Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
09 Μαΐ 2021
Blender

Καθαρά Δευτέρα: Τι συμβολίζει και γιατί πετάμε χαρταετό

Από την Παναγιώτα Δεληγιάννη

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια μέρα χαράς, ξεκούρασης, οικογενειακής μάζωξης και φυσικά φαγητού! Έρχεται κάθε χρόνο και προεκτείνει το σαββατοκύριακο μας καθώς μας απαλλάσσει από τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις. Πως ορίστηκε όμως αργία, και γιατί ονομάζεται καθαρή αυτή η Δευτέρα;

Όπως και κάθε άλλη αργία, οι ρίζες της προέρχονται απ’ τη θρησκεία. Πρόκειται για να μέρα λύτρωσης και εξαγνισμού. Ως ακάθαρτα όντα οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία τη συγκεκριμένη μέρα να ελευθερωθούν απ’ της αμαρτίες των Αποκριών που πέρασαν, με τη διαδικασία της κάθαρσης της ψυχής. Η ιεροτελεστία είναι απλή και ανώδυνη, απλώς κάθεσαι στο οικογενειακό τραπέζι και τρως.

Τα εδέσματα βέβαια είναι περιορισμένα. Αποτελούνται αυστηρά από νηστίσιμα και μόνο πιάτα, καθώς και το παραδοσιακό αζύμωτο ψωμί λαγάνα και ο ταραμάς. Την κάθαρση την οποία αντιπροσωπεύει η Καθαρά Δευτέρα δεν αφορά μόνο τη ψυχή αλλά και το σώμα. Είναι μια καλή ευκαιρία για όλους τους αμαρτωλούς της διατροφής να απαλλάξουν το συκώτι τους απ’ τις τοξίνες.

Για τους περισσότερους ανθρώπους η αποχή απ’ την υγιεινή διατροφή τελειώνει την επόμενη μέρα. Όσο για τους φανατικούς της θρησκείας μας, η αποτοξίνωση συνεχίζεται για 40 ακόμα μέρες έως και το Μεγάλο Σάββατο. Μέχρι το τέλος του Γολγοθά της νηστείας λένε το κρέας- κρεατάκι.

Χαρταετός:

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι είναι ένα πολύ ευχάριστο έθιμο. Βγαίνουμε στην εξοχή, τρέχουμε στις πεδιάδες, κάνουμε κόντρες του χαρταετούς μας ποιος θα πάει πιο ψηλά κι όλα αυτά τα ωραία πράγματα. Ξέρατε όμως ότι το έθιμο του χαρταετού δεν είναι ελληνικό;

Συγκεκριμένα το “πέταγμα” του χαρταετού γεννήθηκε στη Κίνα 3.000 χρόνια πριν. Με καλάμια μπαμπού, μετάξι και ουρές οι Κινέζοι ανύψωναν τους χαρταετούς τους με σκοπό να διώξουν τα δεινά μακριά. Σε άλλους πολιτισμούς ο κόσμος έγραφε ευχές και επιθυμίες στον Θεό, σε χαρτάκια τα οποία τοποθετούσαν στον χαρταετό και του τα έστελναν μέσω του αυτού, καθώς έψελναν ύμνους από κάτω.

Τότε οι άνθρωποι πίστευαν πως ο Θεός βρίσκεται στον ουρανό και τους παρατηρεί. Από εκεί τους τιμωρεί μέσω άσχημων καιρικών συνθηκών αλλά κι από εκεί τους επιβραβεύει κιόλας. Οι ίδιοι δεν μπορούσαν να πετάξουν για να δουν τι βρίσκεται εκεί πάνω, οπότε το μυστήριο του ουρανού ήταν ο Θεός τους. Φυσικό ήταν να θεωρούσαν τον χαρταετό ως το μοναδικό μέσω επικοινωνίας τους μαζί του.

Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού αντιπροσωπεύει το πέταγμα της ψυχής που ταξιδεύει για να βρει τον δημιουργό του.

Η μέρα της Καθαράς Δευτέρας έρχεται φέτος σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, προσφέροντας μια γεύση θάλασσας, ήλιου και Άνοιξης, ενώ μας βγάζει έστω και για λίγο απ’ τη ρουτίνα μας. Είναι μια μέρα που όλοι αξίζει να την απολαύσουμε απ’ την αρχή της μέχρι το τέλος της. Κάντε μια μικρή εκδρομή. Συναντήστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και ξεχάστε για λίγες ώρες οτιδήποτε σας απασχολεί.

Related posts