Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
21 Σεπ 2020
Κόσμος

Κρίσιμες δημοτικές εκλογές στην Ιταλία

Επτά εκατομμύρια Ιταλοί καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή και την Δευτέρα για τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές με βάση το ρευστό πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

 

Νέα δημοτικά συμβούλια καλούνται να αναδείξουν οι δημότες σε 718 ιταλικές πόλεις. Οι κάλπες πρόκειται να ανοίξουν στις 08:00 την Κυριακή. Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 22:00, ενώ η εκλογική διαδικασία θα συνεχισθεί την Δευτέρα, από 07:00 μέχρι τις 15:00.

 

Στις σημαντικότερες πόλεις που θα ανανεώσουν τα δημοτικά τους συμβούλια περιλαμβάνονται η Ρώμη, η Πίζα, η Σιένα, η Ανκόνα και το Τρεβίζο.

 

Η μεγαλύτερη μάχη αναμένεται να δοθεί στη Ρώμη: ο απερχόμενος κεντροδεξιός δήμαρχος Τζάνι Αλεμάνο —ο οποίος έθεσε και πάλι υποψηφιότητα— στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό λίγο χαμηλότερο από εκείνο του υποψήφιου της κεντροαριστεράς, του καρδιοχειρουργού Ινιάτσιο Μαρίνο. Ο Μαρίνο, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, αγγίζει το 35% της πρόθεσης ψήφου και ο Αλεμάνο το 33%.

 

Ακολουθούν, με το 14,8% ο Μαρτσέλο Ντε Βίτο, υποψήφιος του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο και με ένα 11,3% ο κεντροαριστερός επιχειρηματίας Άλφιο Μαρκίνι, που κατεβαίνει στις εκλογές αυτές με αυτόνομο συνδυασμό του. Μάλιστα ο Μαρκίνι πρότεινε συνεργασία στον Ντε Βίτο προτείνοντάς του να είναι αντιδήμαρχός του εάν κερδίσει, αν και η άλλη πλευρά δεν απάντησε.

 

Σήμερα το απόγευμα ο Μαρίνο θα ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού, ενώ ο Αλεμάνο έχει προγραμματίσει την τελευταία του συγκέντρωση κοντά στο Κολοσσαίο . Ο τελευταίος πρόκειται να έχει στο πλευρό του τον επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

 

Οι υποψήφιοι για την δημαρχία της ιταλικής πρωτεύουσας είναι συνολικά δεκαεννέα, αλλά ανάμεσά τους, τονίζει ο Τύπος, δεν συγκαταλέγεται ούτε μια γυναίκα.

 

Θεωρείται δεδομένο πάντως ότι κανένας υποψήφιος την Κυριακή και την Δευτέρα, δεν πρόκειται να ξεπεράσει το όριο του 50% των ψήφων και ότι κατά συνέπεια ο νέος δήμαρχος της Ρώμης θα αναδειχτεί στον δεύτερο γύρο, την 9η και την 10η Ιουνίου.

 

Οι συμμαχίες που πρόκειται να προκύψουν μετά από την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να ευνοήσουν πιθανότατα, τον κεντροαριστερό Ινιάτσιο Μαρίνο ο οποίος όμως έως τώρα φέρεται να εξασφαλίζει χαμηλότερο ποσοστό από αυτό που περίμεναν οι ιθύνοντες της πολιτικής του δύναμης, του Δημοκρατικού Κόμματος.

 

Ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι στους δήμους που δεν ξεπερνούν τους 15.000 κατοίκους πρόκειται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Στις πόλεις με πληθυσμό που ξεπερνάει τους 15.000 πολίτες, αν ουδείς υποψήφιος δεν λάβει το 50% συν μια ψήφο στον πρώτο γύρο θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, που θα διεξαχθεί ύστερα από δυο εβδομάδες.

 

Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι η εκλογική αυτή δοκιμασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές τις 25ης και 26ης Φεβρουαρίου, κι έναν μήνα μετά την συγκρότηση της κυβέρνησης του Ενρίκο Λέτα, για να εξακριβωθούν οι διαθέσεις του εκλογικού σώματος.

 

Σε όλη την ιταλική επικράτεια με βάση τις δημοσκοπήσεις το PdL προηγείται με 2% και πλέον του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Related posts