Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
16 Ιαν 2021
SLIDER

Κορωνοϊός: Το κυβερνητικό σχέδιο για «Χριστούγεννα χωρίς καραντίνα»

Μια δύσκολη αποστολή διάσωσης της χώρας από ένα σφοδρότερο επιδημικό κύμα ενόψει του χειμώνα, επιχειρεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό της χώρας. Όλα αυτά την ώρα που σύμφωνα με πληροφορίες η πορεία διασποράς του κορωνοϊού σήμερα στη χώρα μας δεν φαίνεται να είναι καλή. Κατά τις ίδιες πηγές, στη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναμένεται να καταγραφεί «έκρηξη» κρουσμάτων, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να σπάσει το ρεκόρ της περασμένης Παρασκευής όταν είχαν ανακοινωθεί 508 λοιμώξεις.

Το σχέδιο, όπως αναφέρουν «ΤΑ ΝΕΑ» προβλέπει τοπικά shutdown – όπως συνέβη στην Κοζάνη –, εντατικοποίηση των ελέγχων (με παραδειγματικές τιμωρίες σε επαγγελματίες), αλλά ακόμη και υιοθέτηση του παριζιάνικου μοντέλου στην Αθήνα εφόσον κριθεί αναγκαίο, καθώς πολιτικοί και ειδικοί παγκοσμίως συμφωνούν ότι τα γενικά lockdown αποτελούν την ύστατη λύση.

Σε κάθε περίπτωση και όπως καταδεικνύουν τα δεδομένα των τελευταίων ημερών η δυναμική δραστηριότητα του ιού δεν περιορίζεται μόνον στην Αττική, αντιθέτως ο SARS-CoV-2 σηκώνει παράλληλα κύματα στον ελληνικό γεωγραφικό χάρτη με τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και την Καστοριά να βρίσκονται επίσης σε υψηλό «συναγερμό».

Ομως όπως τόνιζαν πηγές στα «ΝΕΑ» η θωράκιση περιοχών της περιφέρειας είναι (συγκριτικά με την Αττική) ευκολότερη υπόθεση, καθώς τα τοπικά lockdown έχει διαπιστωθεί ότι είναι αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διασποράς χωρίς να προκαλείται ακατάσχετη αιμορραγία στην εθνική οικονομία.

Αττική όπως… Παρίσι

Σε ό,τι αφορά την Αττική, η επιβολή καραντίνας είναι μία λύση που απεύχονται οι αρμόδιοι φορείς, αφενός διότι εάν ο συναγερμός φτάσει στο επίπεδο «4» η επιδημιολογική κατάσταση θα είναι δύσκολα ανατρέψιμη και παράλληλα η οικονομική ζημία αξιολογείται ως «βαθιά πληγή». Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί να εξαντληθεί κάθε μέτρο και κάθε σύσταση από το διαθέσιμο… οπλοστάσιο.

Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον διαπιστωθεί επιπλέον επιβάρυνση στο επιδημιολογικό προφίλ της Αττικής, ένα από τα ευρωπαϊκά μοντέλα που προκρίνονται είναι αυτό του Παρισιού με απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες – και συγκεκριμένα από τις 9 το βράδυ έως και τις 6 το πρωί.

Η χώρα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, προειδοποιητικό «καμπανάκι» χτύπησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στους παραβάτες των μέτρων. «Αλλά δεν είναι μόνο οι πολίτες. Και οι επαγγελματίες, από την υγεία μέχρι τις μεταφορές και από την κοινωνική φροντίδα μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό, οφείλουν να εφαρμόζουν σχολαστικά τα μέτρα… Και οι λίγοι, πονηροί, επαγγελματίες που παραβιάζουν τα μέτρα και κερδοσκοπούν σε βάρος των συνεπών συναδέλφων τους, λειτουργώντας, για παράδειγμα, χώρους που θα έπρεπε να είναι κλειστοί μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει άμεση και παραδειγματική τιμωρία τέτοιων φαινομένων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δε, διευκρίνισε ότι «τα εφετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά», καθώς παρότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει καλή – όπως προκύπτει και από τους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) – η «κατάσταση μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή».

Related posts