Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Οκτ 2021
Πολιτική

Κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ

 

 

Τονίζοντας παράλληλα την πρόθεση της Αριστεράς να δοθεί επείγουσα προτεραιότητα στην ενίσχυση των ασθενέστερων και των κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν άδικα στα χρόνια του μνημονίου. Σε αυτές τις συναντήσεις που έγιναν διαδοχικά, με τελευταία αυτή με τον ΣΕΒ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε εν πολλοίς το γενικό περίγραμμα των 100 πρώτων ημερών με την Αριστερά ως κυβέρνηση θέτοντας κεντρικά τον στρατηγικό στόχο για διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους που θα συνοδεύεται από περίοδο χάριτος στην εξυπηρέτησή του και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους του, καθώς και την εφαρμογή προγράμματος παραγωγικών επενδύσεων με σκοπό την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας.

Με τον ΣΕΒ

Ειδικότερα, στη συνάντηση με το προεδρείο του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας -και σύμφωνα με την ενημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ- υπογράμμισε τις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή εξαιτίας των μνημονίων. Πρόσθεσε, επίσης, πως είναι αδύνατον να υπάρξει ανάπτυξη όταν το δημόσιο χρέος της χώρας κινείται στο 175% του ΑΕΠ, περίπου 10 δισ. ευρώ το χρόνο διατίθενται για την αποπληρωμή τόκων και με την παραμονή στη μνημονιακή υποχρέωση για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη στους βιομηχάνους ότι η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση, η ανάκαμψη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της οικονομίας προϋποθέτουν την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση στη στρατηγική ισχυρής και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης μιας κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία.

Στις συναντήσεις με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης αυτής της νέας, ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα στηρίξει την εθνική στρατηγική της κυβέρνησης της Αριστεράς για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, με ουσιαστική και ισχυρή διαπραγμάτευση για βιώσιμη λύση στο πρόβλημα δημόσιου χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι τα θεσμικά μέτρα που θα ακυρώνουν την αντιμεταρρύθμιση της μνημονιακής περιόδου στην αγορά εργασίας είναι έξω από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης και αναφέρθηκε στο ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος στη διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών στον ευρωπαϊκό Νότο.

Αναλύοντας στους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση, εκτός του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της εργασιακής νομοθεσίας στις προ μνημονίου ρυθμίσεις, την αναδιανομή εισοδήματος προς όφελος των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Και, ακόμη, την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας τόσο του δημόσιου τομέα όσο και του ιδιωτικού, με σεβασμό στην εργασιακή και περιβαλλοντική νομοθεσία, και του τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε προς τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων ότι η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους και η εφαρμογή προγράμματος παραγωγικών επενδύσεων είναι δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάκτηση της εργασίας με τόνωση της απασχόλησης, και την κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι απολυμένοι

Οπως είπε, η ανάκαμψη θα προέλθει από την ενίσχυση της ενεργού ζήτησης και όχι μονομερώς από τις εξαγωγές, που ήδη υποχωρούν σε μια Ευρώπη που παλινδρομεί από την ύφεση και τη στασιμότητα στην προσωρινή και αναιμική αύξηση του ΑΕΠ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την αντίθεση του κόμματος στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο, όπως και στο νόμο για την αξιολόγηση που είναι το εργαλείο για τις απολύσεις. Η αποκατάσταση των απολυμένων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα, ώστε να γίνει διαφανής, αποτελεσματικός και φιλικός προς τον πολίτη. Ολες οι συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικούς φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις, εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Related posts