Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
26 Οκτ 2021
Πολιτισμός

Κόντρα αρχαιολόγων για τις αποκαλύψεις στην Αμφίπολη


Οι αποκαλύψεις της Κατερίνας Περιστέρη – υπεύθυνης της ανασκαφής στην Αμφίπολη- έχουν φέρει σε αντιπαράθεση με άλλους αρχαιολόγους και συγκεκριμένα με την κυρία Όλγα Παλαγγιά.
Η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, απάντησε σε όσους ισχυρίζονται ότι ο τάφος της Αμφίπολης δεν είναι μακεδονικός αλλά ρωμαϊκός, λέγοντας πως «ο τύμβος είναι του 325-300 π.Χ.».
«Θα μπορούσε να είναι έργο του Δεινοκράτη». Και συνέχισε: «Συνάδελφοι, χωρίς να ξέρουν ούτε το χώρο ούτε την ανασκαφή, βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις και στις εφημερίδες, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά, για να φανούν οι ίδιοι».
«Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το μνημείο είναι του 4ου π.Χ. αιώνα, και έχουμε όλες τις αποδείξεις για αυτό. Εξού και είναι μάταιο να βγαίνουν κάποιοι συνάδελφοί μου και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο. Δηλαδή έχουμε περιπτώσεις, όπως παραδείγματος χάριν της κυρίας Όλγας Παλαγγιά, η οποία μιλάει για ρωμαϊκά χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει δει ούτε την ανασκαφή, ούτε την Αμφίπολη και χωρίς να έχω εγώ κάποια επαφή μαζί της ή χωρίς να με έχει ρωτήσει οτιδήποτε»., είπε ακόμη.
Όμως η κόντρα συνεχίσθηκε με την κυρία Παλαγγιά που σχολίασε: «Λυπήθηκα πολύ για την προσωπική επίθεση που μου έγινε. Λέχθηκε ότι επιζητώ την δημοσιότητα. Η κυρία Περιστέρη επιτέθηκε μόνο σ’ εμένα. Μόνο εγώ εξέφρασα άποψη για τον τάφο της Αμφίπολης; Αλλά φαίνεται ότι όσοι συμφωνούν μαζί της δεν επιζητούν την δημοσιότητα. Μόνο εγώ…».
«… Μακάρι να βρει στοιχεία να με διαψεύσει. Αλλά δεν έχω δει τίποτα. Νομίζω ότι βιάστηκε να πει πράγματα τα οποία δεν τεκμηρίωσε».
Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να μπουν εύκολα ούτε με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουν.

Σε μια δήλωση η οποία ανατρέπει και πάλι τις εικασίες περί συλήσεως του τάφου προχώρησε η υπεύθυνη της ανασκαφής αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη η οποία είπε ότι αν έχουν καταφέρει να μπουν τυμβωρύχοι στον τάφο τότε θα βρούμε τα κόκαλά τους, υπονοώντας, με απόλυτη σαφήνεια, ότι δεν θα κατάφερναν να βγουν και πάλι έξω πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να αποσπάσουν και τα κτερίσματα από τον ταφικό θάλαμο.
Οι υπεύθυνοι της ανασκαφής έλυσαν απορίες και έδωσαν μια πρόγευση του τι πρόκειται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.
Στην προηγούμενη ενημέρωση, είχε ανακοινωθεί ότι οι ανασκαφικές εργασίες θα διακόπτονταν, έως ότου προχωρήσουν οι εργασίες αναστήλωσης και υποστήριξης της θόλου στον τρίτο θάλαμο (πίσω από τον τοίχο των Καρυατίδων). Τα δεδομένα αυτά άλλαξαν, καθώς αυτό επέβαλε η ίδια η ανασκαφή, εφόσον προέκυψαν νέα στοιχεία.
Η θερμοκρασία και η υγρασία εντός του μνημείου είναι ικανοποιητικές, όμως η διεπιστημονική ομάδα της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, σκοπεύει να τις βελτιώσει ακόμη περισσότερο. Και αυτό θα γίνει με την αναθεώρηση του τρόπου εισόδου στον τρίτο ταφικό θάλαμο.
Αποδείχθηκε ότι η διείσδυση από την οπή στο πάνω μέρος του διαφραγματικού τοίχου δεν είναι πρακτική -αλλά ούτε και ασφαλής, εφόσον προϋπέθετε την αφαίρεση ενός επιπλέον λιθόπλινθου ώστε να διανοιχτεί περαιτέρω.
Για το λόγο αυτό θα αποχωματωθεί ο διαφραγματικός τοίχος με το ιωνικού ρυθμού περιθύρωμα. Είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατον. Θέλει προσοχή ώστε να μην διαταραχθεί η στατικότητα του μνημείου.
Στο εξωτερικό του Τύμβου, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην «ανακούφιση» του μνημείου από την πίεση που ασκούν χώματα που υπερβαίνουν σε ύψος -και σε ορισμένα σημεία- τα δέκα μέτρα.
Το κύριο μέλημα των ειδικών, είναι το πώς η αποχωμάτωση του τεχνητού λόφου δεν θα επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο τον τάφο.

Related posts