Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Οκτ 2021
SLIDER

‘Ήττα για Α.Ζάεφ. Οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη στο δημοψήφισμα

Το 34% αντί για 50,01% ψήφισε στα Σκόπια.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το δημοψήφισμα στα Σκόπια, το οποίο καταλήγει σε μια μεγάλη ήττα τόσο του Ζόραν Ζάεφ, όσο φυσικά και του Αλέξη Τσίπρα, αφού η συμμετοχή είναι ζήτημα αν θα φτάσει το 35% (βασικά κυμαινόταν στο 34% μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες) και φαίνεται ότι η αντιπολίτευση που σύστηνε αποχή, πήρε μια μεγάλη νίκη.

Το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ απαιτεί μίνιμουμ συμμετοχής 50% για να καταστεί το δημοψήφισμα δεσμευτικό.

Αυτό σημαίνει πως έπρεπε να προσέλθουν στις κάλπες τουλάχιστον 903.000 πολίτες της πΓΔΜ έτσι ώστε το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο. Με το ζόρι θα έχουν φτάσει τις 600.000.

Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ψήφισαν στα Σκόπια περίπου 1.800.000 πολίτες.

Εκλογές στα Σκόπια σημαίνει πως το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας συνταγματικής αλλαγής στη πΓΔΜ θα πάρει παράταση δύο ή τριών μηνών.

Δηλαδή, η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή πια θα πραγματοποιηθεί δύο – τρεις μήνες αργότερα από το προβλεπόμενο (τέλη Ιανουαρίου με Φεβρουάριο).

Η κυβέρνηση δηλαδή θα έχει ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να κινηθεί όσον αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.

Είναι προφανές λοιπόν το ενδιαφέρον που επιδεικνύει το ελληνικό πολιτικό σύστημα για τις εξελίξεις που θα προκύψουν στη γειτονική χώρα από τη σημερινή κάλπη.

Η αστάθεια στο γειτονικό κράτος επανέρχεται, όπως και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες.

Βέβαια ο Ζ.Ζάεφ θα μιλήσει για «νίκη» καθώς ήδη βάπτισε το δημοψήφισμα «συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό» και λέει ότι το 80% όσων ψήφισαν ψήφισε «Ναι»!

Μόνο οι Αλβανοί ήταν πιο «ζεστοί» αφού και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ε.Ράμα είπε να πάνε να ψηφίσουν οι αλβανόφωνοι των Σκοπίων παρεμβαίνοντας έτσι στα εσωτερικά των Σκοπίων.

Τελικά όλοι ξέχασαν μια μικρή λεπτομέρεια: Την συμμετοχή, η οποία αποδείχθηκε καταλυτική στην ακύρωση εκ των πραγμάτων της συμφωνίας.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται αυτή την ώρα έξω από την Βουλή στην πόλη των Σκοπίων λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πολιτών που εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία των Πρεσπών.

Διέγραψε το απογευματινό μήνυμα του ο Ζάεφ

Ο Ζόραν Ζάεφ, στις 16.30 το μεσημέρι, ο Ζάεφ ανάρτησε στον λογαριασμό του ένα tweet που έγραφε «Σήμερα είναι μια γιορτή για τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Οι πολίτες αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας μας. Περιμένω από το Κοινοβούλιο να ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών, η οποία σήμερα θα δείξει προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί η χώρα μας».

Αυτό το  μήνυμα όμως μετά από λίγη ώρα διεγράφη σε μία κίνηση που δείχνει πολλά.

Ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, χαρακτήρισε ως «αποτυχημένο» και «άκυρο» το δημοψήφισμα» στην ΠΓΔΜ λόγω χαμηλής συμμετοχής.

«Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδορήσαν τώρα με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία. Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση» έγραψε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο twitter.

Το ποσοστό των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα είναι τόσο μικρό, που κανείς ούτε στα Σκόπια ούτε φυσικά στην Ελλάδα δεν μπορεί να επικαλεστεί εγκυρότητα μιας συμφωνίας, που οι Σκοπιανοί της γύρισαν πρακτικά την πλάτη.

Γιατί αυτό σημαίνει πρακτικά η τεράστια αποχή: Αποδοκιμασία του Ζάεφ και της πολιτικής του.

 

Related posts