Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
19 Μαΐ 2021
Υγεία

Υπερτροφές, αλήθειες και μύθοι

 

*** Γράφει ο Γιάννης Προυντζόπουλος

 

 Με τον όρο αυτό εννοούμε μια σειρά από τροφές φυτικές η ζωικές που λόγω  της μεγάλης περιεκτικότητας σε θρεπτικές ουσίες , είναι ιδιαίτερα  χρήσιμες για τον οργανισμό.

Τέτοιες τροφές τις βρίσκουμε με ονόματα  περίεργα και  εξωτικά :

 Blueberry , cranberry , raspberry , acai berry , goji berry  , guarana , ganoderma  Lucidum , καθώς και τα Ελληνικά  Ελαιόλαδο , ιπποφαες , σπιρουλίνα , γαϊδουράγκαθο, γύρη μελισσών.

Όλες αυτές οι τροφές είναι πραγματικά χρήσιμες σε μια ισορροπημένη διατροφή, ή σε περιόδους ιδιαίτερων αναγκών του οργανισμού μας ακόμη όμως και για διατήρηση της καλής υγείας μας .

 Οι ιδιότητες των παραπάνω ( σήμερα υπερτροφές ονομάζουμε περίπου  100 τροφές  ), είναι πραγματικά εξαιρετικές και μπορούν η κάθε μια ανάλογα με τις διαιτητικές ανάγκες η ανάγκες υγείας να προσφέρουν πολύ υψηλού επίπεδου προστασία για την υγεία του ανθρώπου.

Συγκεντρωνόμαστε εδώ σε δυο παγκοσμίως  γνωστές υπερτροφές  που παράγονται και στην Ελλάδα:

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ

Στην Ελλάδα παράγεται στη Νιγρίτα Σερρών και εξάγονται μεγάλες ποσότητες.

Από τις σπουδαιότερες  ιδιότητές της είναι  η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι πρωτείνες, οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και οι πολυσακχαρίτες    βελτιώνουν όλες τις σωματικές επιδόσεις, ιδίως στους αθλητές.

Η ξηρή βιομάζα της spirulina περιέχει  γ-linoleic acid σε μεγάλη περιεκτικότητα έτσι ώστε , να βοηθά και να έχει δράση κατά της  παχυσαρκίας και σε  καρδιοαγγειακά νοσήματα.  

Με πειράματα που έγιναν, έχει  καταδειχτεί  ότι μειώνει την Χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και τις χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτείνες του αίματος, δρώντας ευεργετικά στην καταπολέμηση της Αθηροσκλήρωσης.

Λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε οργανικό, άμεσα αφομοιώσιμο σίδηρο, η spirulina βοηθά άμεσα στη διόρθωση αναιμιών και  του  χαμηλού αιματοκρίτη.

Οι πρωτεΐνες που περιέχονται την καθιστούν από μόνη της ένα ανεξάρτητο τρόφιμο.

 

ΙΠΠΟΦΑΕΣ

 

Το Ιπποφαές περιέχει βιταμίνη C, άλφα-τοκοφερόλη, μεγάλο μέρος καροτενοειδών και βιταμίνη Ε, μεταλλικά στοιχεία (K, Na, Mg, Ca, Fe, Zn, Se), μονοσακχαρίτες, οργανικά οξέα, ελεύθερα αμινοξέα, φλαβονοειδή , λιπαρά οξέα, τριγλυκερίδια, γλυκεροφωσφολιπίδια, φυτοστερόλες, εστέρες, ζεαξανθίνη και άλλες φαινολικές ενώσεις. Λόγω όλων των παραπάνω, το Ιπποφαές παρουσιάζει εξαίρετες ευεργετικές δράσεις: αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, ηπατο-προστατευτική, ανοσσορυθμιστική και έναντι της αύξησης ορισμένων καρκινικών κυττάρων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, αλλά και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες.

*** Ο Γιάννης Προυντζόπουλος είναι Φαρμακοποιός ( Β.  Παύλου 6 ΒΟΥΛΑ , έναντι  ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΟΥΛΑΣ- 210 9657979 , 210 8951776)

 

 

 

 

Related posts