Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
23 Ιαν 2022
Οικονομία

Κίνδυνος απομόνωσης της Ελλάδας λόγω κρίσης

Εγκλωβισμένη στην ύφεση παραμένει τόσο η αγορά όσο και το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής Οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών απευθύνει έκκληση να επιστρέψουν κεφάλαια στην Ελλάδα, ενώ ετοιμάζεται να υποδεχθεί και τους ελεγκτές της Τρόικα, η οποία ανησυχεί έντονα για την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου.

Με το βλέμμα στην επικείμενη συνάντηση Μέρκελ Σαρκοζί που θα σημάνει πολλά για την πορεία του ελληνικού σχεδίου διάσωσης, η κυβέρνηση δίνει αγώνα δρόμου για να πετύχει στους στόχους που έθεσε με το Μεσοπρόθεσμο. Η βαθιά ύφεση όμως και η έκρηξη της ανεργίας δημιουργούν νέα δεδομένα και όλα δείχνουν πως η πραγματική οικονομία εξαντλεί πλέον όλα τα όρια των αντοχών  της.  Τη χρονική στιγμή αυτή  ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητά να συμβεί και στην Ελλάδα ό,τι και στην Ιταλία, όπου οι οικονομικά ισχυροί δήλωσαν ότι θα στηρίξουν οικονομικά τα ιταλικά κρατικά ομόλογα και την αγορά

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευαγγελος Βενιζελοςαναφέρει σε συζητήσεις του πως «τώρα αυτό που χρειάζεται είναι να μπουν και ιδιωτικά κεφάλαια και χρειάζεται μια κινητοποίηση των ελληνικών κεφαλαίων. Υπάρχει ο ναυτιλιακός κόσμος, υπάρχει ο απόδημος Ελληνισμός, υπάρχουν χρήματα στο εσωτερικό της χώρας».

Η κυβέρνηση ποντάρει στα κίνητρα επαναπατρισμού των κεφαλαίων αλλά αναζητεί και νέα. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει και μία φορολογική αμνηστία-μαμούθ για να επιστρέψουν πάλι στην αγορά κεφάλαια 80 δισ. από τα «μαύρα» στις αγοραπωλησίες ακινήτων της περασμένης δεκαετίας.

Με ανακοίνωση του το ΚΚΕ πάντως επικρίνει την κυβέρνηση και τονίζει: «τα συσσωρευμένα αμύθητα κεφάλαια των μεγάλων επιχειρηματιών που προσκαλεί η κυβέρνηση να σώσουν την ελληνική οικονομία, έχουν δημιουργηθεί από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, τη λεηλασία του πλούτου της χώρας και ευθύνονται για την κρίση και το χρέος. Τα ίδια θα συνεχίσουν να κάνουν όταν δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες, αφού δηλαδή ο λαός πληρώσει την κρίση, χρεοκοπήσει και ο δημόσιος πλούτος γίνει γι’ αυτούς πάμφθηνος».

 

Μέχρι να επιστρέψουν πάντως ελληνικά κεφάλαια στην πατρίδα τους, η ανησυχία των δανειστών μας επιτείνεται και μεγάλο ερώτημα παραμένει τι στάση θα τηρήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι και ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που τώρα αρχίζουν να το σκέφτονται πάλι, αν και με ποιους όρους θα μετάσχουν στη βοήθεια προς τη χώρα μας

 

 

Η Δημοκρατική Συμμαχία σε ανακοίνωσή της διαβλέπει κίνδυνο να βρεθεί πάλι απομονωμένη η χώρα μας και τονίζει πως «οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Για να θωρακιστεί το κοινό μας νόμισμα και να τερματιστεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης που αποκτά πλέον διεθνή χαρακτηριστικά».

 

 

Αλλά και η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει πως «το ντόμινο της κρίσης χρέους εγκυμονεί και κινδύνους ακύρωσης στην πράξη των αποφάσεων για την Ελλάδα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Γι αυτό και η ελληνική κυβέρνηση οφείλει την μέγιστη ενεργοποίησή της για μια άμεση συνολική απάντηση της ΕΕ, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την έκδοση του ευρωομολόγου».

 

 

Η έλευση των ελεγκτών στην Αθήνα είναι και πάλι θέμα ημερών, δεν αποκλείεται να χαθεί και πάλι χρόνος, αν μετατεθεί τελικώς για τα τέλη Αυγούστου. Η Έκθεση πάντως που ετοίμασαν τα μεσαία στελέχη που ήταν από καιρό τώρα στην Αθήνα «μυρίζει» και νέα μέτρα. Ανησυχούν για την ύφεση , την υστέρηση εσόδων, την υπέρβαση δαπανών,  τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

 

Related posts