Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
07 Φεβ 2023
Τεχνολογία

Κρυογονική: πίστη, ψευδαίσθηση ή τζόγος;

Απεβίωσε πριν λίγες μέρες ο πατέρας της κρυογονικής, Ρόμπερτ Έτινγκερ, σε ηλικία 92 ετών. Ήταν ο κύριος εμπνευστής και πρωτεργάτης της ιδέας ότι οι νεκροί πρέπει να καταψύχονται, για να επαναφερθούν στη ζωή έπειτα από δεκαετίες ή ακόμα και αιώνες, όταν τελειοποιηθεί η διαδικασία από τους επιστήμονες. 

Ο Έτινγκερ, ο οποίος πίστευε ότι μια μέρα θα ανακαλυφθούν αντίδοτα για τη γήρανση και τις ασθένειες, είχε επιλέξει από πριν το φέρετρό του, ζητώντας όταν πεθάνει να στραγγίξουν το αίμα από τις φλέβες του και να βυθίσουν το σώμα του σε μια κυλινδρική δεξαμενή με υγρό άζωτο. Σε αυτόν τον παγωμένο τάφο θα περιμένει την ανάστασή του.

Πολλά ερωτήματα τίθενται τον τελευταίο καιρό σχετικά με μία ρωσική εταιρεία κρυογονικής, η οποία ισχυρίζεται ότι μπορεί να πετύχει την αιώνια ζωή καταψύχοντας τον εγκέφαλο. Η  KrioRus ιδρύθηκε το 2005 και έχει ήδη πελάτες, οι οποίοι πληρώνουν αδρά για να διατηρηθεί παγωμένο το μυαλό τους ή και το σώμα τους. Έχει φτιάξει, μάλιστα, ειδικές εγκαταστάσεις για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των 30 πελατών της, οι οποίοι έχουν ήδη υπογράψεισχετικό συμβόλαιο.  

Ενας από τους πελάτες της εταιρείας, ο 35χρονος Ινοκέντι Οσαντσί, τραπεζικός, δηλώνει ότι δε θέλει να πεθάνει ποτέ και είναι έτοιμος να πληρώσει μια μικρή περιουσία για να διατηρηθεί ο εγκέφαλός του. Ο Οσαντσί πιστεύει ότι η εταιρεία μπορεί να διατηρήσει τον εγκέφαλό του ζωντανό μετά θάνατον και να τον μεταμοσχεύσει σε άλλο σώμα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί περίπτωση μεταμόσχευσης εγκεφάλου.

Εκτός από τον Οσαντσί, και άλλοι πελάτες της εταιρείας πρεσβεύουν την άποψη ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος λειτουργεί όπως ο σκληρός δίσκος ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και το περιεχόμενό του μπορεί να καταψυχθεί και να διατηρηθεί για μελλοντική χρήση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ντανίλα Μεντβέντεφ, μάνατζερ της KrioRus: «Λέμε στους πελάτες μας ότι είναι πιο φθηνό, πιο σίγουρο και μάλλον πιο καλό να παγώσουν μόνο τον εγκέφαλο» . Η ψύξη του εγκεφάλου κοστίζει 10.000 δολάρια, ενώ του σώματος φτάνει τα 30.000 δολάρια.

Οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί με το θέμα και κάνουν λόγο για απάτη, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν δίνουμε εγγυήσεις. Απλώς λέμε στους πελάτες ότι είναι χαζό να μη δοκιμάσουν», απαντά ο Μεντβέντεφ.

Κι αν οι Ρώσοι χαρακτηρίζονται απατεώνες, δεν συμβαίνει σίγουρα το ίδιο με τον Έτινγκερ. Ο Ετινγκερ έγινε γνωστός παγκοσμίως στη δεκαετία του ΄60, όταν δημοσίευσε τη θεωρία του στο βιβλίο «Τhe Ρrospect of Ιmmortality» («Η Προοπτική της Αθανασίας»).

Η πιο συνηθισμένη κριτική που του έχει ασκηθεί είναι ότι προσφέρει ψεύτικες ελπίδες. «Δεν υπόσχομαι όμως την απόλυτη επιτυχία. Πιστεύω ότι κάποτε η επιστήμη θα βρει τη λύση, αλλά δε δίνω πιθανότητες», είχε δηλώσει ο ίδιος.

Ο Έτινγκερ είχε εμπνευστεί την ιδέα της κρυογονικής με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ξεκίνησε ως ένα κράμα επιστημονικής περιέργειας και παιδικής ονειροπόλησης. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο για να αναρρώσει από τα τραύματά του στο πεδίο της μάχης, ο Έτινγκερ μελετούσε το έργο του Γάλλου βιολόγου Ζαν Ροστάντ και εμπνεόταν από νουβέλες φαντασίας.

Το 1976 έκανε πράξη τη θεωρία του παγώνοντας τη μητέρα του, Ρέα. Τώρα, στα 92 του χρόνια, έφτασε η και σειρά του ίδιου. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο φόβος του θανάτου ήταν αυτό που τον οδήγησε στην έρευνά του, είχε απαντήσει. «Οχι. Αλλωστε δε φοβάμαι τον θάνατο», είπε. «Ουσιαστικά, κανένας από τους ασθενείς μου δεν είναι νεκρός. Ο θάνατος είναι μια διαδικασία, όχι ένα γεγονός. Χρειάζεται χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί».

Το Ινστιτούτο Κρυογονικής (Cryonics Ιnstitute), το οποίο ίδρυσε ο Έτινγκερ, παρεμβαίνει κατόπιν του θανάτου κάποιου ανθρώπου και προσπαθεί να φρενάρει τη ζημιά του θανάτου παγώνοντάς τον. Σήμερα, στις εγκαταστάσεις του ινστιτούτου φυλάσσονται 95 σοροί ανθρώπων και 67 κατοικίδιων. Ο Έτινγκερ τους αποκαλούσε «ασθενείς». Ανάμεσά τους, εκτός από τη μητέρα του, βρίσκονται και οι δύο πρώην σύζυγοί του.

Το Ινστιτούτο Κρυογονικής έχει 866 μέλη από όλο τον κόσμο, τα οποία ενδέχεται μελλοντικά, μετά το θάνατό τους, να καταλήξουν στις δεξαμενές του. Τα ισόβια μέλη πρέπει να καταβάλουν στο Ινστιτούτο μία μόνο εισφορά ύψους 1.250 δολαρίων και μπορούν να καταψυχτούν με 28.000 δολάρια. Τα ετήσια μέλη πληρώνουν κάθε χρόνο εισφορά 120 δολαρίων. Το κόστος κατάψυξής τους φτάνει τα 35.000 δολάρια.

Στη λίστα με τα ονόματα συμπεριλαμβάνονται και 12 Έλληνες, οι οποίοι  προέρχονται από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Δύο από αυτούς έχουν δηλώσει το επάγγελμά τους: δικηγόρος και βιβλιοθηκάριος. Ο νεότερος σε ηλικία Έλληνας πελάτης είναι γεννημένος το 1985, ενώ ο μεγαλύτερος το 1977. Κανένας τους δεν έχει θελήσει να δώσει κάποια συνέντευξη.

Το Ινστιτούτο χρηματοδοτεί τη μελλοντική συντήρηση των σορών από επενδύσεις του. Τι μπορεί να συμβεί όμως αν στερεύσουν τα έσοδα; «Αυτό είναι απίθανο», ισχυριζόταν ο Έτινγκερ. «Οι επενδύσεις μας είναι ασφαλείς. Βέβαια, ατυχήματα και οικονομικές καταστροφές μπορεί να συμβούν. Δεν μπορείς να προβλέψεις τα πάντα».

 

 

Related posts