Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Απρ 2024
Ελλάδα

Κοστέλο: Υπάρχει βελτίωση, πρέπει όμως να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

Ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε σήμερα σε ημερίδα που διοργανώνουν η Κομισιόν και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στο Μουσείο της Ακρόπολης τη σημασία που έχει η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία.

Μεταξύ άλλων, ο Ιρλανδός δικαστής για τον οποίο έμμεσα είχε αφήσει αιχμές ο Αλέξης Τσίπρας κατά τους πρώτους μήνες της πρωθυπουργίας του , δήλωσε πως “το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι χρειάζεται συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Να πάψει αυτό το ξεκίνα-σταμάτα, το οποίο -κατά τη γνώμη μου- ήταν η αιτία που κράτησε η κρίση στην Ελλάδα οκτώ χρόνια.” Τόνισε πως “ο ρυθμός αύξησης της ελληνικής οικονομίας που κινείται στο 2% πρέπει να κινηθεί στο 3,5% και στο 4% το προσεχές διάστημα.”

Επίσης, ανέφερε πως στις εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της, η Ελλάδα κατόρθωσε να βελτιώσει τους δείκτες της στον τομέα της επιχειρηματικότητας από την έναρξη της κρίσης. Ωστόσο, ξεκίνησε από πολύ χαμηλά και, ως εκ τούτου, πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να συμβαδίσει με τους ανταγωνιστές της καθώς η Ελλάδα παραμένει 27η στις 28 χώρες της ΕΕ ως προς την αποτελεσματικότητα του επιχειρηματικού της περιβάλλοντος και έρχεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο επενδυτικό κενό. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, λείπουν συγκεκριμένα περισσότερα από 15 δισ. σε επενδύσεις για να προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Βέβαια, από το 2010 η Ελλάδα έχει υλοποιήσει εκτεταμένες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό, τον εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών για την ίδρυση επιχείρησης και τον εξορθολογισμό του νομικού πλαισίου των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων.

Όμως, εξακολουθεί να απέχει πολύ από τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές. Στην τελευταία έκθεση «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας (Παγκόσμια Τράπεζα, 2018α), η Ελλάδα κατατάσσεται στην 72η θέση μεταξύ 190 οικονομιών όσον αφορά την «ευκολία ου επιχειρείν». Πρόκειται για σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 2009, όταν κατατάχθηκε στην 109η θέση, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από τις καλύτερες επιδόσεις της το 2015, όταν κατέλαβε την 58η θέση.

Σχετικά με τον νέο νόμο Κατσέλη, ζήτημα το οποίο πλέον αναλαμβάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε πως: “συνεχίζουμε εντατικά τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές για ένα νέο πλάνο προστασίας, αλλά είναι πολλές οι παράμετροι. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στο κόστος, όπως και το κράτος θα αναλάβει μέρος αυτού του κόστους. Υπάρχει δυνατότητα για προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και να μετατρέψουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε εξυπηρετούμενα, αλλά ο καλός σχεδιασμός είναι αυτό που μετράει γιατί από τον νόμο Κατσέλη προέκυψαν προβλήματα για τις τράπεζες.”

Τέλος, όσον αφορά τις “επιχειρήσεις ζόμπι”, δήλωσε πως: «Υπάρχουν επιχειρήσεις «ζόμπι» και επιχειρήσεις που μπορούν να αναδιαρθρωθούν και να γίνουν υγιείς. Με βάση τον σχεδιασμό για τα «κόκκινα» πρέπει να δοθούν φέτος 150 εκατ. και 200 το επόμενο έτος, γύρω στα 800 εκατ. έως το 2022 και συνολικά ένα κόστος 5 δισ. σε βάθος χρόνου, αλλά στον σχεδιασμό αυτό έχουμε δρόμο ακόμα». Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί το πόρισμα της Τρ. Πειραιώς η οποία τον Ιούνιο είχε δηλώσει πως οι επιχειρήσεις-ζόμπι στερούν 16 δισ. από την ελληνική οικονομία.

 

 

Related posts