Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Ιούλ 2021
SLIDER

Κορωνοϊός: Αυξάνεται ο κίνδυνος για 4ο κύμα – Τι μπορεί να σώσει την Ελλάδα

Ο Ιούλιος πλησιάζει μαζί και η σχεδόν απόλυτη Ελευθερία μας, καθώς το ξέγνοιαστο καλοκαίρι που ονειρευόμασταν στο lockdown θα γίνει σχεδόν πράξη, μιας και η λίστα με τους περιορισμούς που ακόμη ισχύουν σε όλη τη χώρα μικραίνει σημαντικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας από 1η Ιουλίου, ενώ στην ατζέντα των ειδικών είναι τα κέντρα διασκέδασης, αλλά και η άρση της χρήσης μάσκας για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Καλή επιδημιολογική εικόνα με… αστερίσκο*

Την ίδια στιγμή η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» στα νησιά πηγαίνει εξαιρετικά, με αποτέλεσμα ήδη 8 νησιά του Αιγαίου να θεωρούνται covid free και η εμβολιαστική κάλυψη στα νησιά της Αττικής να φτάνει το 80%.

Η εικόνα στο ΕΣΥ είναι καλύτερη από ποτέ. Τα κρούσματα κοροναϊού βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, στις ΜΕΘ έχουν ελευθερωθεί κρεβάτια και οι ασθενείς εκεί δεν είναι σε βαριά κατάσταση, ενώ ο εβδομαδιαίος δείκτης θετικότητας έπεσε κάτω από το 1%.

Μπορεί λοιπόν να είναι κοινή παραδοχή πως η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, ωστόσο υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια. Η πανδημία δεν έχει ακόμη περάσει.

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει πολλές φορές πως οι μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να μας απασχολούν στο μέλλον, ωστόσο φαίνεται πως τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, αλλά και η Βρετανία έχουν πάρει ήδη στάση άμυνας.

Τα φώτα πάνω στο ινδικό στέλεχος Δέλτα

Είναι γεγονός λοιπόν πως ο μεγαλύτερος εχθρός μας αυτή τη στιγμή είναι οι μεταλλάξεις και συγκεκριμένα το ινδικό στέλεχος B.1.617.

Στη χώρα μας μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα από την ινδική παραλλαγή.

Αν και οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις δεν είναι πολλές, τα δεδομένα που έρχονται από το πεδίο των μεταλλαγμένων στελεχών παραμένουν ανησυχητικά.

Ειδικά σε πρόσφατη μελέτη με τη συνεργασία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), αποδείχθηκε ότι το δεύτερο κυρίαρχο στέλεχος μετά από το βρετανικό Άλφα στην Ελλάδα, ονόματι Νιγηριανό εμφανίζει κατά 35% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από αυτό της Μεγάλης Βρετανίας και κατά 77% από το αρχικό στέλεχος της Γουχάν.

Κι ενώ οι επιστήμονες μελετούν λεπτομερώς αυτό το μεταδοτικό στέλεχος, το οποίο έχει καταφέρει να θέσει σε εγρήγορση οργανισμούς υγείας, επιστημονικές κοινότητες και κυβερνήσεις, οι Έλληνες ειδικοί έχουν τονίσει πως η λύση για να αποφύγουμε ένα τέταρτο κύμα είναι μόνο o εμβολιασμός και κατ΄επέκταση το χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους ανοσίας, το οποίο θα επιτευχθεί με το «τσίμπημα» του 70% του πληθυσμού.

Βάσει της πορείας των εμβολιασμών στην Ελλάδα και δεδομένου πως η Επιχείρηση Ελευθερία έχει πατήσει γκάζια για τα καλά, φαίνεται πως ο στόχος αυτός είναι οριακά εφικτός.

Τι μπορεί να σώσει την Ελλάδα

Κι αυτό γιατί ακόμη παραμένει αβέβαιο το αν θα φτάσουμε στο 70% των πλήρως εμβολιασμένων μέσα στο καλοκαίρι ή αν αυτό θα γίνει προς το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας covidvax.live, στην οποία καταγράφονται μεταξύ άλλων και σε real time οι εμβολιασμοί σε κάθε χώρα της ΕΕ, με στοιχεία από το Οur World in Data,  χρειάζονται 73  ημέρες προκειμένου να λέμε με βεβαιότητα πως έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού στην Ελλάδα και με τις δύο δόσεις.

Επομένως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της έγκυρης ιστοσελίδας, στις αρχές του Σεπτέμβρη (1/9/2021) θα μπορούμε να λέμε πως το τείχος ανοσίας στη χώρα μας είναι και μαθηματικά επιβεβαιωμένο, καθώς θα έχει ολοκληρώσει την εμβολιαστική διαδικασία σχεδόν τα 2/3 του πληθυσμού.

Προκειμένου όμως να επιτευχθεί ο στόχος που έχουν θέσει οι ειδικοί, δηλαδή το χτίσιμο ενός τείχους ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί αφενός να συνεχιστεί ο μαζικός εμβολιασμός χωρίς τυχόν καθυστερήσεις, αφετέρου να πειστούν όσοι δεν έχουν κλείσει ακόμη ραντεβού, να εμβολιαστούν.

Μάλιστα η σύσταση που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κίνητρο ώστε ακόμη και οι πιο δύσπιστοι να σπεύσουν και να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της επιλογής τους.

Οι ειδικοί άλλωστε πιστεύουν πως αν ΔΕΝ  συνεχιστούν με την ίδια εξαιρετική πορεία οι εμβολιασμοί, την ώρα που η άρση των μέτρων γίνεται όλο και συχνότερη, τότε θα οδηγηθούμε πρώτα στην έξαρση των μεταλλαγμένων στελεχών και στη συνέχεια σε ένα τέταρτο κύμα.

Δυστυχώς άλλωστε τα παραδείγματα κάθε εβδομάδα γίνονται περισσότερα.

Related posts