Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Ιούν 2021
Lifestyle

Κόσμημα και τέχνη


Από την Μαριάννα Τζούτη
Τι είναι κόσμημα και τι τέχνη????
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν το κόσμημα, ένα κολιέ ένα δαχτυλίδι, αυτό το απλό αντικείμενο που φοράνε πάνω τους οι γυναίκες, είναι αυτό και μόνο αυτό που απλως φαίνεται ;
Η είναι  κάτι  βαθύτερο πίσω από αυτό?
Εγω προσωπικά είμαι δημιουργός κοσμημάτων. Ασχολούμαι με αυτό το αντικείμενο εδώ και τρία  χρόνια.
Όπως πολλές άλλες γυναίκες, άλλες μεγαλύτερης ηλικίας άλλες μικρότερης, έτσι κ εγώ πήγα και έμαθα να φτιάχνω κοσμήμααμτα από μέταλλο.
Τυχαία άκουσα για αυτά τα σεμινάρια, και λόγω του ότι έψαχνα να βρω κάτι δημιουργικό για να ασχοληθώ, όπως και πολλές άλλες φαντάζομαι, αποφάσισα να μάθω και να ασχοληθώ με αυτήν την τέχνη.
Μπήκα σε αυτό το «τρυπάκι» να ψαχτώ με το αντικείμενο, να δω τι ζητάει ο κόσμος, οι γυναίκες, μικρές μεγάλες, εδώ στην Ελλάδα!!
Διαπίστωσα εν τέλει ότι αυτό που παρακινεί τον κόσμο στο να αγοράσει ένα κόσμημα είναι το φτηνό αλλά και το όμορφο, το χαμηλά ποιοτικό αλλά και να μην χαλάει, το παιχνιδιάρικο αλλά και το εντυπωσιακό.
Ωραία όλα αυτά, αλλά που πήγε η τέχνη?  Οι περισσότεροι από αυτούς που δημιουργούν κοσμήματα, επιλέγουν αυτό το επάγγελμα ή αυτό το hobby αν θέλετε επειδή μέσω αυτού δημιουργούν. Mέσω αυτού εκφράζονται καλλιτεχνικά…..
Όμως τελικά που πήγε η «τέχνη» ξανά ερωτώ;
Μήπως το νόημα της δημιουργίας έχει χαθεί και έχει κρυφτεί πίσω από την μάσκα του έμπορα, πίσω από το την νέα μόδα της εποχής στην οποία δεν υπάρχει πλέον ποιότητα και ουσία ;
Και ποιος ρόλος των εργοστασίων που βγάζουν μια πληθώρα από όμοια αντικείμενα, φτηνά και εμφανίσημα, και ποιος τότε ρόλος του χειροποίητου αν μοιάζει με αυτά τα ετοιμαντζιδικα κοσμήματα?
Και αναφέρω όλα τα παραπάνω όχι γιατί θέλω να τα κατακρίνω, ούτε ότι δεν τα θεωρώ ελκυστικά είδη, απλώς είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε το τι είναι να είσαι Designer- σχεδιαστής κοσμήματος και τι ένα απλός κόσμηματοποιός που μόναδικός του σκοπός είναι ο κερδοσκοπικός, χωρίς να κρύβεται πίσω του μια ιδέα, η ΔΙΚΗ του ιδέα…
Πρoσφάτως συμμετείχα σε μια έκθεση στο εξωτερικό. Στην Γερμανία συγκεκριμένα. Και διαπίστωσα ότι οι άνθρωποι εκεί το κόσμημα δεν το βλέπουν ως ένα απλό φορέσιμο αντικείμενο. Αλλά ως έργο τέχνης. Ως τρόπος έκφρασης..Κοιτούν σε βάθος τον λόγο και την αιτία για την οποία ο δημιουργός-καλλιτέχνης σχεδίασε το οποιοδήποτε κόσμημα. Ψάχνουν το βιογραφικό του σχεδιαστή και σίγουρα δεν ελκύπονται από ένα κόσμημα απλώς επειδή έχει ωραίο χρώμα, αλλά τους προσσεγγίζει η ιστορία που κρύβερται πίσω από αυτο.
Και αναρωτιέμαι τελικά, μήπως στη χώρα μας αυτό που φταίει κατά ένα μεγάλο βαθμό είναι ότι κοιτάμε τα πράγματα επιφανειακά και όχι σε βάθος;
Κοιτάμε πώς να έχουμε το όμορφο αυτοκίνητο, την δήθεν πλούσια και δήθεν ποιοτική ζωή, χωρίς όμως ουσιαστική ποιότητα εφόσον κατά βάση δεν έχουμε μάθει να είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι και δεν δεχόμαστε ότι είμαστε συναισθηματικά όντα;
Δεν ψάχνουμε να βρούμε ποτέ τι κρύβεται πίσω από αυτό που βλέπουμε και βασιζόμαστε για την κάθε μας επιλογή στο φαίνεσθαι, και μάλιστα στο φαίνεσθαι των άλλων, ουτε καν των δικών μας!!
Και κάπου εκεί χάνουμε και το νόημα της τέχνης, γιατί και αυτή πλέον έχει γίνει μόδα. Θα δημιουργήσουμε αυτό που έχει μεγαλύτερη πέρασει στην εποχή μας και όχι αυτό που μας εκφράζει….γιατί αυτό που μας εκφράζει δεν είναι πάντα αποδεκτό και αρεστό στον κοινό. Το κοινό δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο ξενοφερτο, στο διαφορετικό. Ο φόβος προς το άγνωστο είναι πάντα εκεί και καραδοκεί, μέχρι να αποφασήσει κανείς να τον ξεπεράσει και να τολμήσει να γνωρήσει.
Προκαλώ λοιπόν όλους του καλλιτέχνες να τολμήσουν, να φύγουν πέρα από αυτό τον τρόπο δημιουργίας που η κοινωνία μας έχει περάσει. Γιατί τελικά αυτό σημαίνει να είσαι καλλιτέχνης, το να περνάς τα όρια κάθε φορά, τα όρια του εαυτού σου, τα όρια της κοινωνίας. Το να μπορείς να συλλάβεις μια νέα ιδέα! Τουλάχιστον, να προσπαθείς!
Ελπίζω λοιπόν σε ένα καλύτερο αύριο, όπου ο κόσμος μας θα αναζητά και θα ανησυχεί περισσότερο με σκοπό το βάθος, αυτό το βάθος που όλοι φοβόμαστε!
To link του φωτογράφου :   https://www.facebook.com/bogz.designs
Το link της Μαριάννας Τζούτη  : https://www.facebook.com/matzoutaki?pnref=lhc
 
Μαριάννα Τζούτη
 
 
 

Related posts