Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Ιούν 2021
Ελλάδα

Υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης τον Ιούνιο προειδοποιεί το ΔΝΤ


Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν μόλις λίγες ημέρες για να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα, διαφορετικά η κρίσιμη πληρωμή δόσης στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου είναι πιθανό να αθετηθεί, σύμφωνα με ένα έγγραφο του Ταμείου που έφερε στη δημοσιότητα το Channel 4 News. Στο υπόμνημα, με ημερομηνία 14 Μαΐου, το ΔΝΤ αναφέρει: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποπληρώσουν οι ελληνικές αρχές ολόκληρο το ποσό αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους», σε σχέση με τις δόσεις του καλοκαιριού. Τον Ιούνιο μόνο πρέπει να καταβληθούν 1,56 δισ. ευρώ, τμηματικά, με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί στις 5 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το Channel 4 News, οι Έλληνες διαπραγματευτές ξεκαθάρισαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι η συγκεκριμένη δόση του Ιουνίου, με την καταβολή της να ξεκινά στις 5 Ιουνίου, δεν μπορεί να αποπληρωθεί χωρίς συμφωνία. Το υπόμνημα του ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι υπήρξε «κάποια πρόσφατη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της: στην μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, τα φορολογικά και τους κανονισμούς που θα κάνουν πιο εύκολη την αναδιάρθρωση των ελληνικών επιχειρήσεων.
Όμως, το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και η αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δείχνει ότι η Σύνοδος Κορυφής της επόμενης εβδομάδας στη Ρίγα είναι η τελευταία ευκαιρία για συμφωνία, πριν η Ελλάδα αθετήσει τεχνικά την αποπληρωμή της δόσης στις αρχές Ιουνίου, σημειώνει ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον, που αποκάλυψε το έγγραφο. Το ΔΝΤ κατονομάζει ως κύρια ζητήματα που εμποδίζουν μία συμφωνία το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά και την επαναπρόσληψη 4.000 δημοσίων υπαλλήλων. Στο έγγραφο αναγνωρίζεται ότι υπήρξε πρόοδος στη μεταρρύθμιση στα εργασιακά «στο παρελθόν», επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα της επαναπρόσληψης και των συντάξεων είναι αυτά που στέκονται ως εμπόδιο για τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα.
Το έγγραφο αποκαλύπτει και σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Ουσιαστικά, η ΕΕ επιζητά μία συμφωνία που θα βγάλει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τη «μηχανική υποστήριξη», ενώ το εν λόγω υπόμνημα επιβεβαιώνει ότι οι κανονισμοί του ΔΝΤ δεν επιτρέπουν αυτό που αποκαλείται ένα «γρήγορο και βρώμικο» αποτέλεσμα. Η «πρόοδος» όμως έχει προκαλέσει μία μεγάλη διαμάχη στο παρασκήνιο, ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, σχολιάζει το δημοσίευμα.
Συμφωνώντας να ρίξουν τις απαιτήσεις τους για πρωτογενές πλεόνασμα 3% για τα επόμενα δύο χρόνια, οι διαπραγματευτές της ΕΕ άνοιξαν το δρόμο για μία ενδιάμεση συμφωνία που θα τους επιτρέψει να επαναφέρουν το τραπεζικό σύστημα που είναι προς το παρόν σε προσωρινή «τεχνική υποστήριξη».
Το έγγραφο του ΔΝΤ αναφέρει ότι «έχει γίνει ξεκάθαρο πως καμία εκταμίευση δεν θα γίνει πριν επιτευχθεί μία πλήρης συμφωνία για συνολική αξιολόγηση». Το υπόμνημα καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει «να παίξει με τους κανόνες και να μην επισκιάσει την εντολή του Ταμείου».

Σε ένα κρίσιμο απόσπασμα, το ΔΝΤ περιγράφει τις διαφορές με τους Ευρωπαίους. «Ενώ τονίστηκε ότι δεν πιέζουν τους Ευρωπαίους εταίρους να εξετάσουν την ελάφρυνση χρέους, την ίδια ώρα τα στελέχη σημείωσαν ότι οι αριθμοί πρέπει να προστεθούν. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας. Αυτό, σύμφωνα με τον Πολ Μέισον, μεταφράζεται ως εξής: όση περισσότερη λιτότητα απαιτούν οι Ευρωπαίοι, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Και το ΔΝΤ, σε αντίθεση με την ΕΕ, δεν μπορεί να υπογράψει ένα σχέδιο στο οποίο η λιτότητα προκαλεί χρεοκοπία. Ελληνικές πηγές, αναφέρει το δημοσίευμα, πιστεύουν ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να επιδιώξει να απαλλαγεί από τα δάνειά του στην Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αν οι δικοί του κανονισμοί καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση μίας συμφωνίας αυτό το μήνα.
Στο μεταξύ, η ελληνική οικονομία επιδεινώνεται, σημειώνει το ΔΝΤ. «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι σε υψηλά επίπεδα και το σύστημα μπορεί να υποφέρει από σημαντική πίεση. Επίσης, σημειώνεται δραματική επιδείνωση στην κουλτούρα πληρωμών στη χώρα».
Πηγή : iefimerida.gr

Related posts