Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Ιούν 2022
Πολιτισμός

Κάρπαθος… εκεί έζησαν Τιτάνες και Θεοί!!!

Γράφει η Δήμητρα Τράκα

 

Δεν ξέρω πώς και μην με ρωτήσετε γιατί φίλοι μου, αλλά τούτη τη φορά, θέλησα να κατεβώ νότια της χώρας μας και να βρεθώ σε μια από τις πύλες του Αιγαίου. Έτσι, κοιτώντας το χάρτη, το μάτι μου έπεσε στα Δωδεκάνησα και πιο συγκεκριμένα στην Κάρπαθο.

Τότε θυμήθηκα εικόνες του νησιού που είχα δει σε ταξιδιωτικούς οδηγούς όσο σπούδαζα Τουριστικά επαγγέλματα, αλλά και μύθους που έτυχε ν’ ακούσω κάποτε για το νησί. Οι εικόνες ήταν γεμάτες χρώματα που έλουζαν τους κατοίκους της μέσα στις παραδοσιακές τους φορεσιές και οι μύθοι ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακοί.

Σύμφωνα λοιπόν με το μύθο, οι πρώτοι άνθρωποι που κατοίκησαν στο νησί, έκλεψαν τους Θεούς από τον Όλυμπο και τους έφεραν στο νησί τους. Για το λόγο αυτό, ονομάστηκαν Αρπάθεοι, ονομασία που αργότερα μετατράπηκε σε Καρπάθεοι και Καρπάθιοι, οπότε και το νησί πήρε το όνομα Κάρπαθος. Ίσως δεν είναι τυχαίο που αυτή η «τιτανομαχία» έλαβε χώρα στην Κάρπαθο μιας και μια άλλη μυθολογική εκδοχή θέλει την Κάρπαθο πατρίδα του τιτάνα Ιαπετού, του αδερφού του Κρόνου, και τόπο κατοικίας της Αθηνάς και του Πρωτέα ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, όλοι οι Τιτάνες ζούσαν στο νησί πριν την Τιτανομαχία, την γνωστή μάχη μεταξύ Τιτάνων και Ολύμπιων Θεών.

Έτσι, άνοιξα παλιούς οδηγούς, εγκυκλοπαίδειες αλλά και το διαδίκτυο κι έκανα μια νοερή βόλτα στο νησί, εξερευνώντας ιστορία κι αξιοθέατα και παρακάτω τα μοιράζομαι μαζί σας, διότι τα βρήκα όλα πραγματικά ενδιαφέροντα.

Η Κάρπαθος βρίσκεται στη μέση του Καρπάθιου Πελάγους μεταξύ Ρόδου και Κρήτης και μετά τη Ρόδο αποτελεί το δεύτερο σε έκταση νησί της Δωδεκανήσου. Καλύπτει μία έκταση 301,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει μήκος ακτών 160 χιλιομέτρων και ο πληθυσμός του νησιού αγγίζει τις 6.511 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Πηγάδια και σε αυτά ζουν περίπου 2.180 κάτοικοι. Η Κάρπαθος ξεχωρίζει για τη σημασία της γεωστρατηγικής της θέσης καθώς δεσπόζει στις νοτιοανατολικές πύλες του Αιγαίου και αποτελεί κρίκο της σύνδεσης μεταξύ Ρόδου και Κρήτης. Από άποψη γεωμορφολογίας η όψη του νησιού είναι επί το πλείστον βραχώδης καθώς στο έδαφός της κυριαρχούν τα ασβεστολιθικά πετρώματα. Παρότι στο παρελθόν ήταν καταπράσινο σήμερα φιλοξενεί μερικά πευκοδάση στα βόρεια και τα νότια του νησιού. Οι ψηλότερες από τις βουνοκορφές του αγγίζουν το ύψος των 1220 μέτρων και σε γενικές γραμμές το έντονο ανάγλυφο του νησιού δημιουργεί ένα όμορφο περιβάλλον που προκαλεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Οι βραχώδεις και απόκρημνες ακτές φιλοξενούν αρκετά είδη πτηνών ενώ πολλά μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία οδηγούν σε ορισμένες απομονωμένες ακτές. Από την άλλη μικροί κολπίσκοι δημιουργούν πανέμορφες παραλίες που προσεγγίζονται σχετικά εύκολα από το οδικό δίκτυο. Το ενδιαφέρον των τουριστών συγκεντρώνουν μια σειρά από παραλίες που έχουν βραβευτεί με την γαλάζια σημαία, αλλά και τα χαρακτηριστικά ταβερνάκια που προσφέρουν στον καθένα την ξεχωριστή εμπειρία των γεύσεων του νησιού.

Τα τελευταία χρόνια η οικονομία του νησιού ανοίγεται με πολύ καλές προοπτικές στον τομέα του τουρισμού αλλά ανέκαθεν η θάλασσα έπαιζε το σημαντικότερο ρόλο στη ζωή των κατοίκων. Πασίγνωστοι άλλωστε είναι οι Καρπάθιοι ναυτικοί και σπογγαλιείς που για αιώνες συνεισέφεραν τα μέγιστα στο εισόδημα του νησιού. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένα σπήλαια που συναντώνται στο κέντρο του νησιού και είναι γεμάτα από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στην περίπτωση που επιθυμείτε να την επισκεφτείτε καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι ακτοπλοϊκά συνδέεται με Πειραιά, Κρήτη, Κάσο, Ρόλο και πολλά άλλα νησιά, ενώ επίσης διαθέτει και αερολιμένα διεθνών προδιαγραφών που εξυπηρετεί πολλές πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

Κι αφού πήραμε μια γεύση από τις γενικές πληροφορίες για το νησί, ας εισχωρήσουμε τώρα και στα ενδότερα, για ν’ ανακαλύψουμε τις ομορφιές του. Και φυσικά, σας έχω μια μικρή λίστα με όσα ανακάλυψα εγώ. Τα υπόλοιπα τ’ αφήνω για εσάς…

Όλυμπος Καρπάθου

Μία περιοχή που σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νησί της Καρπάθου είναι το χωριό Όλυμπος. Το χωριό προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση από την πρώτη στιγμή που το αντικρίζει κανείς. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου ο οποίος περιτριγυρίζεται από μεγαλύτερα βουνά. Διαθέτει μια εξαιρετική φυσική θωράκιση και επί αιώνες αποτελούσε το ασφαλέστερο καταφύγιο για τους κατοίκους του νησιού που προσπαθούσαν να προφυλαχθούν από τους πειρατές. Λόγω της θέσης του τα σπίτια διαθέτουν μια μοναδική θέα προς το Αιγαίο Πέλαγος και γι’ αυτό όχι άδικα από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως το μπαλκόνι του Αιγαίου. Τα κάτασπρα σπίτια που συνδυάζουν και τα έντονα χρώματα, οι ανεμόμυλοι και το καμπαναριό της εκκλησίας προσδίδουν γραφικότητα και δημιουργούν τη χαρακτηριστική εικόνα που συνοδεύει την πλειοψηφία των αιγαιοπελαγίτικων νησιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την παραμονή σας εδώ θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε κατοίκους που συνεχίζουνε να φοράν τις τοπικές ενδυμασίες, διατηρούν τους γλωσσικούς τους ιδιωματισμούς και χρησιμοποιούν παραδοσιακά εργαλεία στην αγροτική παραγωγή όπως το ξύλινο άροτρο.

Πηγάδια Καρπάθου

Τα Πηγάδια αποτελούν την πρωτεύουσα όπως και το κυριότερο λιμάνι του νησιού. Βρίσκονται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και ταυτίζονται με τη χωροθέτηση της αρχαίας πόλης του Ποσειδίου. Μάλιστα εάν κάποιος προσεγγίσει την κορυφή του λόφου θα είναι σε θέση να παρατηρήσει τα σωζόμενα τμήματα της αρχαίας ακρόπολης και των Κυκλώπειων τειχών που την προστάτευαν. Κατά την περιήγησή σας στην πόλη θα μπορέσετε έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε εικόνες και γεύσεις ενός αυθεντικού αιγαιοπελαγίτικου νησιού ενώ εντύπωση θα σας προκαλέσουν τα μεγάλα κτίρια που είναι αποτέλεσμα των κεφαλαίων που έστελναν οι πετυχημένοι Έλληνες της Αμερικής τις δεκαετίες του 70 και του 80.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου

Το Αρχαιολογικό μουσείο της Καρπάθου βρίσκεται στα Πηγάδια Καρπάθου και στεγάζεται σε ένα από τα τρία κτίρια του Επαρχείου Καρπάθου. Τα κτίρια τα ίδια είναι δείγμα της εποχής της Ιταλοκρατίας στην Κάρπαθο, χτίστηκαν την εποχή 1926-1936. Στην πρώτη αίθουσα του μουσείου εκτίθενται ευρήματα από τη νεολιθική περίοδο, ευρήματα από τη μινωική αγροικία και το μυκηναϊκό οικισμό, καθώς και από τη νεκρόπολη. Στη δεύτερη αίθουσα περνάμε χρονικά στην ιστορική περίοδο, όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί να δει ευρήματα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου. Στην τρίτη αίθουσα παρουσιάζονται στοιχεία από την παλαιοχριστιανική εποχή αλλά και τη βυζαντινή. Το μουσείο είναι ανοιχτό κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

 

Απέρι Καρπάθου

Το Απέρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Καρπάθου. Μέχρι το 1892 αποτελούσε την πρωτεύουσα του νησιού ενώ μέχρι σήμερα συνεχίζει να φιλοξενεί την έδρα της Μητρόπολης. Απέχει 8 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρπάθου και βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Χαμάλη στην κορυφή του οποίου ο επισκέπτης μπορεί να δει να απομεινάρια του βενετσιάνικου κάστρου που προστάτευε τους κατοίκους από πειρατικές επιδρομές. Ο σημερινός οικισμός χρονολογείται από τον μεσαίωνα, βρίσκεται σε υψόμετρο 320 μέτρων και ξεχωρίζει για την ομορφιά και τη γραφικότητά του. Το χωριό διατρέχεται από μία καταπράσινη ρεματιά, ενώ μια γέφυρα ενώνει τα δύο τμήματα του χωριού. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα ήταν σχεδόν ενωμένο με το διπλανό χωριό Βωλάδα ενώ ο πληθυσμός του ήταν αισθητά μεγαλύτερος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 20ου αιώνα ο πληθυσμός του έφτανε τους 1.140 κατοίκους ενώ το 2001 είχε μειωθεί σε 470. Κύρια αιτία αυτού του φαινομένου ήταν η μαζική μετανάστευση κατοίκων κυρίως προς την Αμερική. Τα τελευταία χρόνια πολλοί από αυτούς επαναπατρίζονται δίνοντας έναν αέρα ανανέωσης και ζωντάνιας στο χωριό.

Αρκάσα Καρπάθου

Η Αρκάσα βρίσκεται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από  τα Πηγάδια. Είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που χαρακτηρίζεται από τα σημαντικά ιστορικά του μνημεία και το καταπράσινο τοπίο που το περιβάλλει. Στην περίπτωση που το επισκεφτείτε θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε μνημεία της αρχαιότητας μεταξύ των οποίων λείψανα της αρχαίας πόλης της Αρκεσίας που βρίσκονται στο λόφο του Παλαιοκάστρου. Επίσης στην ίδια περιοχή σώζονται και τμήματα της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Αναστασίας. Ο ναός αυτός χρονολογείται από τον 5ο αιώνα και φιλοξενεί ορισμένα εξαίσια δείγματα τέχνης τα οποία αντικατοπτρίζονται στα ψηφιδωτά της δάπεδα. Ακόμα κατά την παραμονή σας εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε τα ιστορικά μοναστήρια της Αγίας Σοφίας και της Υπαπαντής.

 

Λαογραφικό και Αρχαιολογικό Μουσείο Αρκάσας

Το Λαογραφικό και Αρχαιολογικό μουσείο Αρκάσας βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό και μπορείτε να δείτε ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης της Αρκεσίας αλλά και από την εκκλησία της Αγίας Αναστασίας, η οποία ήταν χτισμένη στο σημείο που σήμερα βρίσκεται ο ναός της Αγίας Σοφίας. Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά, πρωινές και απογευματινές ώρες.

 

Μεσοχώρι Καρπάθου

Κατά γενική ομολογία, μεταξύ των γραφικότερων και ομορφότερων χωριών της Καρπάθου κατατάσσεται και το Μεσοχώρι. Η απόσταση που το χωρίζει από την πρωτεύουσα του νησιού είναι περίπου 30 χιλιόμετρα. Είναι κτισμένο σε ύψωμα και ξεχωρίζει για την καταπληκτική του θέα. Με μια απλή περιήγηση στους δρόμους του οικισμού ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την αυθεντική νησιωτική εικόνα που εκπορεύεται από την αρχιτεκτονική των κτιρίων και να απολαύσει τον καφέ του σε κάποιο παραδοσιακό καφενεδάκι.

 

Υπαίθριο Αγροτικό Μουσείο Πυλών

Το Υπαίθριο Αγροτικό μουσείο βρίσκεται στο χωριό Πυλές και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρουσιάζει με όσο το δυνατό ρεαλιστικό τρόπο τη ζωή στην Κάρπαθο. Όταν επισκεφθείτε το μουσείο μπορείτε να δείτε μία αγροικία, έναν ανεμόμυλο, ένα πατητήρι, ένα αλώνι, ένα φούρνο, ένα μικρό αμφιθέατρο ενώ θα περπατήσετε σε πλακόστρωτες διαδρομές και διαδρομές διαμορφωμένες για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Έχουν φυτευτεί κλήματα και διάφορα οπωροφόρα δέντρα και ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή με την αγροτική ζωή του παρελθόντος στην Κάρπαθο αλλά και τον κύκλο επεξεργασίας σημαντικών προϊόντων για το νησί, όπως δημητριακά και κρασί.

Παραλίες της Καρπάθου (Πηγάδια, Αμοοπή, Άγιος Νικόλαος – Σπόα, Κυρά Παναγιά)

Πολύβουες ή απομακρυσμένες, οργανωμένες ή εντελώς φυσικές, στην Κάρπαθο θα βρείτε παραλίες για όλα τα γούστα. Ξεχωρίζουν οι πολύ διάσημες και βραβευμένες με μπλε σημαία, Κυρά-Παναγία και Αγίου Νικολάου αλλά δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητη η ομορφιά άλλων απομακρυσμένων παραλιών όπως οι Διακόφτης και Ψωράρης. Άλλες παραλίες έχουν συχνούς δυνατούς ανέμους, κάτι που τις καθιστά ιδανικές για wind-surfing, σε αυτές συγκαταλέγονται η παραλία Βάλιας – Πούντα και η παραλία Αργιλοπόταμος.

Μια μικρογραφία ολόκληρης της Ελλάδας μου θυμίζει τολμώ να πω φίλοι μου. Και το μόνο σίγουρο, είναι πως θα μπει στη λίστα με τις επικρατέστερες επιλογές για επόμενες εξορμήσεις μου!!!

Όμορφη ταξιδιών συνέχεια να έχουμε λοιπόν….

Related posts