Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
15 Ιούλ 2020
Ελλάδα

“Κανένα ενδεχόμενο απεργίας κατά τις Πανελλήνιες”


Απέκλεισε το ενδεχόμενο απεργιών κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων ο Υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα, από όπου υπερασπίστηκε τις αλλαγές στο ολοήμερο σχολείο και στο μάθημα των Θρησκευτικών. Εξέφρασε επίσης, την αισιοδοξία του για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
«Δεν υπάρχουν κενά τον Μάιο» τόνισε ο Υπουργός Παιδείας μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα, την ώρα που οι εκπαιδευτικοί απειλούν με απεργία διαρκείας κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων.
«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για απεργία διαρκείας, αλλά κλίμα υπονόμευσης των εξετάσεων» είπε ο Νίκος Φίλης αναφορικά με δημοσίευμα που θέλει τους εκπαιδευτικούς να απεργούν κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων.
«Υπάρχει και έχει ανακοινωθεί μία διαδικασία για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος» απάντησε, ερωτηθείς αν θα καταβληθούν τα επιδόματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι, δεν υπάρχει πρόβλεψη να κοπεί το φοιτητικό επίδομα.
«Για πρώτη φορά ιδρύουμε ένα ενιαίου τύπου ολοήμερο σχολείο σε όλη τη χώρα. Δηλαδή, όλα τα παιδιά και όχι συγκεκριμένα όπως συνέβαινε πριν», είπε περιγράφοντας τα μαθήματα που «θα εμπλουτίσουν το δημόσιο σχολείο», όπως ξένες γλώσσες και θεατρική αγωγή, ενώ υποστηρίζοντας την αλλαγή, επικαλέστηκε μελέτες που δείχνουν ότι, «δεν κάνει καλό στα παιδιά να μένουν επτά ώρες σε αίθουσες που συχνά δεν είναι λειτουργικές». Επιπλέον, σημείωσε ότι, μόλις 50.000 από τους 600.000 μαθητές πηγαίνουν στο ολοήμερο σχολείο.
Σχετικά με τα κριτήρια για την εγγραφή παιδιών στο ολοήμερο σχολείο, είπε αυτά δεν αλλάζουν, καθώς και ότι, «όλες οι ευαίσθητες κατηγορίες παιδιών θα ικανοποιηθούν».
«Το ολοήμερο σχολείο δεν θα καταργηθεί, θα εμπλουτιστεί» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι, «δεν θα αλλάξει τίποτα στο ολοήμερο σχολείο».
Στην περίπτωση που δεν συμπληρώνεται ο απαραίτητος αριθμός παιδιών για να γίνει μάθημα στα νηπιαγωγεία, ο Ν.Φίλης ξεκαθάρισε ότι, «μειώνεται ο ελάχιστος αριθμός των παιδιών», δίνοντας παραδείγματα, όπως ότι, «από 7 το μίνιμουμ πάει στα 5». Θέλουμε να έρθουν στο σχολείο και τα προνήπια.
Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με το μάθημα των Θρησκευτικών, διευκρίνισε ότι, «το μάθημα δεν καταργείται, αλλά αλλάζει, αναμορφώνεται», περιγράφοντας ότι, στο μάθημα θα δοθεί βάρος στο πολιτιστικό κομμάτι του χριστιανισμού, αλλά και στο «άνοιγμα» σε άλλες θρησκείες. «Ακούμε τι λέει η Εκκλησία σε όλες τις μορφές της, ακούμε και ορισμένους τζιχαντιστές Μητροπολίτες τι λένε, όμως η απόφαση θα ληφθεί από την Πολιτεία, γιατί το σχολείο είναι κοσμικό» σημειώνοντας ότι, τις τελικές αποφάσεις για την αλλαγή στο μάθημα θα τις λάβει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Αναφορικά με τις επισκέψεις κληρικών στα σχολεία και ξεκαθάρισε ότι, «θα πηγαίνουν στα σχολεία, αλλά εκτός διδακτικής ώρας», ενώ απέκλεισε τον έλεγχο των θεολόγων από τους κληρικούς.
«Ο ρόλος του σχολείου είναι η μάθηση και όχι τα κηρύγματα» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Μίσος είναι αυτού του τύπου οι δηλώσεις» σχολίασε σχετικά με τις δηλώσεις Αμβροσίου, που προκάλεσαν σάλο.

 «Δεν χρειαστεί ο ‘κόφτης’»

«Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ευχαριστημένη από το κλείσιμο της αξιολόγησης, χωρίς πρόσθετα μέτρα και όχι μόνον εγώ» είπε ο Νίκος Φίλης,  αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup και υπογραμμίζοντας τη σημασία της ρύθμισης του χρέους.
«Υπάρχουν μέτρα που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση και όχι τη μείωση των μισθών και των συντάξεων» παραδέχτηκε ο Υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι «δεν θίγονται οι παρούσες συντάξεις» και υπενθυμίζοντας τη ρήτρα ανάπτυξης που υπάρχει στις συντάξεις.
«Είμαστε σε μια φάση ανάκαμψης και αυτό θα φανεί άμεσα στην οικονομία», εκφράζοντας την αυτοπεποίθηση ότι, «δε θα χρειαστεί η χρήση του ‘κόφτη’».
«Η κυβέρνηση έχει σχέδιο και μέσα από ένα σχέδιο ανάπτυξης προσπαθεί να προχωρήσει» είπε, τονίζοντας ότι, «προεκλογικά δεν κοροϊδέψαμε κανέναν». «Η δικαίωση έρχεται βήμα – βήμα» σημείωσε αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup.
«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής» τόνισε αναφερόμενος στα Panama Papers, ενώ αναφορικά με την έμμεση φορολογία, είπε «θα τα δούμε», χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα.
«Η ανάγκη λειτουργεί κάποιες φορές με στρεβλωτικό τρόπο και πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα γι’αυτό» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει από τα πιο ακριβά σούπερ μάρκετ της Ευρώπης».
«Κάναμε από έναν αγώνα από πέρυσι τον Φεβρουάριο, δεν παραδοθήκαμε και η συμφωνία που επετεύχθη τον Αύγουστο δόθηκε στο λαό, ώστε να αποφασίσει αν θα την εφαρμόσουμε εμείς ή οι άλλοι».
ΠΗΓΗ: ΑΝΤ1

Related posts