Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Οκτ 2021
Πολιτισμός

Κωνσταντία Κοζανίτου:Η ζωή από μόνη της γράφει ιστορίες

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Κωνσταντία Κοζανίτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος αγγλικής φιλολογίας του Αριστοτελείου πανεπιστημίου, εργάστηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγήτρια και διευθύντρια λυκείου.

Έχει γράψει ποιήματα και διηγήματα, που έχουν εκδοθεί σε συλλογικά έργα. Στην Ελλάδα έχει τιμηθεί με διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς διηγήματος. To Mια ανάσα η ζωή είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Κυρία Κοζανίτου σπουδάσατε αγγλική φιλολογία και εργαστήκατε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι σπουδές σας έχουν σχέση με τη λογοτεχνία, όμως ποιο ήταν το έναυσμα ώστε ν’ ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΚΟΖΑΝΙΤΟΥ: Η έμφυτη κλίση να γράφω ποιήματα στην εφηβεία μου και κατόπιν η αποτύπωση στο χαρτί των σκέψεων, των συναισθημάτων και των εμπειριών μου. Ο γραπτός λόγος μου  υπερείχε του προφορικού μου. Η προσωπική ιστορία της μητέρας μου αποτέλεσε το κίνητρο να ξεκινήσω τη συγγραφή. Τα πρώτα μαθήματα δημιουργικής γραφής που συμμετείχα καθώς και μια φίλη και συνάμα φιλόλογος ενίσχυσαν την αυτοπεποίθησή μου  να εκτεθώ.  

Μ.Γ.: «Μια ανάσα η ζωή» είναι ο τίτλος του πρώτου μυθιστορήματός σας. Πως προέκυψε ο ιδιαίτερος αυτός τίτλος; 

Κ.Κ.: Είναι μια έκφραση που υπάρχει στη διήγηση. Αφορά την ηρωίδα και την πορεία της ζωής της, αλλά είναι και μια γενικότερη θεώρηση της ζωής. Πόσο γρήγορα κυλά και χάνεται, σαν μια ανάσα. 

Μ.Γ.: Η ιστορία του βιβλίου αφορά πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα;

Κ.Κ.: Η ζωή από μόνη της γράφει  ιστορίες. Είναι η ματιά της συγγραφέως σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή με ήρωες άλλοτε πραγματικούς κι άλλοτε ανθρώπους της διπλανής πόρτας. 

Μ.Γ.: Ποια είναι η κεντρική ηρωίδα του βιβλίου που αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο;

Κ.Κ.: Η Αθανασία ή αλλιώς χαϊδευτικά Θανασούλα. 

Μ.Γ.: Υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που θέλατε να μοιραστείτε τη ζωή της Αθανασίας με το αναγνωστικό κοινό;

Κ.Κ.: Αρχικά, ιστορικά μιλώντας, με συνεπήρε η ιδιαίτερη ιστορία, το ταξίδι ζωής που ελάχιστοι γνωρίζουν. Στη συνέχεια η αφήγηση με πήγε στις κοινωνικές επιπτώσεις της περιπέτειας που έζησε η Αθανασία. 

Μ.Γ.: Σε ποιους τόπους και σε ποιους χρόνους συναντάμε την οικογένεια της ηρωίδας σας;

Κ.Κ.: Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και μετέπειτα τη βρίσκουμε από ένα χωριό της Βόρειας Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη, στη Μικρασία και στα Ιεροσόλυμα.  

Μ.Γ.: Τι χαρακτήρας είναι και τι είναι αυτό που ονειρεύεται;

Κ.Κ.: Η Αθανασία είναι φιλομαθής, αγωνίστρια, εργατική, θεοσεβής και αφιερωμένη στην οικογένειά της. Ψάχνει τη δική της πατρίδα, ονειρεύεται να  βρει την αγάπη και να ορίσει τη ζωή της σύμφωνα με τις αξίες της. 

Μ.Γ.: «Δεν μου έμαθαν να εκφράζω τα συναισθήματά μου» γράφει στο ημερολόγιό της. Τι επιπτώσεις είχε αυτό στη ζωή της;

Κ.Κ.: Είναι ένα γνώρισμα, ως επί το πλείστον, των προηγούμενων γενιών. Η Αθανασία έδειχνε τα συναισθήματά της με πράξεις όχι με λόγια. Οι επιπτώσεις θα βαρύνουν τις επιλογές της. 

Μ.Γ.: «Μια γυναίκα σε αναζήτηση πατρίδας και ταυτότητας» γράφετε στο οπισθόφυλλο. Αυτή η αναζήτηση θα την οδηγήσει στα ποθούμενα που έχει;

Κ.Κ.: Είναι ένα ερώτημα που θα απαντήσει το αναγνωστικό κοινό, όταν διαβάσουν το βιβλίο. 

Μ.Γ.: Με ποια συναισθήματα βιώσατε τη συγγραφική συμπόρευση μαζί της;

Κ.Κ.: Την αβεβαιότητα, τη ξενιτιά, τον ξεριζωμό, την αγριότητα των καιρών, την προδοσία αλλά και τη νοσταλγία, την ελπίδα, το σεβασμό και την ανιδιοτελή αγάπη. 

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που σας συγκίνησε περισσότερο κατά τη συγγραφή του βιβλίου;

Κ.Κ.: Το γεγονός ότι κοιμόμουν και ξυπνούσα με την εξέλιξη της ιστορίας. Η ηρωίδα ζούσε μαζί μου περισσότερο από δύο χρόνια. 

Μ.Γ.: Τι είναι αυτό που θέλετε να εισπράξει ο αναγνώστης;

Κ.Κ.: Η απάντηση εξαρτάται από τις προτιμήσεις του αλλά πιστεύω ότι θα ήθελα να βιώσει νοερά το ταξίδι της Αθανασίας και να βρει κι ένα κομμάτι, αν όχι του εαυτού του, κάποιου γνωστού του ίσως. 

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και σας εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Κ.Κ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ!

*Το μυθιστόρημα «Μια ανάσα η ζωή» της Κωνσταντίας Κοζανίτου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος. 

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, τη ζωγραφική και τα τελευταία δέκα χρόνια με τη συγγραφή. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά κι έχει συμμετάσχει σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.          

 

Related posts