Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
11 Μαΐ 2021
Πολιτισμός

Και τα αγόρια κλαίνε…: Ένας συγκλονιστικός θεατρικός μονόλογος με τον Γιώργη Κοντοπόδη  

Από τη Μαίρη Γκαζιάνη 

Ένα έργο – και όχι μία βιογραφία – για τα ανθρώπινα πάθη, την κατανόηση, την απόλυτη μοναξιά ενός μυαλού και τα επακόλουθα όλων αυτών.

Παρακολουθώντας τη θεατρική παράσταση «Και τα αγόρια κλαίνε…» διαπίστωσα ότι το εξαιρετικό θεατρικό κείμενο του Μιχάλη Παπαδόπουλου, η εμπνευσμένη σκηνοθετική γραμμή του Αλέξανδρου Λιακόπουλου, ένα λιτό σκηνικό φτιαγμένο από καρέκλες που παραπέμπουν στον εσωτερικό εγκλωβισμό του ανθρώπου αλλά και στα σίδερα της φυλακής και τρεις φουσκωμένες μπάλες που παραπέμπουν στην μάταιη επιθυμία της απελευθέρωσης και η  ρεαλιστική υποκριτική ερμηνεία του Γιώργη Κοντοπόδη συνέθεσαν μια μαγική συνταγή επιτυχίας.

Το «Και τα αγόρια κλαίνε…» στεγάζεται στο θέατρο Μπέλλος, ένα σχετικά μικρό θέατρο που δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί άμεση επαφή μεταξύ ηθοποιού και θεατή. Και για να εισέλθει άνετα και εύκολα ο θεατής στην κατανόηση και αφομοίωση του κειμένου ο ηθοποιός είναι υποχρεωμένος να καταβάλει πάνω από το 100% του υποκριτικού ταλέντου του με τον δείκτη δυσκολίας ν΄ ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη. Όταν μάλιστα πρόκειται για μονόλογο που απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση δίχως τα περιθώρια του παραμικρού λάθους η ερμηνεία γίνεται ακόμα πιο απαιτητική.

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος έχει γράψει το έργο το οποίο βασίζεται την πραγματική ζωή του serial killer John Wayne Gacy. Το έργο όμως δεν εξετάζει τις δολοφονίες αλλά την ψυχοσύνθεση του  John Wayne Gacy και τις συνθήκες που τον οδήγησαν στις φρικτές πράξεις του. Τριάντα τρεις δολοφονίες υπήρξαν στο ενεργητικό του, τριάντα τρία νέα αγόρια δολοφονήθηκαν στο βωμό του στιγματισμού που υπέστη ο John από μικρή ηλικία. Επηρέασε την προσωπικότητά του και καθοδήγησε τις πράξεις του.

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος δημιούργησε τον εγκληματία John ξεκινώντας από την ημέρα της γέννησής του και την έπαρση του πατέρα για τον πολυπόθητο γιο που απέκτησε και τον γέμισε με τα δικά του όνειρα. Μόνο που αυτός ο γιος, δεν βγήκε τόσο άντρας όσο ήθελε και οι προτιμήσεις του αφορούσαν το αντρικό φύλο. Έτσι, προέκυψε μια ανάγκη κι ένα συναίσθημα που καταπίεζε συνεχώς προσπαθώντας να συμβιβαστεί με κάτι που δεν ήταν. Είναι αξιοθαύμαστο πως ο Γιώργης Κοντοπόδης καταφέρνει να εισχωρήσει στον ψυχισμό του ανθρώπου που υποδύεται, να ταυτιστεί μαζί του και ν΄ απογειώσει κείμενο, σκηνοθεσία, σκηνογραφία.

Σιγά σιγά ξεδιπλώνονται και φανερώνονται όσα για χρόνια κρύβει στην ψυχή και το μυαλό του ο John. Άλλοτε σαρκάζει, άλλοτε χαίρεται, άλλοτε λυπάται αλλά ποτέ δεν μετανιώνει. Είναι δημιούργημα του πατέρα του, είναι δημιούργημα των συμμαθητών του, είναι δημιούργημα του bulling που έχει υποστεί, είναι δημιούργημα των φαντασιώσεών του που βρίσκουν ανταπόκριση μέσα από τα στυγερά εγκλήματά του.

Ο John γεννήθηκε εγκληματίας ή έγινε; Αυτό είναι το ερώτημα που προκύπτει. Έφταιξε ο καταπιεσμένος του εαυτός ή οι καταπιεστές του που τον ανάγκαζαν να βιώνει μια ζωή αντίθετη από την πραγματική σεξουαλική του ταυτότητα, από τις πραγματικές επιθυμίες του;

Ο χαρισματικός Γιώργης Κοντοπόδης μεταμορφώνεται  στον John και βιώνει όλη την γκάμα των συναισθημάτων που βίωσε εκείνος όπως παρουσιάζονται από τον συγγραφέα του έργου. Με την αριστοτεχνική καθοδήγηση του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Λιακόπουλου περνάει από όλο το φάσμα των εσωτερικών συγκρούσεων και οδηγεί τον θεατή σ΄ ένα απολαυστικό θεατρικό ταξίδι στην  υποκριτική τέχνη που υπηρετείται με απόλυτο σεβασμό από όλους τους συντελεστές του έργου.

Ο serial killer John Wayne Gacy καταδικάστηκε και εκτελέστηκε εισπράττοντας αγάπη τις τελευταίες στιγμές από τη μια αδερφή του που στάθηκε στο πλευρό του. Η ζωή του έδωσε το έναυσμα για τη συγγραφή ενός εξαιρετικού κειμένου, τη δημιουργία ενός θεατρικού έργου και μια δύσκολη ερμηνεία που πιστεύω ότι είναι σταθμός στη θεατρική πορεία του Γιώργη Κοντοπόδη.

Η Μαίρη Γκαζιάνη με τον Γιώργη Κοντοπόδη μετά την παράσταση

Ο Γιώργης Κοντοπόδης χειρίζεται άψογα όλα τα συναισθήματα του serial killer,  ποτίζεται από αυτά μεταφέροντας μας την τραγικότητα της προσωπικότητας ενός ανθρώπου που δεν είχε τη δύναμη και την πυγμή να χειριστεί την ιδιαιτερότητά του. Αδικήθηκε από τη ζωή; Αδικήθηκε από τους ανθρώπους; Αδικήθηκε από τον εαυτό του;

Η δειλία του έγινε θυμός, ο θυμός μετατράπηκε σε οργή, η οργή αναζήτησε εκδίκηση με λάθος τρόπο σε αθώα θύματα. Όλα ξεπροβάλλουν μέσα από τις συναισθηματικές εναλλαγές του ηθοποιού που καταθέτει στη σκηνή το εξαιρετικό υποκριτικό του ταλέντο.

Ο Γιώργης Κοντογιώργης μας «αναγκάζει» να συμπαθήσουμε ένα serial killer καθώς ακολουθούμε βήμα βήμα τη ζωή του και μας εισχωρεί στην διεστραμμένη φύση που καταλήγει.

Προκαλεί συγκίνηση, να βλέπεις να υπηρετείται το θέατρο με πάθος  και απόλυτη ευσυνειδησία, από ανθρώπους που τάχθηκαν στην τέχνη τους δίχως συμβιβασμούς.

Βγαίνοντας από το θέατρο έχεις την απόλυτη ικανοποίηση μιας εξαιρετικής θεατρικής παράστασης και ταυτόχρονα τον προβληματισμό «πως άραγε φερόμαστε εμείς σε αντίστοιχα άτομα είτε ως γονείς, είτε ως φίλοι, είτε ως σύντροφοι. Πως φέρετε ο περίγυρος σε αντίστοιχα πρόσωπα δικά μας ή άγνωστα σε μας».

Πρόκειται για μια εξαιρετική θεατρική παράσταση, μια συγκλονιστική ερμηνεία που δεν πρέπει να χάσετε.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα να παρακολουθήσετε την παράσταση!

Πληροφορίες

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ, 10 ευρώ(φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ)- Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Κείμενο: Μιχάλης Παπαδόπουλος- Σκηνοθεσία – μουσική επένδυση: Αλέξανδρος Λιακόπουλος

John Gacy ο Γιώργης Κοντοπόδης

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανήλικους

Θέατρο Μπέλλος

Κέκροπος 1, Πλάκα

 

Related posts