Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
27 Ιαν 2020
Lifestyle

Καλό είναι να είσαι διάσημος αλλά χάνεις χρόνια ζωής

 

 Της Ξένιας Καραγεώργη

Οι καλλιτέχνες και οι αθλητές μπορεί να απολαμβάνουν την διασημότητα , την αγάπη και τον θαυμασμό του κόσμου , από την άλλη όμως αυξάνονται οι πιθανότητες να ζήσουν λιγότερα χρόνια σε σύγκριση με τον μέσο άνθρωπο ή με άλλους διάσημους σε τομείς όπως η πολιτική, οι επιχειρήσεις και η επιστήμη, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή έρευνα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Queensland και της New South Wales, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Επστάιν του Κέντρου Καρκίνου του Νοσοκομείου «Άγιος Βικέντιος» του Sydney, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές ιατρικό περιοδικό “QJM: An International Journal of Medicine”, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν 1.000 νεκρολογίες διάσημων προσώπων (813 ανδρών και 186 γυναικών) που δημοσιεύτηκαν στους  “New York Times” κατά την περίοδο 2009-2011.

Η έρευνα έδειξε ότι οι επώνυμοι ηθοποιοί, χορευτές, τραγουδιστές, μουσικοί και γενικά οι καλλιτέχνες που δίνουν παραστάσεις, καθώς και οι εξίσου φημισμένοι αθλητές, πέθαναν σε μέση ηλικία 77,2 ετών. Οι διάσημοι συγγραφείς, οι συνθέτες και οι άλλοι καλλιτέχνες που δεν δίνουν παραστάσεις, πέθαναν στα 78,5 τους, οι επιστήμονες, ιστορικοί και οικονομολόγοι στα 81,7, ενώ οι φημισμένοι πολιτικοί, επιχειρηματίες και στρατιωτικοί έζησαν έως τα 83 τους κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η μελέτη τους δεν κατέληξε σε οριστικά συμπεράσματα, όμως έθεσε επί τάπητος το κόστος που μπορεί να έχει η φήμη μιας διάσημης καριέρας στο προσδόκιμο ζωής. Επεσήμαναν επίσης ότι ο θάνατος από καρκίνο των πνευμόνων (λόγω των πολλών τσιγάρων), είναι πιο συχνός μεταξύ των καλλιτεχνών που δίνουν παραστάσεις (7%), ενώ είναι λιγότερο συχνός στους επιστήμονες και επαγγελματίες (1,4%).

Γενικότερα, οι πιο πρόωροι θάνατοι των «αστέρων» είχαν να κάνουν με ατυχήματα, λοιμώξεις (όπως από τον ιό του AIDS) και καρκίνους. Ο καρκίνος οποιασδήποτε μορφής σκοτώνει πρωτίστως τους διάσημους καλλιτέχνες που είτε δίνουν παραστάσεις (σε ποσοστό 27%) είτε όχι (29%), ενώ είναι λιγότερο συχνός στους επιστήμονες/επαγγελματίες (24%), στους πολιτικούς/επιχειρηματίες (20,4%) και στους αθλητές (18%).

Κατά τον Ρίτσαρντ Επστάιν, ίσως μερικοί καλλιτέχνες που γίνονται γρήγορα διάσημοι, όταν η φήμη τους φθίνει, αποκτούν ανθυγιεινές συνήθειες για να ξεπεράσουν το άγχος τους. Σε άλλες περιπτώσεις, είναι πιθανό ότι η έντονη ψυχολογική και οικογενειακή πίεση, που προκαλείται από την έκθεση στην κοινή γνώμη, οδηγεί σε αυτοκαταστροφικές τάσεις κάποια στιγμή.

Για ορισμένους καλλιτέχνες, πρόσθεσε, το αλκοόλ, τα τσιγάρα και τα ναρκωτικά βελτιώνουν τις επιδόσεις στη σκηνή, όμως μόνο βραχυπρόθεσμα, με συνέπεια να καταφεύγουν σε όλο και πιο ριψοκίνδυνες για την υγεία τους πρακτικές για να διατηρήσουν τη δημόσια «εικόνα» τους.

 

Ο αυστραλός επιστήμων υπογράμμισε ότι όποιος κι αν είναι ο λόγος που η φήμη κρύβει τους κινδύνους της, τα ευρήματα της νέας έρευνας «θα πρέπει να αποτελέσουν σήμα προειδοποίησης για την υγεία όσων νέων φιλοδοξούν να γίνουν ‘αστέρια’ μια μέρα».

Την πρωτότυπη δημοσίευση της έρευνας  μπορείτε να την βρείτε στο παρακάτω link:

http://qjmed.oxfordjournals.org/content/early/2013/04/12/qjmed.hct077.short?rss=1

Related posts