Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
25 Ιούν 2022
Πολιτισμός

Ήρα Κατσούδα: «Το χιούμορ ήταν πάντα για ‘μένα καταφύγιο»

Με αφορμή τη δεύτερη σόλο παράστασή της «Για γυναίκα, καλή είναι», η ταλαντούχα stand up κωμικός μιλά στη Σοφία Παππά για όλα όσα την εμπνέουν, για τις καλύτερες αλλά και πιο αμήχανες στιγμές που έχει ζήσει πάνω στη σκηνή.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το stand up; Τι ήταν αυτό που σε τράβηξε σε αυτό το είδος θεάτρου;

Ξεκίνησα την ενασχόληση μου με το stand up από φοιτήτρια. Δεν θα πω πότε για να μην κάνετε αφαίρεση και βρείτε πόσο είμαι! Αλλά θα πω ότι πάει πάνω από 10ετία. Βέβαια τα πρώτα αρκετά χρόνια σε καμία περίπτωση δεν το έκανα επαγγελματικά και ούτε ήταν στο επίπεδο που είναι σήμερα. Και προσωπικά αλλά και σαν ελληνική stand up σκηνή. Αυτό που με μαγεύει στο stand up είναι ότι όλο είναι πάνω σου. Εσύ γράφεις τα κείμενα, εσύ σκηνοθετείς τον εαυτό σου, μόνος σου παίζεις. Η επιτυχία ή η αποτυχία είναι όλη πάνω σου.

Τι είναι για σένα το stand up;

Η καλύτερη δουλειά του κόσμου! Βλέπεις, θεωρώ ότι είμαι πολύ τυχερή που δουλειά μου είναι και αυτό που αγαπώ περισσότερο. Μου αρέσει η σκηνή, μου αρέσει να κάνω τον κόσμο να γελάει, μου αρέσει το άμεσα feedback (γέλιο, χειροκρότημα). Εξάλλου το χιούμορ ήταν πάντα για μένα καταφύγιο. Με έχει βοηθήσει να ξεπεράσω πολλές δυσκολίες. Κάνει την ζωή λίγο πιο ανάλαφρη και πιο ενδιαφέρουσα!

Κάθε Πέμπτη σε συναντάμε στο θέατρο ΕΛΙΑΡΤ. Ποιο είναι το concept της παράστασης σου;

Είναι μια κανονική stand up comedy παράσταση όπου περνάει από πολλές θεματολογίες. Προφανώς ασχολείται με το θέμα της ισότητας των φύλων και των στερεοτύπων που υπάρχουν γύρω από αυτό. Π.χ. «η γυναίκα πρέπει να γίνει μανά». Όχι απαραίτητα! Ξέρεις κάτι; Δεν είμαστε όλοι για όλα. Και συγγνώμη που θα το πω αυτό, αλλά αν το είχαν κατανοήσει όλοι θα υπήρχαν πιο ευτυχισμένα παιδάκια! Αλλά σε καμία περίπτωση δεν «κολλάω» μόνο σε αυτές τις θεματολογίες. Η παράσταση περνάει από πολλές θεματικές άσχετες με το εν λόγω ζήτημα. Π.χ. ποτά, γιαγιάδες, τουρίστες, ψυχολόγους, μούσια, ταξί κτλ. Θα ήταν πολύ βαρετό να ασχολούμαστε μιάμιση ώρα μόνο με ένα θέμα!

Από πού εμπνέεσαι για τα κείμενα σου;

Από βιωματικές καταστάσεις και από πράγματα που μας συμβαίνουν ή βλέπουμε καθημερινά. Πολλές φορές συμβαίνουν γύρω μας διάφορα που από συνήθεια τα θεωρούμε οκ, αλλά αν τα αποδομήσεις μέσα από το πρίσμα της κωμωδίας βλέπεις ότι μόνο οκ δεν είναι! Ο σουρεαλισμός και το κωμικό κρύβεται στα πιο συνηθισμένα πράγματα! Και σίγουρα είναι και το βιωματικό. Όλοι έχουμε ζήσει καταστάσεις τόσο ακραίες, τραβηγμένες και τόσο «αλλού» που ξεπερνάνε κάθε φαντασία! Ξέρεις από αυτές που λες να το πω και ποιος θα με πιστέψει! Μου αρέσει να τις φέρνω και αυτές στις σκηνή.

Ποια είναι η πιο καλή και ποια η πιο αμήχανη στιγμή που θυμάσαι από τις παραστάσεις σου;

Πολλές καλές στιγμές, όμως οι καλές στιγμές έχουν αξία εκείνη την ώρα αλλά δυστυχώς δεν έχουν αναγνωστικό ενδιαφέρον, οπότε θα εστιάσω σε αμήχανη στιγμή. Είχα λοιπόν μια παράσταση, σε περιοδεία ήμουν νομίζω, στην οποία έχω πάει και δεν έχω προλάβει να φάω. Και πεινάω. Πάρα πολύ! Και όταν πεινάω είμαι ο τύπος ανθρώπου που γίνεται επιθετικός. Οπότε λίγο πριν βγω στη σκηνή βλέπω στο καμαρίνι ένα πακέτο bake rolls. Είναι ξηρά τροφή αλλά δεν είχα άλλη λύση. Μπουκώνω λοιπόν bake rolls σαν να μην υπάρχει αύριο και εκεί που μασάω το τελευταίο μου δίνουν σήμα ότι πρέπει να βγω! Και επειδή είμαι τέτοιος άνθρωπος σιγά μην το έφτυνα! Βγαίνω στη σκηνή, σκέφτομαι θα το καταπιώ μέχρι να εμφανιστώ αλλά το bake roll εκεί! Το εντάσσω κάπως και λέω στο κοινό μισό λεπτό να καταπιώ. Γελάνε, πάει καλά. Αλλά μασάω, μασάω τίποτα. Έχει στεγνώσει και το στόμα μου και το bake roll απλά δεν κατεβαίνει. Οπότε αποφασίζω να το αποθηκεύσω κάπου στο στόμα μου γιατί «θα έκανε κοιλιά το πρόγραμμα». Ε και κάποια στιγμή που μιλάω το bake roll αποφασίζει να αφήσει την στοματική μου κοιλότητα και να προσγειωθεί στο παπούτσι του μπροστινού θεατή. Και φρόντισε να το κάνει και θεαματικά ώστε να το δει όλο το θέατρο. Ήταν λίγο αμήχανο. Ζήτησα συγγνώμη από τον θεατή, αλλά τον έβαλα να ζητήσει και αυτός γιατί ουσιαστικά μου πήρε την τροφή!

Στις παραστάσεις σου ακολουθείς αυστηρά το κείμενο σου ή το αλλάζεις ανάλογα με το κοινό;

Το stand up είναι από τα πιο ζωντανά είδη. Φυσικά έχω κείμενο, αλλά κάθε παράσταση είναι διαφορετική, άλλο κοινό, άλλη βραδιά, άλλος εσύ, άλλη πόλη με αποτέλεσμα τα διαδραστικά σημεία να αλλάζουν από παράσταση σε παράσταση. Πολλές φορές βγαίνουν και κείμενα στις παραστάσεις από μια κατάσταση, από κάτι που θα συμβεί. Οπότε η απάντηση είναι ότι όχι, δεν είναι θεατρικός μονόλογος ώστε να τον εκτελείς κατά γράμμα. Είναι ζωντανό και κάθε παράσταση (ακόμα και με τα ίδια κείμενα) είναι διαφορετική.

Παρακολουθείς άλλους Έλληνες κωμικούς;

Ναι, εννοείται. Μου αρέσει να βλέπω τις δουλειές συναδέλφων. Πάντα πιστεύω ότι από όλους έχεις να πάρεις κάτι. Από τον πιο μικρό openmicer μέχρι τον πιο καταξιωμένο κωμικό. Είτε σου αρέσει η κωμωδία του είτε όχι, πάντα έχεις να κερδίσεις κάτι. Και δυστυχώς είναι κάτι που αρκετά από τα νέα παιδιά που ασχολούνται με την κωμωδία δεν το κατανοούν. Συζητάω μαζί τους και είναι αφοριστικοί για κωμικούς χωρίς να έχουν δει καν δουλειά τους. Πρέπει να γνωρίζεις κάτι για να το απορρίψεις και στην τελική να εντοπίσεις τους λόγους που σου αρέσει η δεν σου αρέσει η κωμωδία του/της. Είναι το πιο εφαρμοσμένο μάθημα.

Πες μου δυο λόγους για να μην γίνει κάποιος stand up comedian

Δεν θα πω κανέναν! Η σκηνή χρειάζεται νέα άτομα και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να αποθαρρύνω κάποιον. Θα πω τι χρειάζεται και ο καθένας ας το εκλάβει όπως θέλει. Χρειάζεται πολλή δουλειά και γερό στομάχι. Όπως και όλα τα πράγματα όμως. Έτσι δεν είναι;

Related posts