Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
04 Ιούλ 2020
Πολιτισμός

Κως… το νησί του Ιπποκράτη

 

 
 Γράφει η Δήμητρα Τράκα
Το νησί στο οποίο έχει αφήσει τη σφραγίδα του ο Ιπποκράτης, δεν είναι άλλο από την Κω. Μάρτυράς του, ο πλάτανος στη Νεραντζιά. Κοντά στη αρχαία αγορά της Κω και πολύ κοντά στο κάστρο της Νεραντζιάς βρίσκεται ο τεράστιος Πλάτανος του Ιπποκράτη. Λέγεται ότι ο ίδιος ο Ιπποκράτης τον φύτεψε και στη σκιά του δίδασκε τους μαθητές του. Ο Ιπποκράτης έγινε γνωστός σε όλο τον αρχαίο κόσμο και έξω από τα σύνορα της Ελλάδας, όταν έσωσε την Αθήνα από επιδημία χολέρας. Αν και έχουν περάσει 2400 χρόνια το δέντρο εξακολουθεί και βγάζει νέα κλαδιά και καταπράσινα φύλλα. Καθώς το δέντρο δε μπορεί να συγκρατήσει, πια, τόσο βάρος, έχουν τοποθετηθεί γύρω από το δέντρο υποστυλώματα. Δίπλα στον πλάτανο βρίσκονται δύο κρήνες που χρονολογούνται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ποιο είναι όμως αυτό το ξακουστό νησί και ποια ιστορία κουβαλά; Τι μπορεί να θαυμάσει κανείς και τι να απολαύσει; Σίγουρα από τα όσα έχω να σας προτείνω, εσείς θα βρείτε κάτι το ενδιαφέρον να απολαύσετε. Ας κάνουμε τις πρώτες συστάσεις κι έπειτα θα απαριθμήσω τα κάλλη του…
Η Κως είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο. Ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους υπήρξε σπουδαίος ναυτικός σταθμός, καθώς συνέδεε τη Μαύρη Θάλασσα με τη Βόρεια Αφρική, ακολουθώντας τις ακτογραμμές της Μικρά Ασίας και των νησιών του Αιγαίου. Η Κως στο πέρασμα των χρόνων έχει γίνει ένας άκρως ενδιαφέρων τουριστικός προορισμός. Πέρα από τις υπέροχες παραλίες και τις άρτιες υποδομές της, το νησί έχει και μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά από την Αρχαιότητα ως τη Βυζαντινή εποχή, και από την εποχή των Ιπποτών μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το Ρωμαίο Γαληνό, η Κως έχει χαρακτηριστεί ως “το νησί με το πιο εύκρατο κλίμα στον κόσμο”.
Ας δούμε τώρα τις ομορφιές του…
Κάστρο της Νερατζιάς
Το κάστρο της Νερατζιάς ή αλλιώς το κάστρο των Ιπποτών χτίστηκε από τους ιππότες του τάγματος του Αγ. Ιωάννη της Ιερουσαλήμ στα ερείπια μιας αρχαίας πόλης. Ονομάστηκε Κάστρο Νερατζιάς εξαιτίας των πολλών νερατζιών που υπήρχαν στον περίβολο του. Το χτίσιμο του κάστρου ξεκίνησε τον 15ο αι αλλά η ολοκλήρωση του έγινε έναν αιώνα μετά. Μαζί με το κάστρο της απέναντι ακτής, στο Μπόντρουμ (Αλλικαρνασός), οι ιππότες έλεγχαν το θαλάσσιο πέρασμα προς τους αγίους τόπους κατά την περίοδο των Σταυροφοριών. Το κάστρο έχει σχήμα αστεριού και στην είσοδο του δεσπόζει ο θυρεός του Μεγάλου Μαγίστρου. Επίσης, έχει διπλό τείχος και διπλή τάφρο. Η Γέφυρα του Κάστρου το συνδέει με την πόλη και τον Πλάτανο του Ιπποκράτη.
Ασκληπιείο της Κω
Τα Ασκληπιεία ήταν ιερά του Ασκληπιού. Ήταν όχι μόνο χώροι λατρείας του Θεού αλλά και χώροι όπου εφαρμόζονταν η ιατρική επιστήμη. Τρία ήταν τα σημαντικότερα Ασκληπιεία στην Αρχαία Ελλάδα: της Τρίκκης – γενέτειρα του Ασκληπιού, της Επιδαύρου και της Κω. Το Ασκληπιείο της Κω βρίσκεται 3,5 χλμ έξω από την πρωτεύουσα του νησιού χτισμένο πάνω σ’ ένα λόφο. Από τα πιο σημαντικά ευρήματα του Ασκληπιείου είναι: 17 επιγραφές που μας δίνουν πλούσιες ιστορικές πληροφορίες, 24 χειρουργικά εργαλεία, κάποια μαρμάρινα αναθηματικά μέλη (ένα αυτί και δύο γυναικεία στήθη) καθώς και νομίσματα του 4ου π.Χ αιώνα. Από το 242 π.Χ και μετά η φήμη του Ασκληπιείου έγινε και διεθνώς γνωστή, καθώς όλο και Ο περισσότερος κόσμος κατέφθανε στο νησί για να βρει αντίδοτο στην αρρώστια του. Λέγεται, ότι ο Θεός εμφανιζόταν στα όνειρα των ασθενών και υποδείκνυε τη θεραπεία τους κατά την κοίμηση τους σε ειδικό χώρο του ιερού, ενώ αργότερα υπήρχαν και επαγγελματίες θεραπευτές που χρησιμοποιούσαν επιστημονικές μεθόδους για τη θεραπεία των ασθενών. Το μνημείο υπέστη φθορές τόσο το 384 μ.Χ όπου ο Αυτοκράτορας Θεοδόσιος εξέδωσε διάταγμα κατεδάφισης των μη χριστιανικών ιερών, όσο και τον 14ο αι. όπου οι Ιππότες του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη της Ιερουσαλήμ το λιθοβόλησαν για να χτίσουν οχυρό. Το 1928, ενώ η Κως βρισκόταν υπό Ιταλική κατοχή Ιταλοί αρχαιολόγοι ανάσκαψαν το χώρο και αναστήλωσαν το μνημείο δίνοντας του τη μορφή που έχει σήμερα.
Ρωμαϊκό Ωδείο Κω
Βορειοδυτικά του Αρχαίου Θεάτρου της Κω βρίσκεται το Ρωμαϊκό Ωδείο. Σύμφωνα με πληροφορίες το Ωδείο χτίστηκε πάνω στα συντρίμμια προγενέστερου οικοδομήματος, το οποίο πιθανολογείται πως χρησιμοποιούνταν ως βουλευτήριο της πόλης. Το Ωδείο, το οποίο κατασκευάστηκε μεταξύ 1ου και 2ου μ.Χ αιώνα χρησιμοποιούνταν για τη διεξαγωγή μουσικών αγώνων, καθώς, επίσης, και ως έδρα της γερουσίας.Το Ωδείο είχε χωρητικότητα 750 ατόμων και αρχικά ήταν στεγασμένο. Τα καθίσματα του ήταν μαρμάρινα και χωρίζονταν με ένα διάδρομο σε δύο διαζώματα. Επίσης, κάτω από τα καθίσματα του Ωδείο είχε διαμορφωθεί μια σειρά δωματίων που χρησίμευαν ως καταστήματα ή εργαστήρια.Η σκηνή δεν ήταν η συνηθισμένη ημικύκλια σκηνή με δύο εισόδους αλλά είχε το σχήμα πεντάγωνου με τρεις εισόδους. Σήμερα, το Ρωμαϊκό Ωδείο έχει αναστηλωθεί και φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ρωμαϊκή Οικία Κω
CasaRomana
Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού είναι η CasaRomana, δηλαδή το αναστηλωμένο Ρωμαϊκό σπίτι. Χρονολογικά η οικία ανάγεται στους ελληνιστικούς χρόνους, ενώ η ζωή της με διάφορες επισκευές και αναδιαρρυθμίσεις διήρκεσε τουλάχιστον μέχρι τον 3ο αιώνα μ.X. Η CasaRomana ανακαλύφθηκε από τον Ιταλό αρχαιολόγο Laurenzi το 1933, όταν ένας μεγάλος σεισμός ισοπέδωσε την πόλη και έδωσε την ευκαιρία στους Ιταλούς που τότε κατείχαν το νησί να την ξανασχεδιάσουν πολεοδομικά. Η πλήρης αναστήλωση της οικίας ολοκληρώθηκε το 1940. Πιθανότατα το σπίτι να άνηκε σε κάποιον αριστοκράτη Κώο, καθώς τα ευρήματα του σπιτιού είναι αρκετά πλούσια. Πλήθος ψηφιδωτών, με αυτό του πάνθηρα που κατασπαράζει ένα ελάφι να ξεχωρίζει, πλούσιος διάκοσμος και τρία αίθρια με διώροφα περιστύλια είναι κάποιες από τις λεπτομέρειες αυτό του αρχοντικού μιας άλλης εποχής που γοητεύει ακόμα και σήμερα.
Αρχαία Αγορά της Κω
Βρίσκεται στην Ανατολική άκρη του νησιού και είναι η συνέχεια του λιμανιού της Κω. Μετά τη δημιουργία της αρχαίας πόλης της Κω το 366 π.Χ και την αναγνώριση της ως διοικητικού κέντρου, η περιοχή γνώρισε μεγάλη ανοικοδόμηση . Η αρχαία αγορά αποτελούνταν από τρεις κύριες πύλες, Ανατολική, Δυτική και Βόρεια, που στο κέντρο τους συναντιόνταν σε μια μεγάλη εσωτερική αυλή. Η Βόρεια πύλη ένωνε την αγορά με τα τείχη της πόλης, ενώ οι άλλες δύο είχαν διάφορα εμπορικά καταστήματα που εξυπηρετούσαν τις καθημερινές ανάγκες των Κώων. Ο χώρος της Αρχαίας αγοράς είναι συνέχεια ανοικτός για το κοινό, ενώ η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, με τα πόδια από το νέο λιμάνι του νησιού. Στα ερείπια της Αγοράς κτίσθηκε η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και άλλοι ναοί.
Και για το τέλος, άφησα φυσικά τις παραλίες του νησιού. Κι εδώ εσείς επιλέγετε ανάλογα με τα γούστα σας!!!
Παραλίες της Κω
Η Κως είναι ένα νησί με ατέλειωτες παραλίες, οι πιο πολλές οργανωμένες. Ωστόσο, για τους πιο μοναχικούς τύπου υπάρχουν πιο απομονωμένα μέρη για να κάνετε το μπάνιο σας. Γενικά το νησί χαρακτηρίζεται για τις παραλίες με μεγάλη ακτογραμμή. Η πιο γνωστή και πολυσύχναστη παραλία του νησιού είναι η παραλία Paradise. Πλήρως οργανωμένη, με χοντρή γκρι αμμουδιά και νερά που βαθαίνουν σταδιακά είναι η παραλία που δεν αφήνει κανέναν ανικανοποίητο . Θα απολαύσετε τον καφέ σας στα γύρω beachbar, θα πειραματιστείτε με τα θαλάσσια σπορ και θα καταλήξετε σε μια από τις πολλές ταβέρνες της περιοχής. Αν, πάλι, θέλετε κάτι πιο ήσυχο και απομονωμένο, η παραλία Καρδάμαινα, μέσα στο χωριό της Κω είναι ιδανική. Η παραλία δεν έχει τουριστικές υποδομές, αλλά η φύση φρόντισε να το καλύψει αυτό και με το παραπάνω.Τρία χιλιόμετρα χρυσής αμμουδιάς και η φυσική σκιά των κέδρων συνθέτουν ένα τοπίο μαγικό. Στην παραλία των Θερμών, υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο: μέσα στη θάλασσα υπάρχει μια μικρή στρόγγυλη λίμνη που περιβάλλεται από βράχια και έχει ιαματικές ιδιότητες. Το ζεστό νερό της λίμνης και το κρύο νερό της θάλασσας κάνουν την εμπειρία ιδιαίτερη, ενώ η παραλία δεν έχει άμμο, αλλά πολλά μικρά σκούρα βότσαλα. Στο χωριό Τιγκάκι, βρίσκεται η παραλία με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή (10 χμ). Βρίσκεται μόλις 11 χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κω και η τοποθεσία θυμίζει τροπικό νησί καθώς στην παραλία υπάρχει ψιλή χρυσή άμμος. Τα νερά της είναι αρκετά ρηχά και είναι το ιδανικό μέρος για οικογένειες. Το Τιγκάκι δεν είναι μόνο μια όμορφη παραλία αλλά και μια αυτόνομη παραθεριστική μονάδα, καθώς η περιοχή έχει πολλά καταστήματα, ταβέρνες, μπαρ και πλήθος ενοικιαζόμενων δωματίων. Επτά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κέφαλου βρίσκεται η παραλία του Αγίου Θεολόγου, μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Πήρε το όνομα της από το ξωκλήσι που βρίσκεται στην περιοχή. Αν και η πρόσβαση στην παραλία είναι δύσκολη (5 χμ χωματόδρομος), αξίζει να την επισκεφτείτε για τα υπέροχα νερά της, τους ωραίους ορμίσκους της και το φρέσκο ψαράκι που θα φάτε σε μια από τις ταβέρνες της περιοχής που ξεφυτρώνουν από το πουθενά.Άλλες παραλίες του νησιού είναι το Ψαλίδι, το Μαρμάρι, η παραλία της Ελιάς, η παραλία της Κέφαλου κ.ά.
Όμορφες περιπλανήσεις σας εύχομαι στο νησί του Ιπποκράτη…

Related posts