Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Οκτ 2021
Πολιτισμός

Κώστας Μαυρακάκης: Σε κάθε μας «αλήθεια» κρύβεται και μια μυθοπλασία

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Ο Κώστας Μαυρακάκης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Σπούδασε Ναυτιλιακά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και συνέχισε με μεταπτυχιακά στις Πολιτισμικές Σπουδές και στη Συμβουλευτική. Το 2016 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του Ο κόσμος με καλωσορίζει (εκδόσεις Κέδρος). Το Μακριά από τον κόσμο είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κύριε Μαυρακάκη αν και έχετε σπουδάσει Ναυτιλιακά, Πολιτισμικές Σπουδές και Συμβουλευτική ασχολείστε ταυτόχρονα και με τη συγγραφή. Ποιο ήταν το έναυσμα ώστε ν΄ ασχοληθείτε συγγραφικά με τον κόσμο της λογοτεχνίας;

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΑΚΑΚΗΣ: Η συγγραφή εμφανίστηκε μόνη της στη ζωή μου χωρίς να με ρωτήσει τη γνώμη μου. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα διεκδικεί πιεστικά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από την ενέργεια μου.

Μ.Γ.: Οι σπουδές σας επηρεάζουν τις ιστορίες που αφηγείστε στα βιβλία σας;

Κ.Μ.: Είμαι σίγουρος πως οι σπουδές μου έχουν επηρεάσει τις ιστορίες που αφηγούμαι. Ειδικότερα οι σπουδές μου στη συμβουλευτική και τη ψυχολογία με έχουν ωθήσει να ψυχογραφώ εντέλει τους ήρωες ακόμα και αν καμιά φορά η αφήγηση μοιάζει να επικεντρώνεται εκ πρώτης όψεως στα εξωτερικά γεγονότα.

Μ.Γ.: Ως αναγνώστης τι επιλέγετε να διαβάζετε;

Κ.Μ.: Παλιότερα διάβαζα κυρίως ξένη λογοτεχνία, με ιδιαίτερη προτίμηση στη σύγχρονη αμερικάνικη λογοτεχνία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχω επιλέξει συνειδητά να παρακολουθώ ως αναγνώστης και τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία που έχει να επιδείξει πολλούς αξιόλογους συγγραφείς.

Μ.Γ.: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Μακριά από τον κόσμο». Με τι έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης;

Κ.Μ.: Ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης του κεντρικού ήρωα δοσμένο ωστόσο μέσα από μια ιστορία μυστηρίου με σασπένς και με πολλές ανατροπές. Ο κεντρικός ήρωας, ο Λουκάς, πηγαίνει σε ένα ορεινό χωριό της Αίγινας για να γράψει το αστυνομικό μυθιστόρημα που πάντα ονειρευόταν αλλά εκεί έρχεται αντιμέτωπος με μια παράξενη οργάνωση.

Μ.Γ.: Που βρίσκεται αυτό το μακριά του κόσμου και τι ωθεί ως εκεί τον ήρωά σας;

Κ.Μ.: Το μακριά του κόσμου μπορεί να μην είναι πολύ μακριά γεωγραφικά καθώς  βρίσκεται σε ένα ορεινό χωριό της Αίγινας αλλά είναι πολύ μακριά από την μέχρι τότε γνώριμη καθημερινή ζωή του Λουκά που ωθείται εκεί από την διαρκή ανάγκη του να δραπετεύει από τα προβλήματα του.

Μ.Γ.: Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης σας για να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο;

Κ.Μ.: Ήταν μια ιστορία που –άγνωστο πως- μου καρφώθηκε στο μυαλό και αρνιόταν να το εγκαταλείψει αν δεν την ολοκλήρωνα. Ήθελα να εξερευνήσω σε τι περιπέτειες μπορεί να μπλέξει ένας άνθρωπος που προσπαθεί διαρκώς να δραπετεύσει από τα προβλήματα του και που αρνείται να αλλάξει.

Μ.Γ.: Πιστεύετε ότι πάντα σε μια μυθοπλαστική ιστορία υπάρχει κρυμμένη κάποια αλήθεια;

Κ.Μ.: Ναι, το πιστεύω αυτό. Αλλά πιστεύω επίσης και το αντίθετο του. Πως μέσα δηλαδή σε κάθε μας «αλήθεια» κρύβεται και μια μυθοπλασία.

Μ.Γ.: Ποια είναι η αλήθεια του δικού σας βιβλίου;

Κ.Μ.: Αυτή που κυρίως μου έρχεται στο νου είναι ότι τα άλυτα θέματα από το παρελθόν μας επιστρέφουν για να μας στοιχειώσουν.

Μ.Γ.: Πόσο δύσκολο είναι ν΄ αφήσει κάποιος πίσω του όσα τον στοιχειώνουν όπως συμβαίνει με τον ήρωά σας;

Κ.Μ.: Αν θέλει κάποιος να έχει ελπίδα να αφήσει πίσω του όσα τον στοιχειώνουν θα πρέπει πρώτα να επιχειρήσει να τα επεξεργαστεί. Κάτι που αρνείται αρχικά τουλάχιστον να κάνει ο ήρωας του βιβλίου.

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που μας διδάσκει ο τρόπος που τα αντιμετωπίζει;

Κ.Μ.: Πως συχνά ο τρόπος που ερχόμαστε σε επαφή με τα προβλήματα μας δεν είναι ευθύγραμμος αλλά μοιάζει σαν να κινούμαστε σε κύκλους γύρω από αυτά. Ωστόσο όταν τα βρούμε ξανά μπροστά μας δεν είναι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως στο παρελθόν γιατί και εμείς δεν είμαστε οι ίδιοι.

Μ.Γ.: Καθοδηγήσατε τον ήρωά σας όπου θέλατε ή σας καθοδήγησε εκείνος;

Κ.Μ.: Περισσότερο από μια σχέση καθοδήγησης του ενός προς τον άλλο, θα έλεγα ότι είχαμε μια συνομιλία μεταξύ μας.

Μ.Γ.: Πως εμφανίζεται ο έρωτας στο βιβλίο σας;

Κ.Μ.: Δεν είμαι σίγουρος αν εμφανίζεται στα αλήθεια ο έρωτας στο βιβλίο ή η αδυναμία του ήρωα να ερωτευτεί πραγματικά. Όπως και να έχει όμως η γνωριμία του Λουκά με την Αιμιλία τον συγκλονίζει και γίνεται εντέλει ο καταλύτης για να αλλάξει τη ζωή του.

Μ.Γ.: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα στοιχεία ενός καλού συγγραφέα;

Κ.Μ.: Υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορούν να κάνουν κάποιον καλό συγγραφέα αλλά για μένα καλός συγγραφέας είναι πρωτίστως αυτός που θα με κερδίσει με την αφήγηση του.

Μ.Γ.: Ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης και σας εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Κ.Μ.: Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ.

*Το μυθιστόρημα «Μακριά από τον κόσμο» του Κώστα Μαυρακάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από πεντακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.   

 

Related posts