Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Ιούλ 2024
SLIDER

Κορωνοϊός: Τι είναι η εγκάρσια μυελίτιδα που «πάγωσε» τις δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης

Πτώση κατά 2% κατέγραψε η μετοχή της AstraZeneca στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και κατά 12% η μετοχή της ινδικής θυγατρικής της AstraZeneca Pharma India Ltd. μετά την ανακοίνωση της διακοπής των κλινικών δοκιμών του πειραματικού εμβολίου AZD1222 της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το πλέον υποσχόμενο υποψήφιο εμβόλιο για την Covid-19 και το πλέον προχωρημένο στην διαδικασία ανάπτυξης.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα την διακοπή των κλινικών δοκιμών, περιλαμβανομένων των δοκιμών τελευταίων σταδίων, για να επιτραπεί σε ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή η αξιολόγηση των όρων ασφαλείας, έπειτα από την προσβολή ενός από τους συμμετέχοντες στις δοκιμές από ασθένεια η φύση της οποίας δεν ανακοινώθηκε.

Σύμφωνα με το BBC, η τελική απόφαση για την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών θα ληφθεί από την ιατρική ρυθμιστική αρχή MHRA εντός λίγων ημερών.

«Πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας που ακολουθείται όταν εμφανίζεται μία εν δυνάμει ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές»εξηγεί η AstraZeneca στην ανακοίνωσή της.

Εγκάρσια μυελίτιδα

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, που επικαλείται πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση, ένας από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου στην Βρετανία διαγνώσθηκε με εγκάρσια μυελίτιδα, φλεγμονικό σύνδρομο του νωτιαίου μυελού που συχνά προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Δεν έχει αποσαφηνισθεί αν η εμφάνιση της νόσου συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με το Stat News, ο ασθενής αναμένεται να αναρρώσει.

Το πειραματικό εμβόλιο AZD1222 βρίσκεται στα τελευταία στάδια των κλινικών δοκιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, ενώ επιπλέον δοκιμές προγραμματίζονται στην Ιαπωνία και την Ρωσία.

Οι δοκιμές θα περιλάβουν συνολικά 50.000 συμμετέχοντες παγκοσμίως.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει την διακοπή των δοκιμών και θα επανεξετάσει το σχέδιο συμμετοχής της στην παραγωγή του εμβολίου.

Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι «δεν είναι σπάνιο γεγονός η διακοπή των κλινικών δοκιμών όταν υπάρχει αλληλεπίδραση παραγόντων».

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (U.S. National Institutes of Health), που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα δοκιμών της AstraZeneca, δεν θέλησαν να σχολιάσουν την εξέλιξη.

Η αμερικανική εταιρεία Moderna, εκ των πρωτοπόρων στην κούρσα των εμβολίων ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κάποια επίπτωση στην δική της μελέτη επί εμβολίου για την Covid-19.

Ιστορική δέσμευση

Εννέα μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες δεσμεύθηκαν για την τήρηση των όρων ασφαλείας και αποτελεσματικότητας στην ανάπτυξη των πειραματικών τους εμβολίων, παρά την επείγουσα ανάγκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι εταιρείες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι AstraZeneca, Moderna και Pfizer, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αναλαμβάνουν την «ιστορική δέσμευση», έπειτα από τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν για τυχόν έκπτωση των όρων ασφάλειας λόγω των ισχυρών πολιτικών πιέσεων που ασκούνται για την ανάπτυξη εμβολίου για την Covid-19.

Οι υπόλοιπες εταιρείες που υπογράφουν την ανακοίνωση-δέσμευση είναι οι Johnson & Johnson, Merck & Co, GlaxoSmithKline, Novavax Inc, Sanofi και BioNTech.

Τι είναι η εγκάρσια μυελίτιδα

Η εγκάρσια μυελίτιδα, σύμφωνα με το humanitas.net είναι μια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού. Ο στόχος της είναι το μονωτικό υλικό που καλύπτει τις νευρικές ίνες. Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να προκύψει από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, επηρεάζοντας την αίσθηση κάτω από τον τραυματισμό.

Τα νευρικά σήματα έχουν μια διακεκομμένη μετάδοση λόγω της εγκάρσιας μυελίτιδας, που μπορεί να προκαλέσει πόνο ή άλλα αισθητικά προβλήματα, αδυναμία ή παράλυση των μυών, ή δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου.

Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων λοιμώξεων και διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται στους ιστούς του σώματος. Μπορεί επίσης να συμβεί λόγω διαταραχών της μυελίνης, όπως στην σκλήρυνση κατά πλάκας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της εγκάρσιας μυελίτιδας συνήθως αναπτύσσονται μέσα σε λίγες ώρες και χειροτερεύουν μέσα σε μέρες. Είναι τυπικά:

Πόνος που ξεκινάει αιφνίδια από τον λαιμό ή μέση και επεκτείνεται στα πόδια ή χέρια ή γύρω από την κοιλιά.

Ανώμαλες αισθήσεις με μουδιάσματα, γαργαλητό, κρυάδες ή τσουξίματα.

Αδυναμία στα χέρια ή πόδια μέχρι και παράλυση.

Κυστικά και εντερικά προβλήματα όπως αυξημένη επιθυμία για ούρηση, ακράτεια ούρων, δυσκολία ούρησης και δυσκοιλιότητα.

Αίτια

Το ακριβές αίτιο της εγκάρσιας μυελίτιδας δεν είναι γνωστό. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές παθήσεις που εμφανίζεται να προκαλούν αυτή την διαταραχή, όπως:

Ιογενείς και άλλες λοιμώξεις. Ιοί που μολύνουν άμεσα τον νωτιαίο μυελό είναι οι ερπητοϊοί, συμπεριλαμβανομένου αυτού που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα και την ανεμοβλογιά (ζωστήρας) και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Πιο σπάνια, παράσιτα μπορεί να μολύνουν τον νωτιαίο μυελό.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει την μυελίνη που περιβάλλει τα νεύρα στον νωτιαίο μυελό και εγκέφαλο. Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη σκλήρυνσης κατά πλάκας ή να προμηνύει μια υποτροπή.

Οπτική νευρομυελίτιδα (νόσος Devic) είναι μια πάθηση που προκαλεί φλεγμονή και έλλειψη μυελίνης γύρω από τον νωτιαίο μυελό και στο νεύρο του οφθαλμού που μεταφέρει πληροφορίες στον εγκέφαλο.

Αυτοάνοσες παθήσεις όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και το σύνδρομο Sjogren.

Εμβολιασμοί για λοιμώδεις νόσου, συμπεριλαμβανομένου της ηπατίτιδας Β, της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, και εμβόλια για διφθερίτιδα-τέτανο, έχουν περιστασιακά ενοχοποιηθεί.

Επιβαρυντικοί παράγοντες

Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Συγκεκριμένα άτομα με εγκάρσια μυελίτιδα έχουν μια σχετική πάθηση, την οπτική νευρομυελίτιδα, που είναι μια άλλη νευρολογική πάθηση παρόμοια με την σκλήρυνση κατά πλάκας που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα συμπεριλαμβανομένου του οπτικού νεύρου και του νωτιαίου μυελού. Μερικά άτομα με ατελή εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να εμφανίσουν σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς με τυπικά εγκάρσια μυελίτιδα, δεν αναπτύσσουν σκλήρυνση κατά πλάκας.

Επιπλοκές

Οι ασθενείς με εγκάρσια μυελίτιδα συνήθως βιώνουν μόνο ένα οξύ επεισόδιο. Ωστόσο, συχνά συμβαίνουν επιπλοκές:

Ο πόνος είναι μια από τις πιο εξουθενωτικές μακροχρόνιες επιπλοκές της πάθησης.

Δυσκαμψία, σφίξιμο ή επώδυνοι σπασμοί των μυών (μυϊκή σπαστικότητα)

Μερική ή ολική παράλυση των χεριών, ποδιών ή και των δύο μπορεί να επιμένει μετά την αρχική εμφάνιση των συμπτωμάτων

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Κατάθλιψη ή άγχος, συνηθισμένα σε αυτούς με μακροχρόνιες επιπλοκές

Πρόληψη

Αν μπορούν να αποφευχθούν οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, ίσως το ένα τρίτο όλων των περιπτώσεων εγκάρσιας μυελίτιδας μπορεί να αποφευχθούν. Για αυτό τον λόγο, οι εμβολιασμοί ενάντια στον αιμόφιλο της ινφλουένζας είναι εύλογα προληπτικά μέτρα για την εγκάρσια μυελίτιδα και την σκλήρυνση κατά πλάκας.