Επιστροφή στην κορυφή
Παρασκεύη, 24 Νοε 2017
 
 

Κομοτηνή… η πόλη του καπνού

Σάββατο, 21 Μάρτιος 2015 - 10:55

-a Μέγεθος κειμένου +A

Γράφει η Δήμητρα Τράκα

Όσα την χαρακτηρίζουν

H Κομοτηνή είναι μία από τις γνωστότερες και ομορφότερες πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Επιβεβαιώνεται από ευρήματα ότι η πόλη υπάρχει ως οικισμός από το 2ο μ.Χ. αιώνα, αλλά σημαντική άνθηση η πόλη γνώρισε από τον 4ο αιώνα, εξαιτίας της Εγνατίας οδού. Βρέθηκε να είναι ένα σημαντικό εμπορικό πέρασμα τόσο από το Δυρράχιο προς την Κωνσταντινούπολη, όσο και προς το βορρά, πέρα από τα βουνά της Ροδόπης, στη Φιλιππούπολη. Κατά τη διάρκεια την επανάστασης ενάντια στους Τούρκους, μέλη της Φιλικής Εταιρείας έδρασαν στην περιοχή, βοηθώντας έτσι πολύ στην απελευθέρωση. Η Κομοτηνή γνώρισε εξαιρετική οικονομική ανάπτυξη εξαιτίας του εμπορίου καπνού. Η σύγχρονη πόλη συνδυάζει πολιτισμούς, καθώς συμβιώνουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι, πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, δίνοντας στην Κομοτηνή ξεχωριστό χρώμα και σίγουρα μοναδικές μυρωδιές που αξίζει να γευτεί κανείς!

Αν ταξιδέψεις ως την Κομοτηνή, θα θαυμάσεις…

Τη μακραίωνη ιστορία της Κομοτηνής θα διαπιστώσει ο επισκέπτης σε κάθε της γωνιά και θα θαυμάσει τη συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών, παραδοσιακών και σύγχρονων στοιχείων, συναντώντας εκκλησίες και τζαμιά, αρχοντικά και νεοκλασικά σπίτια αναπαλαιωμένα, μοντέρνες πολυώροφες κατοικίες, γραφικά σοκάκια αλλά και το νέο οδικό δίκτυο. Η ανανεωμένη κεντρική πλατεία αποτελεί σημείο αναφοράς για ντόπιους και ξένους με το Ηρώο να δεσπόζει στη μια στενή της πλευρά και πίσω του το καταπράσινο πάρκο με χώρους περιπάτου και αναψυκτήρια.

Το αρχαιότερο μνημείο της πόλης είναι το βυζαντινό φρούριο του 4ου αι. μ.Χ. και μέσα στα απομεινάρια του τείχους του, στην ανατολική του πλευρά, βρίσκεται ο ξυλόστεγος ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1800), χαρακτηριστικό δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 19ου αι., ο οποίος αναγέρθηκε στα θεμέλια παλαιότερου βυζαντινού ναού. Έξω από την ανατολική πλευρά του φρουρίου βρίσκεται ένα αξιόλογο κτίσμα, το Ιμαρέτ (πτωχοκομείο), που κτίστηκε από τον άρχοντα της πόλης Γαζή Εβρενός Μπέης (1363), αναπαλαιώθηκε και σήμερα στεγάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Η οδός Ν.Τσανακλή με τα νεοαναγεννησιακά αρχοντικά της (εκεί στεγάζονται σήμερα η Βιβλιοθήκη του Δήμου Κομοτηνής) και το Ωδείο Φίλων Βυζαντινής Μουσικής και λίγο πιο πέρα το κτήριο, που στεγάζεται η Λέσχη Κομοτηναίων δίνουν μια εικόνα της ακμής της πόλης στα τέλη του 19ου αι. Της ίδιας εποχής, αρχές του 20ου αι., είναι και το εξαιρετικό οικοδόμημα που στέγασε αρχικά την Ελληνική Αστική Σχολή Νέστορος Τσανακλή και τα τελευταία χρόνια την Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης.

Δύο από τα παλαιότερα μουσουλμανικά τεμένη, το Εσκί Τζαμί και το Γενί Τζαμί, καθώς και τον Πύργο του Ωρολογιού, συναντά κανείς στο κέντρο της πόλης.

Κι αν περπατήσεις λίγο πιο έξω;

Δάσος Αναψυχής Κομοτηνής «Νυμφαία»

Το δάσος Νυμφαίας είναι ο πνεύμονας οξυγόνου και πηγή πρασίνου της πόλης. Καλύπτεται από πεύκα και είναι ιδανικό για χαλάρωση, γυμναστική και περιπάτους. Είναι ένα φυσικό μπαλκόνι που προσφέρει μια υπέροχη θέα στην πεδιάδα, τα ποτάμια, την οροσειρά του Ισμάρου, το Θρακικό πέλαγος και το Άγιο Όρος. Μέσα στο δάσος μπορείτε να βρείτε το τουριστικό περίπτερο όπου λειτουργεί εστιατόριο, καφετέρια και σνακ-μπαρ. Επίσης, υπάρχουν βοηθητικοί χώροι για σεμινάρια, διαλέξεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κομοτηνής, 4 χιλιόμετρα από το κέντρο.

Αρχαία Μαρώνεια

Η πόλη της αρχαίας Μαρώνειας ήταν χτισμένη πολύ κοντά στις ακτές και πολύ κοντά στην ομηρική πόλη Ίσμαρος. Ιδρύθηκε από Χίους τον 7ο π.Χ. αιώνα, αν και πολλοί τοποθετούν την ίδρυσή της ακόμη νωρίτερα. Εξελίχθηκε σε μεγάλη τοπική δύναμη, το τείχος της ξεπερνούσε τα 10 χιλιόμετρα, γεγονός που μαρτυρά ότι ήταν πολυάνθρωπη. Έγινε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και λόγω της μεγάλης της ανάπτυξης της δόθηκε το δικαίωμα να κόψει χρυσά νομίσματα. Το 350 π.Χ. κατακτήθηκε από το Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο γνώρισε μια δεύτερη περίοδο ανάπτυξης και τον 4ο αιώνα ήταν έδρα επισκοπής, αλλά σιγά-σιγά ο πληθυσμός τον 6ο και 7ο αιώνα μειώθηκε εξαιτίας συχνών πειρατικών επιδρομών. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως το θέατρο της πόλης που παρουσιάζει δυο οικοδομικές φάσεις, την ελληνιστική του περίοδο και τη ρωμαϊκή, οπότε και είχε μετατραπεί σε αρένα.

Παραλίες Ροδόπης

Αν και η Κομοτηνή δεν είναι παραθαλάσσια πόλη, η θάλασσα απέχει από την Κομοτηνή από 20 μέχρι 30 χιλιόμετρα και η πρόσβαση είναι εύκολη καθώς δεν παρεμβάλλεται κάποιο βουνό ή κάποιος μεγάλος κόλπος. Υπάρχουν παραλίες για όλα τα γούστα, από ήρεμα φυσικά ησυχαστήρια μέχρι κοσμοπολίτικες παραλίες με πολυκοσμία καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι παραλίες βρίσκονται κυρίως σε τρεις περιοχές, στο Φανάρι, στον Ίμερο και στην περιοχή της Μαρώνειας. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των παραλιών στη Ροδόπη είναι η ξεχωριστή ομορφιά του τοπίου που προκαλείται από τη συνύπαρξη της θάλασσας με τις λίμνες και τις λιμνοθάλασσες της περιοχής και δημιουργεί λεπτές λωρίδες γης.

«Η μαγεία της αρμονίας μέσα από μια συνύπαρξη πολιτισμών, θρησκειών, παραδοσιακών και σύγχρονων στοιχείων. Όλα μαζί μπλέκονται και δίνουν τη δική τους σφραγίδα στην πόλη της Κομοτηνής».

 

 

 

 

 

 Μοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: