Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Ιαν 2021
Blender

Κορυφογραμμές και άλλα πολλά….

Γράφει η Αγγελική Χατζηρήγα
falling_apart_by_gingy_ale-d62m7d6
Για κάποιους έχουμε υπάρξει και άλλοι έχουν υπάρξει για εμάς.. Μιλάω για εκείνα τα εξιδανικευμένα πρόσωπα και θέλω που άλλοτε μας στοιχειώνουν διότι δεν καταφέραμε να τα φτάσουμε, άλλοτε γιατί η γεύση που μας αφήνουν καίει μέσα μας ανεξίτηλα και άλλες πάλι φορές είναι οι ίδιες οι κορυφογραμμές που λυγίζουν στο διάβα του κατακτητή τους.
Είναι εκείνη η άβολη στιγμή που τα θέλω κάποιου άλλου βαφτίζονται και δικά μας, όπου τα μικρά για πάντα του χορεύουν γύρω και μέσα μας κυκλώνες. Είναι εκείνοι οι “άτρωτοι” ήρωες που έλαβαν, διεκδίκησαν, κατέκτησαν και ύστερα αποχώρησαν..
Η Αυλαία δεν κλείνει πάντα όταν τελειώνει απαραίτητα η παράσταση, ποιος σκηνοθέτης μοίρασε τους ρόλους και όρισε τα σκηνικά; Σκηνικά που σε μάγεψαν και σε συνεπήραν σε μια ατέλειωτη παραζάλη από ένα κρασί που δεν ερωτήθηκες ποτέ αν είσαι διατεθειμένος να γευθείς. Ο έρωτας από τη φύση του έχει την τάση να σε διαταράσσει, να σε μπερδεύει και να σε σπάει σε ατελείωτα κομμάτια.
Κομμάτια που ένωνες πάντα τόσο προσεγμένα για να έρθει κάποιος τόσο ταιριαστά να εισχωρήσει και να σε σκορπίσει σε δεκάδες μόρια σκόνης από την αρχή. Οι ρόλοι δεν μοιράζονται τυχαία, οι πρωταγωνιστές δεν έχουν πάντα τον πρώτο λόγο και οι κομπάρσοι πολλές φορές εμπλέκονται στον μεγαλύτερο ρόλο της ζωής σου διεκδικώντας λίγη από εκείνη τη λάμψη που σκορπάς στον διάβα σου.
Φτάνουμε στο σημείο του φιλιού, εκείνου που δε μπορεί να αντικατασταθεί με κανένα άλλο νωρίτερα και με κανένα αργότερα. Εκείνο που σου προσφέρει πεταλούδες, πυροτεχνήματα και χειροκροτήματα στην υπόκλιση. Σου κρατώ το χέρι τη στιγμή που μου λες “Αφήσου”, σε νιώθω να καις από πυρετό συνεπαρμένη νιώθω τα μόρια μου να εξατμίζονται στον αέρα που μου κόβει την ανάσα μπρος σου.
Κλείνω τα μάτια και υποκλίνομαι, στη μοναδικότητα αυτής της απεραντοσύνης που ζω στο πλευρό σου, στο πλευρό του πρωταγωνιστή που με διάλεξε και η κορυφογραμμή του έγινε ξαφνικά δικιά μας. Κλείνω τα μάτια στην ασφάλεια, στη σιγουριά και στη μοναξιά, μια μοναξιά που κλείνει πονηρά το μάτι. Πάντα δεν υπάρχει ο προιδεασμός στα έπη; Κάτι στη γραφή, κάπου στην ανάγνωση προϊδεάζει τον αναγνώστη ή θεατή για τη συνέχεια μα ποτέ των ποτών των πρωταγωνιστή για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει.
Σε νιώθω να μου ξεγλιστράς, νιώθω εκείνο το σφίξιμο στο στομάχι που ντύνεται η απώλεια. Νιώθω τα γέλια των κομπάρσων και τις φωνές του αθέατου κοινού να ουρλιάζουν μέσα μου. Μα μέσα μου; Σιωπή. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα έρθει εκείνη η στιγμή, όπου κάθε συναίσθημα αδειάζει μέσα σου σαν σφουγγάρι. Στραγγίζεις, ξεψυχάς.. Στιγμές που όρισαν άλλοι σαν ιδανικές απέναντι στην εγκατάλειψη. “Αφέσου, αφέσου”, πόση ειρωνεία χωράει ένα βλέμμα και ένα χάδι όταν επρόκειτο να είναι το τελευταίο σου; Ποιος επιλέγει να ξεθωριάσει τη μορφή σου; Και γιατί ποτέ δεν είσαι συμμετέχοντας σε αυτό το παιχνίδι;
Αποκωδικοποιήσεις, κώδικες ασφαλείας και ανάγκης. Όταν το εγώ βαφτίζεται εμείς και όταν ένα βλέμμα σε ταξιδεύει σε ατέλειωτα μέρη και μονοπάτια. Ένα χέρι βοηθείας που μεταμορφώθηκε σε προδοσία. Συνωμοσία ή όχι δεν είναι στη φύση των κορυφογραμμών το “έζησαν αυτοί καλά” στους τίτλους τέλους ή μάλλον έζησαν, κάποιοι άλλοι λίγο παραπέρα. Η κατάληξη των κορυφογραμμών είναι να χτίζουν νέες ψηλότερες, να προσμονούν νέους κατακτητές και να λησμονούν παλαιότερους.
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι φτιαγμένοι για τη λάμψη των προβολών της ειδυλλιακής ευτυχίας, μερικές φορές το σκοτάδι είναι περισσότερο από το φως στις ψυχές των ανθρώπων και το βλέμμα πίσω από τη μάσκα είναι εκείνο που δεν αποκαλύπτεται ποτέ. Και το καλύτερο; Κάποιοι είναι ικανοί να φτάσουν μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο ύψος των κορυφογραμμών, στάσιμοι σε μια ζωή μετριότητας και συμβιβασμού. Οι κορυφογραμμές είναι για να κατακτούνται και οι άνθρωποι για να τις ξεπερνούν. “Αφέσου, αφέσου”… κάθε φορά όλο και πιο ισχυρά, ηχηρά μα ποτέ ξανά με τον ίδιο τρόπο!

Related posts