Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Μαρ 2023
Ελλάδα

Καλοκαίρι και διακοπές: Τι θα πρέπει να προσέξετε

Θάλασσα ή βουνό; Ότι και να επιλέξουμε καλό είναι να ακολουθήσουμε μερικές απλές… αλλά βασικές συμβουλές για να γίνουν οι διακοπές μας ευχάριστες και ασφαλείς.

 

Ταξίδι με Ι.Χ.

 

Πριν από οποιαδήποτε ταξίδι μας, με αυτοκίνητο πρέπει να ελέγξουμε το αυτοκίνητό μας (υγρά, ελαστικά, ηλεκτρολογικά).

Φοράμε, πάντοτε, τη ζώνη ασφαλείας, όταν οδηγούμε και εμείς και οι συνεπιβάτες μας.

Οδηγούμε σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).

Να έχουμε εξοπλιστεί με φαρμακείο αυτοκινήτου.

Τα παιδιά είναι, πάντα, στο πίσω κάθισμα, στο ειδικό καθισματάκι, δεμένα με τις ζώνες ασφαλείας.

Αν οδηγούμε πολλές ώρες, πρέπει να κάνουμε συχνές στάσεις (τουλάχιστον κάθε δύο ώρες) και να καταναλώνουμε άφθονα υγρά.

Οι στάσεις πρέπει να γίνονται, σε Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) ή στους ειδικούς χώρους στάθμευσης, που υπάρχουν, στο οδικό δίκτυο.

Ο κλιματισμός μας βοηθάει να κάνουμε πιο ξεκούραστο ταξίδι. Προσοχή, όμως, στις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας εσωτερικού χώρου του αυτοκινήτου, με το περιβάλλον. Πριν το τέλος του ταξιδιού ή πριν κάνουμε κάποια «στάση», προσαρμόζουμε τη θερμοκρασία του εσωτερικού του αυτοκινήτου με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

 

Εάν επιλέξουμε να ενοικιάσουμε αυτοκίνητο, πρέπει, πρώτα, να κάνουμε μια έρευνα αγοράς, για να μάθουμε τιμές, όρους και τυχόν προσφορές. Όταν υπογράφουμε τη σύμβαση ενοικίασης, προσέχουμε:

 

Τι υποχρεώσεις αναλαμβάνουμε, σε περίπτωση ατυχήματος.

Τι θα καλύψει η ασφαλιστική εταιρία, σε περίπτωση ατυχήματος και τι θα πληρώσουμε εμείς.

Πως παραλαμβάνουμε και πως παραδίδουμε το όχημα.

Πως χρεωνόμαστε (με τη μέρα, με τα χιλιόμετρα κ.λπ.).

Αν μπορούμε να ταξιδέψουμε, εκτός συνόρων.

Αν πρέπει να επιστρέψουμε το αυτοκίνητο, με γεμάτο ντεπόζιτο.

Ατυχήματα και ασθένειες σε διακοπές

 

Σε περίπτωση τραυματισμού, δεν είναι απαραίτητος ο αντιτετανικός ορός, εφόσον έχουμε κάνει το αντιτετανικό εμβόλιο και η τελευταία δόση έχει γίνει τα τελευταία 5 χρόνια.

Ένα μικρό ταξιδιωτικό φαρμακείο είναι απαραίτητο.

Ας περιέχει: Φυτικό εντομοαπωθητικό,

Κρέμα, τζελ ή stick για τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες ή επαφή με μέδουσες και φυτά,

Αντηλιακό γαλάκτωμα σώματος,

Καταπραϋντική κρέμα για τα ηλιακά εγκαύματα,

Βαμβάκι,

Οξυζενέ,

Ιώδιο,

Αποστειρωμένες γάζες,

Υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους,

Υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες,

Αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή, κάποιο σκεύασμα για την ναυτία.

Αποφεύγουμε τα ενοχλητικά κουνούπια, χρησιμοποιώντας τις γνωστές συσκευές, με τις ταμπλέτες. Πριν τη χρήση τους, όμως, πρέπει να διαβάζουμε με προσοχή τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Για ενοχλήματα, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία, αλλεργία, πόνο και πυρετό, συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας ή κάποιο ιατρικό κέντρο.

Δε χαϊδεύουμε άγνωστα ζώα, για να αποφύγουμε σοβαρά νοσήματα (λύσσα, πανώλη) και δαγκώματα.

Αποφεύγουμε τις σεξουαλικές σχέσεις, με αγνώστους, και σε αντίθετη περίπτωση, χρησιμοποιούμε, πάντοτε, προφυλακτικά, για ελάττωση του κινδύνου μετάδοσης του HIV και άλλων ασθενειών.

Μεγάλη προσοχή απαιτείται, για τυχόν αλλεργίες. Ένα απλό τσίμπημα μέλισσας μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

Διακοπές και κολύμπι

 

Είμαστε, πάντοτε, κοντά στα παιδιά, όταν κολυμπούν.

Η καλύτερη προστασία, που μπορούμε να προσφέρουμε, στα παιδιά μας, είναι να τους μάθουμε να κολυμπάνε. Μέχρι τότε, όταν μπαίνουν, στο νερό, πρέπει να φορούν, απαραιτήτως, σωσίβιο.

Πριν κάνουμε βουτιές, ελέγχουμε το βάθος του νερού.

Δεν κολυμπάμε, σε περιοχές, που έχουν κίνηση (φουσκωτά, τζετ σκι κ.λπ.).

Δεν κολυμπάμε, αν δεν έχουν περάσει 3-4 ώρες, από το προηγούμενο γεύμα.

Δεν κολυμπάμε, σε θάλασσες, πού δε γνωρίζουμε και δεν απομακρυνόμαστε, από τις ακτές.

Όταν βρισκόμαστε, σε πισίνα, προσέχουμε τα παιδιά, μη γλιστρήσουν και πέσουν, στο νερό.

Δεν επιτρέπουμε, σε παιδιά, που δε ξέρουν κολύμπι, να παίζουν, σε νεροτσουλήθρες.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις νεροτσουλήθρες, έχοντας, στην αγκαλιά μας, μικρά παιδιά.

Για να κάνουμε σκι, πρέπει να έχουμε εκπαιδευτεί.

Δεν αφήνουμε μικρά παιδιά να ανεβαίνουν, σε ρυμουλκούμενα φουσκωτά.

Το windsurfing (ιστιοσανίδα) απαιτεί μεγάλη εξάσκηση. Δεν είναι μόνο επικίνδυνο, για ένα αναβάτη, χωρίς εμπειρία, αλλά και για τους λουόμενους.

Δεν κάνουμε windsurfing, ούτε παίζουμε, με ρυμουλκούμενα φουσκωτά, ή με ιπτάμενες σανίδες, αν δε γνωρίζουμε καλό μπάνιο.

Αν οδηγούμε μηχανοκίνητο πλοιάριο, τζετ σκι κ.λπ., φορούμε πάντοτε και εμείς και οι συνεπιβάτες μας σωσίβιο. Δεν οδηγούμε, υπό την επήρεια, αλκοόλ. Δεν αναπτύσσουμε ταχύτητα, σε σημεία, που υπάρχουν λουόμενοι.

Η οδήγηση των τζετ σκι είναι δύσκολη. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται, από παιδιά και νέους, κάτω των 18 ετών. Πρέπει να εκπαιδευτούμε, πριν οδηγήσουμε τζετ σκι.

Όλα τα θαλάσσια αθλήματα (καταδύσεις, κολύμπι με αναπνευστήρα, κανό, υποβρύχιο ψάρεμα και όλα όσα αναφέρονται παραπάνω) απαιτούν εξάσκηση και τήρηση συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας.

Ας ενημερωθούμε, για να χαρούμε το καλοκαίρι.

 

Δεν καθόμαστε, με τις ώρες, στον ήλιο.

Όσοι σκοπεύουμε να οδηγήσουμε, μετά την επίσκεψη στη θάλασσα, αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, γιατί υπάρχει περίπτωση να μας προκαλέσει ζαλάδες.

 

 

Παγίδες: Πακέτα διακοπών

 

Πολλές είναι οι παγίδες που μπορεί να κρύβονται πίσω από τις δελεαστικές προσφορές σε πακέτα διακοπών. Το δέλεαρ της τιμής προς μια σειράς από ταξιδιωτικούς προορισμούς που διαφημίζονται μέσω διαδικτύου είναι και ο κύριος λόγος που πολλοί θα… “τσιμπούσουν”.

 

Εμείς θα πρέπει να προφυλάξουμε την τσέπη μας αλλά και την ποιότητα της αγοράς μας πολλές φορές λειτουργώντας με τακτική εντός και εκτός διαδικτύου.

 

 

Συμβουλές:

 

Θα πρέπει να κάνουμε έρευνα αγοράς, πριν αγοράσουμε οτιδήποτε. Είναι ένας κανόνας που πρέπει να τηρείται πιστά και να γίνει υπ΄αριθμόν 1 τακτική πριν προβούμε σε αντίστοιχη αγορά. Πόσο μάλλον στο διαδίκτυο συνιστάται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή. Συγκεκριμένα στον χώρο των ιστοσελίδων προσφορών μπορούν να προκύψουν φαινόμενα όπως π.χ να υφίσταται ίδια τιμή προϊόντος στη σελίδα προσφοράς και αντίστοιχη ίδια τιμή αν αγοράζαμε την υπηρεσία ή το προϊόν μεμονωμένα από την επιχείρηση. Ακόμα χειρότερη περίπτωση είναι αυτή της αυξημένης τιμής του προϊόντος στην ιστοσελίδα σε σχέση με την προσφορά της επιχείρησης.

Εκτός από τα «μαγειρέματα» τιμών θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στις λεπτομέρειες που αναγράφονται με κάθε αγορά κουπονιού. Πρέπει να σιγουρευτούμε εξ’αρχής ότι η υπηρεσία που θα λάβουμε θα είναι η ίδια με αυτήν που έχει συμφωνηθεί μεταξύ εταιρείας και deal site και όχι κάποια παρεμφερή. Πριν κάνουμε το τελευταίο κλικ και γίνει η αγορά, μια τηλεφωνική επιβεβαίωση από κάποιον αρμόδιο της επιχείρησης που διαθέτει την προσφορά θα μπορούσε να μας γλιτώσει από «χαμένα» χρήματα και ταλαιπωρία.

Η υιοθέτηση ενός e-πορτοφολιού είναι απαραίτητη για την προστασία των οικονομικών και όχι μόνο δεδομένων σας. Είναι τα λεγόμενα e-walletστα οποία εύκολα εισάγετε την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να εισαχθεί ο αριθμός της κάρτας στην ιστοσελίδα. Απλώς η ιστοσελίδα κάνει ανακατεύθυνση στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι που συνεργάζεστε και με την είσοδο στον λογαριασμό σας κάνετε με ασφάλεια και ευκολία την αγορά σας. Τέτοιες υπηρεσίες θα βρείτε στo paypal και στο moneybookers που είναι τα δημοφιλέστεραe-wallet.

newpost.gr

Related posts