Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
05 Οκτ 2022
SLIDER

Ξανά στους δρόμους του Παρισιού τα Κίτρινα Γιλέκα

Ακούραστοι. Μαχητικοί. Έχοντας σχέδιο και αποφασιστικότητα οι Γάλλοι που φορούν τα «Κίτρινα Γιλέκα» βγαίνουν ξανά στους δρόμους.

Ο Μακρόν είναι προβληματισμένος. Από τη μια έκανε πίσω και φαίνεται θα κάνει και άλλα βήματα πίσω αν θέλει να μείνει στο θρόνο του. Από την άλλη γνωρίζει πολύ καλά ότι αν βγάλει τα ΜΑΤ και το Στρατό και συγκρουσθούν με τους πολίτες, οι ημέρες του είναι λίγες.

Παρά το γεγονός ότι όλοι σήμερα φοβούνται βίαια επεισόδια οι διαδηλωτές  είναι αποφασισμένοι για όλα. Θα ξεχυθούν στους δρόμους και θα απαιτήσουν τα δικαίωμά τους.

Όπως καταλαβαίνετε οι Γάλλοι έχουν μια στρατηγική και δεν το βάζουν κάτω. Τα Κίτρινα Γιλέκα οργανώνουν την «Πέμπτη Πράξη» των κινητοποιήσεών τους, μετά από τέσσερα συνεχόμενα Σάββατα που οι διαδηλώσεις τους αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια σε όλη τη Γαλλία.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», των Γάλλων που έχουν κινητοποιηθεί εδώ και έναν μήνα κατά της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής ζητούν  περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Τα 100 ευρώ που τους έδωσε ο Μακρόν λένε ότι είναι κοροϊδία.

«Είναι ακριβώς η στιγμή που δεν πρέπει να σταματήσουμε .Οφείλουμε να συνεχίσουμε», δηλώνει σήμερα ένας από τους επικεφαλής του κινήματος, ο Ερίκ Ντρουέ, σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook.

«Αυτό που έκανε ο Μακρόν τη Δευτέρα, είναι μια έκκληση για να συνεχίσουμε διότι αρχίζει να δίνει κάτι και, προερχόμενο απ’ αυτόν, είναι ασυνήθιστο».

Στο Facebook, κύριο δίαυλο κινητοποίησης αυτού του κινήματος, οι πολυάριθμες εκκλήσεις για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων για πέμπτο διαδοχικό Σάββατο συνασπίζουν χιλιάδες πρόσωπα.

«Ο τρομοκράτης σκοτώθηκε, δεν υπάρχει πια κανένα εμπόδιο για να διαδηλώσουμε. Κίτρινα γιλέκα, όλοι μαζί ενωμένοι το Σάββατο», έγραφε μια από τις ομάδες του κινήματος στο Facebook. Χθες το βράδυ, ο δράστης της επίθεσης εναντίον της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς του Στρασβούργου, ο Σερίφ Σεκάτ, σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης.

Ωστόσο ορισμένοι προωθούν τον κατευνασμό. Ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή ταραχών θα προστατεύουν μνημεία όπως η Αψίδα του Θριάμβου και θα εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το προεδρικό μέγαρο.

«Χρειάζεται να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα σενάρια», δήλωσε στον ραδιοσταθμό RTL ο αρχηγός της αστυνομίας Μισέλ Ντελπιές. Ο ίδιος πρόσθεσε πως περιμένει ότι τα καταστήματα στην πρωτεύουσα θα πληγούν λιγότερο αυτό το Σάββατο απ’ ό,τι τα τρία προηγούμενα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε εξάλλου στον ραδιοσταθμό Europe 1:

«Θα προτιμούσα οι δυνάμεις της τάξης να κάνουν την αληθινή δουλειά τους, δηλαδή να καταδιώκουν τους εγκληματίες, να μειώνουν τον τρομοκρατικό κίνδυνο μάλλον, παρά να πρέπει να εξασφαλίζουν τη λειτουργία των διασταυρώσεων υποχρεωτικής κυκλικής πορείας», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, η νομαρχία του Παρισιού ανακοίνωσε πως θα αναπτυχθούν στην πρωτεύουσα 8.000 στελέχη των δυνάμεων της τάξης και 14 θωρακισμένα οχήματα.

Ο Μακρόν καλεί να υπάρξει ηρεμία στις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων

Η Γαλλία «χρειάζεται ηρεμία» ώστε να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, διαμήνυσε χτες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, παραμονή της νέας κινητοποίησης των Κίτρινων Γιλέκων.

Ο Μακρόν επανέλαβε ότι στο διάγγελμά του, την Δευτέρα, δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για να ανταποκριθεί στα «νόμιμα και ειλικρινή αιτήματα» των πολιτών. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι και η αύξηση, κατά 100 ευρώ, του κατώτατου μισθού.

Related posts