Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Φεβ 2020
Πολιτισμός

Κωνσταντίνα Alberti: Πρέπει πάντα να γράφουμε με σεβασμό προς τον αναγνώστη

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιανή

Η Κωνσταντίνα Alberti γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Σύντομα εγκατέλειψε την αγαπημένη της πόλη και εγκαταστάθηκε με τους γονείς της στην Ιταλία, καθώς οι μισές της ρίζες είναι από εκεί.

Φοίτησε μέχρι τα δεκαεπτά της περίπου σε Ελληνοϊταλικό σχολείο και με την επιστροφή της στην Ελλάδα πέρασε στην Ιατρική Αθηνών και επέλεξε τον κλάδο της Αναισθησιολογίας. Όταν ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών της, δεν εξάσκησε ποτέ το επάγγελμα γιατί η καρδιά της ήταν πάντα δοσμένη στην τέχνη. Ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση ως διευθύντρια παραγωγής και αργότερα με το θέατρο κάνοντας τις δημόσιες σχέσεις.

Η συγγραφή μπήκε στη ζωή της από τα παιδικά της χρόνια και σε δεκάδες χαρτάκια έγραφε διάφορες σκέψεις, στίχους και μικρά διηγήματα. 

Ζει στην Αθήνα με τον γιο της, λατρεύει τα παιδιά και τα ζώα, δραστηριοποιείται σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις και εξακολουθεί να εργάζεται ως ραδιοφωνική παραγωγός στο Heartbeat Radio. Το «Τσάι βατόμουρο» είναι το πρώτο της βιβλίο.

ΕΡ. Κωνσταντίνα γεννήθηκες στη Θεσσαλονίκη όπου έζησες ως παιδί ενώ στη συνέχεια ως έφηβη έζησες στην Ιταλία. Πως θυμάσαι τα παιδικά σου χρόνια στη Θεσσαλονίκη και τα εφηβικά σου στην Ιταλία;

ΑΠ. Η Θεσσαλονίκη για μένα ήταν μια αγκαλιά. Σαν παιδί ένιωθα ασφάλεια γιατί εκεί γεννήθηκα. Εκεί έκανα τα πρώτα μου όνειρα, εκεί έπαιξα εκεί γέλασα εκεί πρωτοπήγα σχολείο. Στην Ιταλία έζησα εξίσου όμορφα και ακόμα έχω εικόνες από την υπέροχη Ρώμη όπου κατοικούσα. Νομίζω πως θα ήθελα πολύ να ξαναζήσω εκεί.

ΕΡ. Όταν επέστρεψες στην Ελλάδα σπούδασες στην Ιατρική Σχολή Αθηνών αλλά ποτέ δεν εξάσκησες την Ιατρική. Τι σε έκανε να επιλέξεις την Ιατρική και στη συνέχεια να την απαρνηθείς; 

ΑΠ. Την επέλεξα γιατί αγαπώ τους ανθρώπους. Την απαρνήθηκα ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Ή εξασκείς λειτούργημα ή όχι. Τα χρήματα δεν ήταν ποτέ μέσα στις προθέσεις μου. Νομίζω να καταλαβαίνετε…

ΕΡ. Αφήνοντας στην άκρη την Ιατρική, ασχολήθηκες με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, με το οποίο ασχολείσαι μέχρι σήμερα. Με τι είδους εκπομπές καταπιάστηκες;

ΑΠ. Στην τηλεόραση ήμουν αρχικά casting manager και αργότερα διευθύντρια παραγωγής. Στο ραδιόφωνο ασχολήθηκα με εκπομπές εσωτερικής αναζήτησης και πάντα διαδραστικές  γιατί μου αρέσει η επαφή με τους ακροατές.

ΕΡ. Έχεις ασχοληθεί και με το θέατρο. Ποια ήταν η σχέση σου μαζί του;

ΑΠ. Το θέατρο πάντα με μάγευε και εξακολουθεί να το κάνει. Έκανα τις δημόσιες σχέσεις. Από το Φθινόπωρο σας έχω και κάποιες εκπλήξεις πάνω σε αυτό το θέμα.

ΕΡ. Η συγγραφή πως μπήκε στη ζωή σου;

ΑΠ. Νομίζω πως πάντα έγραφα από την πρώτη στιγμή που έπιασα μολύβι σαν παιδί. Αλλά ακόμα και όταν δεν ήξερα να γράφω σκεφτόμουν για ώρες και έπλαθα ιστορίες.

ΕΡ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο σου με τίτλο «Τσάι βατόμουρο». Σε  τι παραπέμπει ο τίτλος;

ΑΠ. Δεν ξέρω αν σε ένα απόγευμα θα μπορούσε να αλλάξει η ζωή μας πίνοντας μαζί με τις φίλες μας ένα φλιτζάνι Τσάι Βατόμουρο, αλλά στο βιβλίο συνέβη.

ΕΡ. Τέσσερις φίλες των σχολικών χρόνων συναντιούνται μετά από 25 χρόνια με πρωτοβουλία της μιας εξ αυτών. Τι σου δημιούργησε την ανάγκη της συγγραφής του συγκεκριμένου βιβλίου;

ΑΠ. Αρχικά ήθελα να απεγκλωβιστώ από το βιβλίο που μόλις είχα τελειώσει με τίτλο Mea Culpa το οποίο και θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα από τις εκδόσεις Αέναον. Αυτό ήταν η ανάγκη μου. Το Τσάι Βατόμουρο όμως δεν το είχα σκεφτεί σαν ιστορία. Είναι σαν να γράφτηκε μόνο του, αβίαστα.

ΕΡ. Βασίζεται σε αυτοβιογραφικά ή βιωματικά γεγονότα;

ΑΠ. Όχι καθόλου αν και πιστεύω πως όλοι μέσα μας κρύβουμε κάτι από τις ηρωίδες μου.

ΕΡ. Ποια ανάγκη της κάλυπτε η Έλλη προσκαλώντας τις 3 φίλες της μετά από 25 χρόνια;

ΑΠ. Νομίζω πως δεν βασιζόταν απαραίτητα σε κάποια ανάγκη, απλά ήθελε να εκπληρώσει την υπόσχεσή της. Μέσα από την Έλλη μπορούμε όλοι πιστεύω να πάρουμε ένα μάθημα.

ΕΡ. Κάθε μια από τις 4 γυναίκες είχε διαφορετική ζωή από αυτήν που ονειρευόταν ως παιδί. Τι τις ωθούσε να αποκρύψουν τα πραγματικά γεγονότα της ζωής τους από τις υπόλοιπες; 

ΑΠ. Απέκρυψαν αυτό που ήταν και παρίσταναν αυτό που θα ήθελαν να είναι και να έχουν. Μερικές φορές εμείς οι άνθρωποι θέλουμε να ζούμε το παραμύθι μας.

ΕΡ. Η Έλλη είναι η νεράιδα, όπως την αποκαλούσαν στα παιδικά τους χρόνια, που έρχεται να βάλει μια «τάξη» στις ζωές τους. Ποιο ήταν το «μαγικό ραβδί» που διέθετε;

ΑΠ. Η θετική της σκέψη και η διαφορετική αντίληψη των καταστάσεων. Η Έλλη όταν υπήρχε κάτι κακό προσπαθούσε πάντα να δει την θετική του πλευρά και τον λόγο που συμβαίνει.

ΕΡ. «Η Μαντώ, η Αγγελική, η Ηρώ και η Έλλη θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον ίδιο τους τον εαυτό, με τον έρωτα, το ψέμα και την απώλεια» αναφέρεται στο οπισθόφυλλο. Ποια θέση είχαν στις ζωές του ο έρωτας, το ψέμα και η απώλεια;

ΑΠ. Αν το καλοσκεφτείς τώρα που μου κάνεις την ερώτηση θα σου πω πως και οι τέσσερις βίωσαν τον έρωτα την απώλεια και το ψέμα, αλλά ταυτόχρονα αυτά τα τρία ήταν και τα ζητούμενά τους, γιατί παρόλο που τα βίωσαν ήταν σε λάθος χρόνο, σε λάθος τόπο και με λάθος ανθρώπους.

ΕΡ. Επέρχεται λύτρωση από τα παραπάνω;

ΑΠ. Σίγουρα ναι.

ΕΡ. Το «Τσάι βατόμουρο» βρίσκεται ήδη στην 3η έκδοση και κατέχει μια θέση ανάμεσα στα ευπώλητα βιβλία. Που πιστεύεις ότι οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του;

ΑΠ. Σίγουρα όταν γράψεις μια καλή ιστορία θα έχει και απήχηση. Πέρα όμως από την ιστορία, το βιβλίο μου έχει τη θέση αυτή διότι οι αναγνώστες το αγάπησαν. Πρέπει πάντα να γράφουμε με σεβασμό προς τον αναγνώστη, γιατί όπως λέω, ο αναγνώστης είναι εκείνος που μπορεί να σε ανεβάσει στον θρόνο, αλλά μπορεί το ίδιο εύκολα να σε εκθρονίσει.

ΕΡ. Έχεις ήδη έτοιμο το επόμενο βιβλίο σου με τον μυστηριώδη τίτλο «MEA  CULPA».  Μπορείς να μας πεις τι θα αφορά;

ΑΠ. MEA CULPA… Μια αληθινή ιστορία, που μας δείχνει πως τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή μας. Έρωτας, αγάπη προδοσία. Μια ιστορία που διαδραματίζεται ανάμεσα στον δικό μας φωτεινό κόσμο και στον κόσμο των φυλακών. Η Αγάπη έχει δικά της μάτια για να βλέπει ψυχές. Ζητούμενα και δεδομένα ανατρέπονται. Το πιο σημαντικό είναι πως το έργο γράφτηκε σε πραγματικούς χρόνους και μπορώ να σας πω πως ακόμα προσθέτουμε γεγονότα. Οι ήρωες κάνουν πάντα ανατροπές. Δεν θα πω άλλα, θα περιμένω να το διαβάσετε.

ΕΡ. Σ΄ ευχαριστώ για την παραχώρηση της συνέντευξης και σου εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σου.

ΑΠ. Σε ευχαριστώ και εγώ Μαίρη για την ευκαιρία που μου έδωσες να με γνωρίσουν κι’ άλλοι αναγνώστες, αλλά και για την πολύ ουσιαστική κουβέντα που είχαμε.

*Το βιβλίο «Τσάι Βατόμουρο» της Κωνσταντίνας Αλμπέρτη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ και τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Το διάστημα Ιούλιος 2017 έως Μάρτιος 2018 υπήρξε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style.

Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά.

Related posts