Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Σεπ 2021
SLIDER

Κώστας Κιμούλης: «Εάν οι Έλληνες ενωθούν για ένα μήνα σε ένα κοινό στόχο,μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο!»

Της Κατερίνας Πλουμιδάκη    

Όλη του η επαγγελματική ζωή βρίσκεται πίσω από μια κάμερα. Δεν του αρέσει η προβολή. Νιώθει ευτυχισμένος, όταν μπορεί και καθηλώνει το θεατή στην οθόνη.

Ο Κώστας Κιμούλης είναι καταξιωμένος σκηνοθέτης, έχοντας κάνει δεκάδες σίριαλ. Ανέλαβε και διεκπεραίωσε με εκπληκτική επιτυχία τη σκηνοθεσία στο «Sail to Freedom». Ο ίδιος έχει εξάλλου τα γονίδια ενός ήρωα, καθώς είναι απόγονος του Ανδρέα Μιαούλη.

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης έχει και μια δεύτερη αγάπη, τη θάλασσα, την οποία έχει εμφυσήσει στα παιδιά του που έχουν τελειώσει σχολή ιστιοπλοΐας και κατέχουν δίπλωμα κυβερνήτη ιστιοπλοϊκού.

Οι γονείς του ήταν και οι δύο δικηγόροι. Ο αδελφός του είναι ηθοποιός.


Brooklyn, New York June 2021

Πώς πήρατε το μικρόβιο για το χώρο σας, από τον πατέρα σας;

Μπορεί… γιατί σαν χόμπι στις ελεύθερες του ώρες γυρνούσε εμένα και τον αδερφό μου σε μικρή ηλικία, μικρού μήκους ταινίες 8 mm, αφού τότε δεν υπήρχε ακόμα το βίντεο. Τα καλοκαίρια μαζεύονταν τα παιδιά από τη γειτονιά στην αυλή του σπιτιού μας, και βλέπαμε κυρίως βουβές ταινίες, του Τσάρλι Τσάπλιν, σαν να ήταν ένας καλοκαιρινός κινηματογράφος.

Όταν τέλειωσα το Λύκειο, μπήκα στη σχολή κινηματογράφου του Σταυράκου και μετά έφυγα για μεταπτυχιακό στην Αμερική. Αρχικά ασχολήθηκα με τη φωτογραφία και μετά με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, σπουδάζοντας σκηνοθεσία.

Μέχρι σήμερα έχω σκηνοθετήσει πάνω από 20 σήριαλ στην ελληνική τηλεόραση. Ανάμεσα τους είναι οι «Μεν και Δεν», «Θα σε δω στο πλοίο», «Η νταντά» κ.α. Όλα τους είναι «παιδιά μου». Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια σειρά. Και σίγουρα δεν υπάρχει σειρά ή εκπομπή, που να έχω μετανιώσει.

Πώς επηρέασε ο Covid τη δουλειά σας;

Βασικά ο χώρος της τηλεόρασης δεν επηρεάστηκε πάρα πολύ, γιατί ο κόσμος δεν θα μπορούσε να ζήσει μέσα στα σπίτια του χωρίς αυτήν, αφού δεν έβγαινε έξω. Για άλλη μια φορά έγινε ο βασικός τρόπος διασκέδασης και ενημέρωσης.

Απο την άλλη μεριά εδώ και χρόνια κυριαρχεί στη ζωή μας το διαδίκτυο με τελευταία ανακάλυψη το Netflix. Όλοι θα θέλανε να κάνουν κάποιο σήριαλ εκεί, αν και φαντάζει μέχρι σήμερα λίγο δύσκολο, για να γίνει μια σειρά στα ελληνικά.

Ένα από τα προβλήματα της ελληνικής τηλεόρασης είναι ότι δεν υπάρχει συνήθως μεγάλος προϋπολογισμός, μιας και η ελληνική γλώσσα απευθύνεται σε πολύ λίγους. Είμαστε περίπου 10.000.000 πληθυσμός και ίσως, άλλοι τόσοι είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον πλανήτη. Γι αυτό και οι παραγωγοί δεν επενδύουν αρκετά χρήματα, μιας και πιστεύουν, ότι δεν μπορούν να βγάλουν μεγάλο κέρδος. Με την πλατφόρμα του Netflix η ιδέα αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει σιγά-σιγά.

Έχω στόχο μελλοντικά να γυρίσω μια κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους. Δεν έχω προλάβει να το κάνω ως τώρα, λόγω ότι δεν έχω βρει το ιδανικό σενάριο και ο χρόνος μου είναι πολύ περιορισμένος. Δουλεύοντας ταυτόχρονα σε δύο τηλεοπτικές σειρές πολλές φορές δεν είχα το χρόνο, ούτε ένα σενάριο να διαβάσω. Βέβαια από την άλλη έχω διαβάσει στη ζωή μου χιλιάδες σενάρια.

Σπουδάσατε Αμερική, τι έγινε όταν γυρίσατε Ελλάδα;

Στην Ελλάδα, το 1987 άνοιξαν τα ιδιωτικά κανάλια. Όταν γύρισα από Αμερική το 1990, τους δήλωνες απλά ότι έχεις σπουδάσει στην Αμερική, και σου έλεγαν “Δευτέρα έλα αμέσως για δουλειά.” Στην Αμερική οι σπουδές είναι 50% θεωρία, 50% πρακτική. Στην Ελλάδα, όπου σπούδασα τρία χρόνια, ήταν 90% θεωρία και 10% μόνο πρακτική.

Βέβαια η Μέκκα του κινηματογράφου είναι η Αμερική και ειδικά σε ό,τι αφορά το τεχνικό κομμάτι. Εγώ προτίμησα τότε να πάω στο Σικάγο, μιας και είχα εκεί συγγενείς. Το ένα πτυχίο Bachelor of Arts το παίρνεις συνήθως σε τέσσερα χρόνια κι εγώ πήρα δύο Bachelors σε τρία χρόνια. Διάβαζα θυμάμαι τότε ατελείωτα, ενώ δούλευα παράλληλα σε ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό, σαν βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο και σε ένα αμερικανικό καλωδιακό τηλεοπτικό κανάλι. Οι 24 ώρες της μέρας δεν μου έφταναν πολλές φορές, από την άλλη όμως η φράση του πατέρα μου με ακολουθεί πάντα: «δεν υπάρχει δεν μπορώ… δε θέλω υπάρχει!»

Σκηνοθετώντας το “Sail to freedom” μέσα από το ιστιοπλοϊκό

-Μιλήστε μας για το “Sail to Freedom” που σκηνοθετήσατε στη Νέα Υόρκη.

Αυτή την εκδήλωση την περίμενε τόσο πολύ η ομογένεια της Αμερικής, όσο και ο απανταχού ελληνισμός, αφού λόγω της πανδημίας είχαν απαγορευτεί οι μεγάλες συναθροίσεις με αποτέλεσμα να μη γίνουν πολλές και μεγάλες εκδηλώσεις μέσα στο 2021, εκτός απο την παρέλαση στο Σύνταγμα την 25η Μαρτίου.

Πιστεύω όμως ότι χρειάζεται να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις κάθε χρόνο και όχι μόνο για να τιμήσουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Με αφορμή το “Sail to Freedom” καταφέραμε να ακουστεί ο εθνικός μας ύμνος και να υψωθεί η ελληνική σημαία μπροστά στο Άγαλμα της Ελευθερίας στη καρδιά της Νέας Υόρκης. Πρέπει να διαφημίζεται η Ελλάδα μας. Αυτή η μικρή χώρα έχει αποδείξει απο αρχαιοτάτων χρόνων ότι μπορεί να κάνει τεράστια πράγματα. Οι Έλληνες, όταν θέλουν, πάντα βρίσκουν τη λύση.


Λίγες μέρες πριν την εκδήλωση με την διοργανώτρια και εμπνεύστρια του “Sail to freedom” κα Evangeline Plakas.

Το “Sail to freedom” ήταν ένα μοναδικό γεγονός. Τιμήσαμε τους Έλληνες αγωνιστές του 1821, όπως και όλους τους Φιλέλληνες αγωνιστές, που βοήθησαν για να πετύχει αυτή τη φορά η εξέγερση, για να μπορούμε όλοι εμείς σήμερα να είμαστε ελεύθεροι. Η κα Ευαγγελίνα Πλακάς, με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, διοργάνωσε αυτή την εκδήλωση και την ευχαριστώ πολύ, που ήμουν μέρος αυτής. Η ιδέα ήταν να ξεκινήσει μια νηοπομπή με ιστιοπλοϊκά, από το λιμάνι της Νέας Υόρκης, ώστε να υπάρχει περιορισμένος αριθμός ατόμων και να κατευθυνθεί στο Άγαλμα της Ελευθερίας, το σύμβολο ελευθερίας για όλα τα έθνη. Εξ ου και το όνομα της εκδήλωσης, «Sail to Freedom». Έγινε επιμνημόσυνη δέηση και έριξαν δάφνινο στεφάνι στη θάλασσα για τους πεσόντες, Έλληνες, Αμερικανούς και γενικά Φιλέλληνες που βοήθησαν το 1821. Στη συνέχεια ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι Ελλάδας και Αμερικής, καθώς και έγινε έπαρση σημαίας των δύο χωρών.

Πίσω από τα δικά μας ιστιοπλοϊκά ακολούθησαν και άλλα σκάφη με ελληνικές σημαίες. Έτσι τιμήσαμε την Επέτειο των 200 χρόνων με μια εκδήλωση, που όμοια της δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και μάλιστα μέσα στη καρδιά της Αμερικής.

Πρόβες στο πιο ιστορικό ιστιοπλοϊκό στο Πασαλιμάνι στον Πειραιά.

-Μάθαμε ότι είστε κι εσείς απόγονος ενός από τους κύριους αγωνιστές του 1821.

Είμαι απόγονος του Ανδρέα Μιαούλη. Το “Μιαούλης” ήταν ψευδώνυμο. Το κανονικό του επίθετο ήταν Βώκος. Η γιαγιά μου λεγόταν Βώκου, άρα ήταν προ-προπάππος μου. Καταγόταν από την Ύδρα, όπου υπάρχει και το μουσείο του.

Το «Μιαούλης» προήλθε από τη φράση «μια ούλοι». Ήταν η φράση που έλεγε, για να έχουν συγχρονισμό οι κωπηλάτες του. Υπάρχει και μία άλλη εκδοχή. Λένε ότι κάποια στιγμή αγόρασε μία σκούνα από τους Τούρκους και την έλεγαν «Μιαούλ», αλλά νομίζω όμως, ότι το ψευδώνυμο προήλθε από τη φράση που έλεγε στους κωπηλάτες.

-Πείτε μας τη γνώμη σας για τους Έλληνες.

Όταν οι Έλληνες ενώνονται, δεν υπάρχει κανείς να τους σταματήσει ή λαός να τους αντιμετωπίσει.

Εάν όλοι οι Έλληνες μπορούσαμε να ενωθούμε σε ένα κοινό στόχο, θα μπορούσαμε να είχαμε κατακτήσει τον πλανήτη. Όταν σπούδαζα στην Αμερική μου έλεγαν «εάν εσείς οι Έλληνες βοηθούσατε ο ένας τον άλλον, θα κυριαρχούσατε» όσο μεγαλώνω, το καταλαβαίνω και το νιώθω περισσότερο, γιατί οι Έλληνες, όταν θέλουν, μπορούν τα πάντα.

Βέβαια ένας Έλληνας που έχει ζήσει όλη του τη ζωή στην Ελλάδα, είναι δύσκολο να προσαρμοστεί σε κάποια ξένη χώρα, λόγω του κλίματος και της νοοτροπίας μας. Γι αυτό και πολλοί από αυτούς γυρίζουν πίσω. Από τους υπόλοιπους που μένουν, οι περισσότεροι διαπρέπουν και το μόνο δύσκολο, που έχουν να διαχειριστούν, είναι το συναίσθημα των δύο πατρίδων.

Από την άλλη μην ξεχνάμε ότι η ζωή μας είναι οι επιλογές μας!

-Τι θα θέλατε να έχετε περισσότερο στη ζωή σας;

Ισορροπία. Τι άλλο; Όλοι μας θέτουμε στόχους στη ζωή μας, άλλους ρεαλιστικούς και άλλους υπερβολικά φιλόδοξους. Για να τους πετύχουμε όμως, μόνο η ισορροπία μας επιτρέπει να αποδίδουμε στο υψηλότερο σημείο, ώστε να μπορούμε να ορίζουμε τι είναι αυτό που θέλουμε από τη ζωή μας και να το κυνηγάμε.

-Ποιός είναι ο επόμενος στόχος σας;

Μια καθημερινή σειρά που ετοιμάζω για το κανάλι του Star.

Μην ξεχνάμε ποτέ, ότι η ζωή μας είναι οι επιλογές μας…

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Εθνικός Κήρυκας” Αμερικής

 

 

 

 

 

Related posts