Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Οκτ 2021
Πολιτική

Κουβέλης: «όχι» σε νέα μέτρα

Θετικό απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της κυβέρνησης αλλά και επιβεβαίωση της βασικής επιλογής να στηρίξει και να συμμετάσχει σ΄ αυτήν για να σταθεροποιηθεί η χώρα, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ. Φώτης Κουβέλης κατά την ομιλία του στην ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος στο «σινέ Κεραμεικός», στο Μεταξουργείο, προτείνοντας ένα «οδικό χάρτη» για έξοδο της Ελλάδας από τη κρίση.

 

Ταυτόχρονα είπε ένα κατηγορηματικό «όχι» στην ψήφιση νέων μέτρων, έθεσε ως στόχο την άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την γρήγορη ανασυγκρότηση της χώρας, την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας τόσο στην Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την προώθηση της ανάπτυξης, απάντησε στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνοντας την στάση που τηρεί απέναντι στο ξεπέρασμα της κρίσης στην χώρα και καθόρισε την στάση της ΔΗΜΑΡ για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε χαρακτηριστικά πώς «εννιά μήνες μετά τις εκλογές και το σχηματισμό κυβέρνησης, μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα κέρδισε την παραμονή στο ευρώ. Εξασφάλισε τη συνέχιση της χρηματοδότησης, τη μείωση του χρέους και την προοπτική να υπάρξουν μέσα στο 2014 νέες βελτιωτικές ρυθμίσεις. Έγινε ένα αποφασιστικό βήμα για να απομακρυνθεί η χώρα από τη διακεκαυμένη ζώνη της χρεοκοπίας και να αρχίσουν να δημιουργούνται προϋποθέσεις για την υπέρβαση του χρεοκρατικού δεσμευτικού πλαισίου. Αυτή η επιτυχία επιβεβαίωσε την επιλογή που κάναμε για συμμετοχή στην κυβέρνηση εθνικής ευθύνης».

 

Ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παραμένουν, ενώ απέρριψε την ιδέα για νέα προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων ζητώντας να αρχίσει η υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα τρία κόμματα εντός της τετραετίας: «Η προγραμματική συμφωνία για τη συγκρότηση της κυβέρνησης βρίσκεται σε ισχύ. Δεν θα παραιτηθούμε από τις βασικές ιδέες της. Η συμφωνία αυτή πρέπει να υλοποιηθεί με ορίζοντα τετραετίας. Ιδιαίτερα στα σημεία που δεν επηρεάζονται από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας, θεωρούμε ότι αυτονόητα αποτελούν δεσμευτικό πλαίσιο για την κυβέρνηση».

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι γνωρίζει πλήρως την κατάσταση στην κοινωνία και τις μεγάλες δυσκολίες της οικονομίας με την έλλειψη ρευστότητας και διατύπωσε τις προτεραιότητες της ΔΗΜΑΡ για το επόμενο διάστημα με επίκεντρο τη αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και τη συντεταγμένη κοινωνική ανασυγκρότηση.

 

Απάντησε στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στη ΔΗΜΑΡ όσο και στην κυβέρνηση σε αυστηρό τόνο λέγοντας:

 

«Σε μια εποχή συγχύσεων, πολλοί ψαρεύουν στα θολά νερά. Θολά νερά, βρώμικα ψάρια, λέει ο λαός. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια τροφοδοτεί την ένταση, επιδιώκει την πόλωση και διατηρεί μια ισοπεδωτική πολεμική στο λόγο του και από την άλλη επιχειρεί να εμφανιστεί ως κυβερνητική δύναμη. Από τη μια επαναλαμβάνει την πρόταση μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου και από την άλλη μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση.

Ο κ. Κουβέλης οριοθέτησε τις σχέσεις του κόμματός του με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αναφέροντας ότι «με τη Νέα Δημοκρατία έχουμε σημαντικές διαφορές σε πολλά θέματα, όπως, για παράδειγμα, η ιθαγένεια, οι επιτάξεις υπηρεσιών και εργαζομένων, η επικοινωνιακή στρατηγική της έντασης, η αντίληψη για την ανάπτυξη και με το ΠΑΣΟΚ επίσης έχουμε διαφορές που εδράζονται τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν. Θεωρούμε ότι ως κυβέρνηση που έφερε το μνημόνιο έχει ευθύνες και μάλιστα πολλές. Έχει ευθύνες για τα αποτελέσματα και τις συνέπειες της πολιτικής που άσκησε».

 

Προσδιόρισε επίσης την θέση του κόμματός του για συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς αποκρούοντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ για κοινή κάθοδο στις εκλογές.

 

«Μια πρόταση αντίθετα, που συσκοτίζει τη διαφορά μεταξύ της κομματικής συγχώνευσης και της πολιτικής συμμαχιών που μπορεί να έχει ένα αυτόνομο κόμμα, το αντιμετωπίζει εργαλειακά και υποτιμά τους ανθρώπους και τις ιδέες τους. Προωθεί μια σύγκλιση από τα πάνω όχι ως όραμα που κινητοποιεί αλλά ως επιβαλλόμενη βούληση.

 

Η ΔΗΜΑΡ επιδιώκει τη συγκρότηση μιας στρατηγικής συμμαχίας δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας που απορρίπτουν πολιτικές και καθεστηκυίες πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση.

 

Η συμμαχία αυτή θα οικοδομείται μέσα στα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα. ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ούτε με κινήσεις Κορυφής, ούτε με συγκολλήσεις. Πολύ περισσότερο δε θα γίνει με φιλολογία προφορική ή γραπτή».

 

 

Related posts