Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
08 Μαρ 2021
Υγεία

Κορωνοϊός: Ομοιότητες και διαφορές με την εποχική γρίπη

Τόσο ο κορωνοϊός, όσο και η εποχική γρίπη, αποτελούν ιογενείς νόσους που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα και εμφανίζουν ποικίλες άλλες ομοιότητες, τόσο ως προς τον τρόπο μετάδοσης ως και ως προς την συμπτωματολογία τους.

Ταυτόχρονα, οι δύο νόσοι φέρουν σημαντικές διαφορές, που είναι καλό να γνωρίζουμε για την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη πρόληψη και τον περιορισμό της μετάδοσης της ασθένειας σε τρίτους, σε περίπτωση που έχουμε νοσήσει.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πιο σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο νόσους είναι η ταχύτητα και ο ρυθμός μετάδοσής τους.

Η επώαση του ιού της γρίπης χρειάζεται μικρότερο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί,  πράγμα που σημαίνει ότι τα συμπτώματά της εμφανίζονται συντομότερα στο άτομο μετά από την μόλυνσή του.

Συγκεκριμένα, η επώαση του ιού της γρίπης χρειάζεται μόλις 3 μέρες, ενώ στους νοσούντες από κορωνοϊό η συντομότερη πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων εκτιμάται στις 5-6 μέρες μετά την μόλυνση.

Παρόλα αυτά, όπως γνωρίζουμε, η εμφάνιση συμπτωμάτων στους πάσχοντες με κορωνοϊό ποικίλλει, καθώς μπορεί να εμφανιστούν 2 μέρες μετά την μόλυνση, ή ακόμα και 2 ολόκληρες εβδομάδες μετά.

Τα συμπτώματα των 2 ασθενειών είναι κατά βάση κοινά και συμπεριλαμβάνουν τον πυρετό και τα ρίγη, το βήχα, τη δύσπνοια, την εξάντληση, τον πονόλαιμο, τους μυϊκούς πόνους, το συνάχι, τον πονοκέφαλο, τον εμετό και τη διάρροια.

Παρόλα αυτά, ο κορωνοϊός τείνει να εμφανίζεται κατά μέσο όρο με μεγαλύτερη σφοδρότητα σε περισσότερους ασθενείς, και συμπεριλαμβάνει συχνά μακροχρόνια συμπτώματα όπως η απώλεια γεύσης και όσφρησης, τα οποία δεν προκαλούνται από την εποχική γρίπη.

Οι ασθενείς της γρίπης, επιπλέον,  αναρρώνουν συνήθως μέσα σε ένα μάξιμουμ διάστημα 2 εβδομάδων, με μικρές πιθανότητες να εμφανίσουν μακροχρόνια συμπτώματα και επιπλοκές, ανάλογα βέβαια και με το ιστορικό τους.

Εν αντιθέσει, ο κορωνοϊός είναι πιθανότερο να αφήσει επιπλοκές όπως οι θρομβώσεις στις φλέβες και τις αρτηρίες των πνευμόνων, της καρδιάς, των ποδιών και του εγκεφάλου, κυρίως στους ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

Ολοένα και συχνότερα παρατηρείται επίσης πλέον το φαινόμενο της «μακροχρόνιας» νόσησης με κορωνοϊό, σε άτομα τα οποία μπορεί να υποφέρουν από σωματική εξάντληση, δύσπνοια και απώλεια γεύσης και όσφρησης για διάστημα έως και 3 μηνών από την πρώτη τους μόλυνση με τον ιό.

Όσον αφορά τη δυνατότητα μετάδοσης των ιών από άνθρωπο σε άνθρωπο, είναι γνωστό πως η εποχική γρίπη ξεκινά να μεταδίδεται το νωρίτερο 1 ημέρα πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων στον νοσούντα.

Οι έφηβοι και οι ενήλικες με γρίπη την μεταδίδουν με μεγαλύτερο ρυθμό τις 3-4 πρώτες μέρες της νόσησής τους και συνεχίζουν να είναι μεταδοτικοί για περίπου 1 εβδομάδα, ενώ ο κορωνοϊός μπορεί να αρχίσει να μεταδίδεται περίπου 2 μέρες πριν την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος και για περίπου 10-15 μέρες ακόμα, ακόμη και για όσον αφορά τους πλήρως ασυμπτωματικούς ασθενείς, οι οποίοι είναι περισσότεροι σε σχέση με αυτούς της γρίπης.

Τέλος, η μετάδοση και των δύο νόσων γίνεται με τρόπο παρεμφερή, κατά κύριο λόγο μέσω των σταγονιδίων και της άμεσης επαφής μεταξύ των ατόμων, ή της επαφής με μολυσμένο αντικείμενο.

Οι ιοί της γρίπης επιβιώνουν για λιγότερο χρονικό διάστημα στις επιφάνειες, όντας πιο ενεργές για τα πρώτα 10-15 λεπτά, με πιθανότητα επιβίωσης για ένα ολόκληρο 24ωρο.

Από την άλλη, ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει έως και 8 ημέρες σε επιφάνειες από μέταλλο ή αλουμίνιο, και 4-5 μέρες σε άλλα υλικά, όπως το ύφασμα και το χαρτόνι, ενώ ακόμη βρίσκεται υπό εξέταση η θεωρία ότι μεταδίδεται και μέσω του αέρα, χωρίς τη διαμεσολάβηση σταγονιδίων (π.χ. σάλιο).

Σε κάθε περίπτωση, τα προληπτικά μέτρα όπως οι μάσκες προστασίας και η τήρηση αποστάσεων συμβάλλουν στην προστασία και από τις 2 ασθένειες, με την νοσηλεία σε ΜΕΘ, αλλά και τους θανάτους που προκαλούνται εξαιτίας της γρίπης να έχουν μηδενίσει κατά τις 2 πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου, λόγω της αυξημένης προσοχής του κοινού ως προς την υγιεινή εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Related posts