Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Ιούν 2021
Πολιτισμός

ΚΑΤΑΝΟΗΣΕ ΜΕ Ή ΣΕ ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΖΩ:Μια θεατρική παράσταση που ΔΕΝ πρέπει να χάσετε  

Γράφει η Μαίρη Γκαζιάνη

Αναρωτιέμαι τι μπορώ να πρωτογράψω γι΄ αυτήν την εξαιρετική παράσταση!

Πρώτα απ΄ όλα να δώσω άπειρα συγχαρητήρια στην θεατρική ομάδα «Ανδρομέδα» για την επιλογή του έργου! Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για ένα έτοιμο θεατρικό σενάριο, προέκυψε από σύνθεση κειμένων από «μαρτυρίες παιδιών απ΄ όλον τον κόσμο για την κακοποίησή τους και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους». 

Πόσος χρόνος χρειάστηκε άραγε να αναζητήσουν τις μαρτυρίες από διάφορες πηγές, πόσος κόπος καταναλώθηκε προκειμένου να επιλέξουν αντιπροσωπευτικά κείμενα για κάθε είδους κακοποίησης παιδιών και πόση συγκινησιακή φόρτιση υπέστησαν κατά τη διαδικασία μέχρι να καταλήξουν στο ποθούμενο αποτέλεσμα;

Ο Κοραής Δαμάτης παρέλαβε τις επιλεγμένες μαρτυρίες, ξεχώρισε τις πιο αντιπροσωπευτικές, τους έδωσε την τελική μορφή που απαιτεί ένα θεατρικό σενάριο κι ανέλαβε τη σκηνοθεσία του έργου.

Η παιδική ηλικία υποτίθεται πως πρέπει να είναι ανέμελη και ξέγνοιαστη. Πόσα εκατομμύρια παιδιά δρασκελίζουν την παιδική ηλικία για να μασκαρευτούν σε ενήλικες που υποχρεούνται να στηρίξουν την πάμπτωχη οικογένειά τους ή πόσα εγκαταλείπονται εξ αιτίας της φτώχειας και ακόμα χειρότερα πόσα πουλιούνται ως σκλάβοι;

«Σύμφωνα με έκθεση της Unisef του 1996, 246 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται σε όλον τον κόσμο. Η έκθεση επισημαίνει ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είναι ηλικίας από 5 έως 14 ετών και απασχολούνται σε συνθήκες άκρως βλαβερές για την υγεία τους και την ανάπτυξή τους». 

Αυτά τα παιδιά θα δείτε στην παράσταση να ζωντανεύουν μπροστά σας και να καταθέτουν τις μαρτυρίες τους.

«Το 1850, η αγορά ενός σκλάβου στον αμερικάνικο Νότο, κόστιζε, κατά μέσον όρο, 40.000 δολάρια. Σήμερα, η «τιμή» ενός παιδιού-σκλάβου στην Αφρική ή την Ασία, ξεκινάει από 90 δολάρια». 

Κι αυτά τα παιδιά θα γείρουν αποκαμωμένα στη πάτωμα της θεατρικής σκηνής μετά την εξαντλητική κατάθεση της εμπειρίας τους.

«Υπάρχουν 30 εκατομμύρια σκλάβοι στον κόσμο, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά και έφηβοι. Σ΄ αυτά δεν υπολογίζουμε τους ανήλικους πρόσφυγες που πέφτουν θύματα απαγωγών, τράφικινγκ, σεξουαλικής κακοποίησης, καταναγκαστικής εργασίας και λαθρεμπορίου οργάνων όταν αφήνουν τις εμπόλεμες ζώνες με το όραμα μιας νέας ζωής στην πολιτισμένη Δύση». 

Κι αυτά τα παιδιά κατά τη διάρκεια της αφήγησης θα σε κοιτάξουν στα μάτια και θα σε ρωτήσουν «γιατί;».

«…δεν έχω κάτι να πω…» γράφει στο πρόγραμμα ο Κοραής Δαμάτης. Κι όμως τα είπε όλα μέσα από τη συρραφή των κειμένων-μαρτυριών, μέσα από τη σκηνοθετική γραμμή που ακολούθησε, μέσα από την εξαιρετικά εμπνευσμένη ιδέα για τις κούκλες που «ντύνονται» οι ηθοποιοί ώστε να αποδώσουν τους ρόλους των κακοποιημένων παιδιών.

Χρειάζεται τόλμη, θάρρος και ψυχικό σθένος για να προχωρήσει κάποιος σ΄ ένα έργο όπως αυτό, και φαίνεται πως η ομάδα «Αδρομέδα» διαθέτει περίσσιο.

Οι ηθοποιοί Φανή Γρύλλη, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Ντίνα Κούκου, Δημήτρης Μακρής, Σοφία Ρούβα, Γιάννης Τριαντάκης, Αναστασία Τσούτση φόρεσαν τις «κούκλες» στο στήθος τους, έκλεισαν τα μάτια κι ένας ένας μεταμορφώθηκαν σε παιδί που έχει υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση και κραυγάζει «Κατανόησέ με….»

-Με λένε Μπενετίτο… Ντίτο… Παουλίνο… Μπίθι… κλπ

Εργασία, ζητιανιά, προσφυγιά, ασιτία, επιδημίες, στρατολόγηση, βίαιη και σκληρή μεταχείριση, εκφοβισμός, κλειτοριδεκτομή, πορνεία, εμπόριο οργάνων και πολλά άλλα υφίστανται μικρά παιδιά που ενώ θα έπρεπε να παίζουν και να χαίρονται γίνονται έρμαια στις ανάγκες του οικογενειακού περιβάλλοντος ή της κοινωνικής εκμετάλλευσης.

Όλα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του θεατή καθώς παρακολουθεί τη θεατρική παράσταση. Τα μάτια των ηθοποιών κλειστά, οι φωνές βγαίνουν κατ΄ ευθείαν από το στήθος όπου η κούκλα-παιδί έχει βρει απάγκιο για να διηγηθεί την ιστορία της. Κούκλες που μπορεί να θεωρηθούν μαριονέτες εφόσον άλλος προκαλεί τις κινήσεις στη θεατρική σκηνή αλλά κυρίως στη σκηνή της ζωής που δεν αφορά υποκριτική τέχνη αλλά την πραγματικότητα του βιασμού του παιδικού σώματος και της αγνής  ψυχής.

Πόσα συναισθήματα αλήθεια μας μεταφέρουν με την τέχνη τους αυτή ο ομάδα των επτά νέων ηθοποιών που παίζουν στο «έργο», ένα «έργο» που δίνει γροθιά στο στομάχι, προκαλεί σφίξιμο στην καρδιά και αναβλύζει δάκρια στα μάτια!

Δεν βρήκα κανένα απολύτως λάθος σ΄ αυτήν την παράσταση! Είναι όλα τακτοποιημένα και δοσμένα με τη συγκίνηση που απαιτείται από τους ηθοποιούς που μου έδωσαν την εντύπωση ότι βιώνουν το δράμα του παιδιού που υποδύονται κάθε φορά. Θαύμασα τη σκηνοθετική γραμμή που πέτυχε την ολοκληρωμένη απόδοση της παιδικής κακοποίησης, την ευφυή απεικόνιση των κακοποιημένων παιδιών με τις κούκλες που «φοράνε» στο στήθος τους οι νέοι ηθοποιοί  και κυρίως γιατί τις «φοράνε» κατάσαρκα στην ψυχή τους.

Δεν πρόκειται για μια παράσταση για να διασκεδάσεις και να γελάσεις. Πρόκειται για μια παράσταση που θα προβληματιστείς, θα ανακαλέσεις στη σκέψη σου όσα ήδη γνωρίζεις μέσα από έντυπα περιοδικά κι εφημερίδες ή ηλεκτρονικά site, θα αναρωτηθείς που οδηγείται ο κόσμος όταν κακοποιεί εκατομμύρια παιδιά, ίσως και να αφυπνιστείς για έναν αγώνα λύτρωσης των θυμάτων.

Θα ευχηθείς ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά όλου του κόσμου και σίγουρα… θα ευχαριστήσεις το σύμπαν που δεν γεννήθηκες σε κάποια από αυτές τις χώρες βγάζοντας έναν αναστεναγμό ανακούφισης για την τύχη σου.

Όσο «σκληρό» κι αν είναι το έργο «Κατανόησέ με ή σε καταβροχθίζω» οφείλεις να το παρακολουθήσεις για ν΄ αντικρίσεις την αλήθεια κατάματα και ν΄ αποφασίσεις να προσπαθήσεις να βάλεις ένα μικρό λιθαράκι στην επιδίωξη της λύτρωσης των κακοποιημένων παιδιών γιατί:

…“Στο μέλλον θα πρέπει να λογοδοτήσουμε στα παιδιά μας όχι τόσο για τις άσχημες πράξεις των κακών ανθρώπων, όσο για την αποτρόπαιη σιωπή των καλών”…

Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

Κλείνοντας, θα πω, ακόμα μια φορά, συγχαρητήρια στην  ομάδα «Ανδρομέδα» και σε όλους τους συντελεστές που τους περιέβαλλαν με πάθος, πιστότητα και σεβασμό στην απόδοση  των χαρακτήρων του έργου. Τα δυνατά συναισθήματα που γεννιούνται στον θεατή είναι η απόδειξη ότι δεν φτάνει να γνωρίζουμε την αλήθεια ως αριθμούς αλλά να βλέπουμε τα παιδιά που βρίσκονται πίσω απ΄ αυτούς.

Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση που ως άνθρωπος, ως ενήλικας και ως γονιός οφείλετε να τη δείτε. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Φεύγοντας, μην ξεχάσετε ν΄ αγοράσετε το πρόγραμμα της παράστασης. Αξίζει!!!!

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 9 μ.μ. στον Πολυχώρο VAULT (Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός, Τηλ. 213 0356472 / 6949534889) 

Περισσότερες πληροφορίες

https://now24.gr/katanoise-me-i-se-katabroxthizo-ston-poluxoro-vault/?fbclid=IwAR2Do3oZo7DbqJ_yvuEhLrIdnk24Z3fV8nrD1O9Br3krp03pb1tEl3vIBz4

 

 

Related posts