Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Σεπ 2021
SLIDER

Κωστής Φραγκούλης: FRANMAN: «ΕΓΩ ΖΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΟΝΕΙΡΟ»

Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

Η Franman έχει μία επιτυχημένη πορεία 30 ετών στην παγκόσμια ναυτιλία.

Εκπροσωπεί περισσότερες από 130 κορυφαίες εταιρείες της ναυτιλιακής βιομηχανίας στις οποίες παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών εστιάζοντας στην προώθηση ναυπηγικού εξοπλισμού, στις επισκευές πλοίων, στις υπηρεσίες ασφαλείας, στο trading ναυτιλιακού εξοπλισμού και εξαρτημάτων πλοίων, στο engineering, στο underwater cleaning και στις συμβουλευτικές υπηρεσίες ενώ εξυπηρετεί περισσότερες από 700 ναυτιλιακές εταιρείες ετησίως. Είναι σήμερα το πρώτο Trading House ναυτιλιακών υπηρεσιών της Ελλάδας με ηγετική θέση στη διεθνή αγορά. 

-Μιλήστε μας για σας και την οικογένειά σας

Η οικογένεια Φραγκούλη προέρχεται από την Κάσο και ήταν από τις πιο παλιές ναυτιλιακές εταιρείες του νησιού την οποία είχε ιδρύσει ο προπάππους μου, Νικόλαος πριν από δύο αιώνες και η οικογένεια Μιχαλιτσιάνου, από την μεριά της μητέρας μου, από την Κεφαλονιά. Και οι δύο με πλούσια ναυτιλιακή παράδοση. Ο πατέρας μου, Γιάννης Φραγκούλης υπήρξε εκ των στενών συνεργατών του Σταύρου Νιάρχου με πορεία περίπου μισού αιώνα στον ναυτιλιακό όμιλο. Aπό καπετάνιος στο ξεκίνημά του, έως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τα τελευταία 20 χρόνια της καριέρας του.

Ο Κωστής Φραγκούλης εκπροσωπώντας το International Propeller Club of the United States, Port of Piraeus με την Marie Royce, πρώην-Assistant Secretary of State στο «Σταύρος Νιάρχος» κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Mike Pompeo, στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2019.
Με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη σε εκδήλωση του Υπουργείου Ναυτιλίας το 2019. Το Propeller Club Πειραιά έχει στενή σχέση συνεργασίας με το Υπουργείο καθώς ένας από τους βασικούς του σκοπούς είναι η προώθηση της ναυτιλίας.

-Τολμήσατε να γίνεται αυτοδημιούργητος

Μετά τις σπουδές μου στην Αγγλία και ταυτόχρονα με την θητεία μου στο Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησα την επιχειρηματική μου σταδιοδρομία σε ηλικία 23 ετών. Νομίζω είναι κάτι που από μικρός το ήθελα και θεωρούσα ότι μου ταιριάζει. Πιστεύω πως το να επιχειρώ είναι αυτό που με εκφράζει απόλυτα και η αίσθηση πως κτίζω κάτι ή αναπτύσσω μια εταιρεία, με κάνει πολύ δημιουργικό. Τώρα βέβαια όλα φαίνονται εύκολα αλλά θυμάμαι τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα και με πολύ άγχος να αποδείξω πως μπορώ να τα καταφέρω. Είναι πάντως πολύ ωραίο αίσθημα αυτό της αυτοδημιουργίας.

-Ποια είναι τα πιο σημαντικά ορόσημα της καριέρας σας;

Θα ξεχωρίσω το 1988 που ίδρυσα την πρώτη μου εταιρεία, το 1991 που ξεκίνησα την Φράνμαν, το 1992 που κάναμε είσοδο στην Ιαπωνική αγορά μέσω της συνεργασίας μας με την Naniwa Pump και υιοθετήσαμε κατά μία έννοια το ιαπωνικό μοντέλο του Trading House, το οποίο βασίζεται στη φιλοσοφία του «one stop shop philosophy» μέσα από το οποίο προσφέρουμε στον πλοιοκτήτη όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες, το 1996 που ξεκινήσαμε συνεργασία με το Group της Yanmar, το 1997 που μπήκαμε στη διαχείριση και πλοιοκτησία ποντοπόρων πλοίων, το 2000 που κάναμε είσοδο στην κορεατική αγορά μέσω της συνεργασίας μας με τον όμιλο της Kangrim Heavy Industries και στην κινεζική μέσω της Qingdao Beihai Heavy Industries, το 2007 που δημιουργήθηκε ο όμιλος εταιρειών Φράνμαν, το 2010 όπου παρουσιάσαμε στη διεθνή αγορά το μοντέλο του ship security management και το 2017  που ξεκινήσαμε συνεργασία με το group της KobeSteel. Μπορώ να πω πως νιώθω περήφανος, όχι μόνο για όσα έχουμε πετύχει στην πάροδο των 30 αυτών ετών, αλλά περισσότερο για το ήθος και τις αξίες με τις οποίες τα πετύχαμε.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με φόντο τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Κωστής Φραγκούλης, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ανακήρυξε τον Ναύαρχο Karl L. Schultz, Αρχηγό της Αμερικάνικης Ακτοφυλακής, σε επίτιμο μέλος του Propeller Club Πειραιά.

-Σε τι δραστηριοποιείται η εταιρεία σας και τι είναι αυτό που τη διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές της;

Η Φράνμαν είναι ένα ναυτιλιακό Trading House με πολύπλευρη δραστηριότητα σε Ελλάδα και ακόμα 12 χώρες και εκπροσωπούμε 130 εταιρείες από το χώρο της ναυτιλιακής βιομηχανίας, στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε. Υπάρχει μια εμπειρία και γνώση 30 ετών που σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές εταιρείες που προωθούμε και το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό μας, προσφέρουμε υψηλού επιπέδου προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες μας. Η αγάπη και το πάθος που έχουμε για τη δουλειά μας, κάνει σίγουρα τη διαφορά, κάτι το οποίο αντικατοπρίζεται και στο μότο μας, YOUR BUSINESS / OUR OBSESSION.

Από τα πρώτα της χρόνια η Franman στράφηκε στις αγορές της Άπω Ανατολής και της Κίνας από όπου προέρχεται και το 80% των συνεργασιών της. Εδώ με συνεργάτες της εταιρείας στα «Ποσειδώνια» 2018.

-Ποιο είναι το μυστικό και το κόστος της επιτυχίας; Πώς αντιμετωπίζετε τις όποιες αποτυχίες;

Θα ξεκινήσω από το δεύτερο σκέλος. Οι αποτυχίες είναι μέσα στη ζωή και στις επιχειρήσεις. Είναι και αυτές καλοδεχούμενες και ας μην μας αρέσουν. Από αυτές μαθαίνουμε όμως πολλά και γινόμαστε πιο δυνατοί, πιο έμπειροι και πιο ανθεκτικοί. Τις αντιμετωπίζω με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Στη συνέχεια επανέρχομαι καλύτερος. Η επιτυχία έρχεται ύστερα από πολύ κόπο και συνεχή προσπάθεια. Μελέτη και τόλμη. Τυχαία δε θα έρθει ποτέ. Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό να έχει διάρκεια. Νιώθω πως έχουμε πολλά ακόμα να δώσουμε και έχω μεγάλη διάθεση να δημιουργήσω και να επιχειρώ καινοτόμα. Θέλει πολύ κυνήγι και προσήλωση στον στόχο.

Ο Κωστής Φραγκούλης στην πρόσφατη βράβευση του στην κατηγορία «Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας» στα βραβεία Ευκράντη των Ναυτικών Χρονικών που έλαβαν χώρα στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά. Η τιμητική αυτή βράβευση συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 30 χρόνων ενασχόλησης του με τη ναυτιλία αλλά και με τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Franman.

-Πιστεύετε στη συλλογική δουλειά;

Πιστεύω πάρα πολύ στην ομάδα και την ομαδικότητα. Για αυτό είναι σημαντικό να επενδύεις στους συνεργάτες, να πιστεύεις σε αυτούς και να τους δίνεις χώρο να επιχειρούν και αυτοί. Η συλλογική δουλειά είναι πάντα πολύ σημαντική, άσχετα από το μέγεθος μιας εταιρείας. Ένας καλός CEO  πρέπει να έχει την ομάδα ή τις ομάδες του πάντα καλά προπονημένες, με δυνατή ψυχολογία και νοοτροπία νικητή.

Με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα, Geoffrey R. Pyatt και τον Νικόλαο Μπακατσέλο, Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο δείπνο του 2019 για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστών. Μια εκδήλωση που συνδιοργανώνεται κάθε χρόνο από το Propeller Club Πειραιά και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

-Τι προσκομίσατε από τις διδασκαλίες του Tony Robbins; Πώς θα θέλατε να εξελιχθείτε σε πνευματικό επίπεδο;

Ο Robbins λέει πως ό,τι καταφέρνουμε επιχειρηματικά οφείλεται κατά 20% σε γνώσεις και κατά 80% στη σωστή ψυχολογία και συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Μέσα από τα προγράμματα του που παρακολουθώ πολλά χρόνια έμαθα να πιστευώ πολύ στον εαυτό μου και τις δυνατότητές μου και πως αν θέλω κάτι πάρα πολύ, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το πετύχω. Πως αν αποτύχω πρέπει να ξανασηκωθώ και να προσπαθήσω να πετύχω ξανά το στόχο μου. Να μην τα παρατάω ποτέ.

Με την Ann Essman, τέως Αντιπρόεδρο της Αμερικανικής Εταιρείας Metritape, η οποία αποτελεί την πρώτη αντιπροσώπευση της Franman το 1991 σε στιγμιότυπο από την εκδήλωση για την επέτειο των 25 χρόνων της Franman το 2016.

-Όραμα και ανθεκτικότητα, τι σημαίνουν για σας; 

Χωρίς όραμα δεν καταφέρνουμε τίποτα. Είναι αυτό που μας οδηγεί στο στόχο μας. Το όραμα είναι αυτό που μας βοηθάει να πετύχουμε και τον πιο δύσκολο στόχο. Χωρίς ανθεκτικότητα δεν θα αντέξουμε στις δυσκολίες και στο χρόνο. Δεν θα έχουμε τη διάρκεια. Είναι απαραίτητο στοιχείο για κάθε επιτυχημένο επιχειρηματία. Όραμα και ανθεκτικότητα πάνε μαζί. Χωρίς την ανθεκτικότητα δεν θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας.

-Τι θα θέλατε να έχει περισσότερο η ζωή σας;

Περισσότερο χρόνο να προλάβω να κάνω όλα αυτά που επιθυμώ και ονειρεύομαι επαγγελματικά, πιο πολύ χρόνο να περάσω με αγαπημένα μου πρόσωπα, πιο πολύ χρόνο να ταξιδέψω και να γεμίσω με νέες εμπειρίες.

Ο Κωστής Φραγκούλης στα εγκαίνια της έκθεσης «Ποσειδώνια» το 2016 μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρο Βενιάμη.

-Είστε Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος του Propeller Club των ΗΠΑ.

Το  Propeller Club, Πειραιά ιδρύθηκε το 1935 ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Οι βασικοί του στόχοι είναι να παρέχει ενεργά μια πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων και πρακτικών που προάγουν τις κοινωνικές, πολιτιστικές και ναυτικές σχέσεις κυρίως μεταξύ πολιτών της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και η παροχή υποτροφιών σε σπουδαστές που προέρχονται κυρίως από οικογένειες ναυτικών.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το Propeller Club Πειραιά παραμένει ένας σύγχρονος τόπος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων όχι μόνο μεταξύ των μελών του, αλλά και μεταξύ των  σημαντικότερων φορέων και θεσμών γύρω από τη ναυτιλία, το εμπόριο, την οικονομία και την ασφάλεια στη θάλασσα. Γίνεται ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ η φιλανθρωπική του δράση παραμένει πάντοτε πλούσια και πάντοτε ουσιαστική.

86 χρόνια τώρα το Propeller Club Πειραιά στηρίζει τους ανθρώπους της ναυτιλίας που αποτελούν μια παγκόσμια υπερδύναμη και βασική κινητήριο δύναμη της χώρας μας. Το υπηρετώ από το 2017 ως Κυβερνήτης και από το 2019 ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Είμαι πολύ υπερήφανος για το Club και το έργο που επιτελούμε.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε τη δέσμευση να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.Ένα καλύτερο μέλλον για τη ναυτιλία. Ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα. Ένα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον. Ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά μας.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στον Εθνικό Κήρυκα της Αμερικής 

 

Related posts