/25 που ισχύει τώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του μεγάρου Μαξίμου η συζήτηση «με αντικείμενο τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων» πραγματοποιήθηκε σε «πολύ καλό κλίμα».

Related posts