Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
13 Αυγ 2022
Ελλάδα

“Είμαι αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα”

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (δεν εικονίζεται) με τον ομόλογο του πρωθυπουργό της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ κάνουν κοινές δηλώσεις, μετά τη συνάντησή τους, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας βρίσκεται στην Αθήνα σε μονοήμερη επίσκεψη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Είμαι αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και ότι η Ελλάδα μπαίνει στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, λίγο πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Ελλάδα, η οποία έκλεισε με μια θερμή ομιλία για το μέλλον της χώρας και για τη στήριξή της από τη Γαλλία για το ξεπέρασμα της κρίσης, στη γαλλική πρεσβεία, ενώπιον πολιτικών, διπλωματών, επιχειρηματιών, εκπαιδευτικών.

«Η ΕΕ χωρίς την Ελλάδα δεν θα ήταν η ΕΕ», είπε εμφατικά ο κ. Καζνέβ, επαναλαμβάνοντας ότι το κλειδί για την επιτυχή πορεία της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης στο σύνολό της είναι «ο συνδυασμός αλληλεγγύης και υπευθυνότητας» την οποία, όπως τόνισε, «πρέπει να μοιραστούμε». Είναι οι δύο λέξεις που χρησιμοποίησε τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, θέλοντας να δείξει τον προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός έκανε θετική αναφορά στα «ανώτερα των προσδοκιών πρωτογενή πλεονάσματα, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού» και εξέφρασε την ικανοποίησή του γι αυτό, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της Γαλλίας στην ανάγκη να ακολουθήσει η Ελλάδα τον δρόμο της ανάπτυξης, λέγοντας: «Η ανάπτυξη ξαναρχίζει, οι επενδύσεις είναι εκεί και ενθαρρύναμε τις γαλλικές επιχειρήσεις που είναι στην Ελλάδα να επενδύσουν περισσότερα. Και εφ΄ όσον γίνονται οι προσπάθειες, θα υπάρξει και αλληλεγγύη, θα υπάρξει η δυνατότητα ώστε, εκτός από τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας να υπάρξει και ένα σχέδιο, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και την απασχόληση».

«Είπαμε στους Έλληνες φίλους μας», συνέχισε, «ότι οι μεταρρυθμίσεις που κάνατε άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, πρέπει να συνεχιστούν, έχουμε εμπιστοσύνη στο μέλλον σας και για να’ ρθει η ανάπτυξη πρέπει η αλληλεγγύη να εμβαθύνει και οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν, αυτό είπαμε στους Έλληνες φίλους μας και ότι μπορούν να υπολογίζουν σ΄ εμάς».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά «στη στρατηγική σχέση για την καινοτομία» μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, προσθέτοντας ότι «αποτελεί σημαντικό άξονα στη σχέση μας», ενώ υπενθύμισε την παρουσία 100 γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα με 13.000 εργαζομένους, που δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς.

Ο κ. Καζνέβ χαρακτήρισε «συγκινητική» την επίσκεψή του στα γαλλικά σχολεία καθώς και το γεγονός ότι φοιτούν πολυάριθμοι μαθητές που κρατούν ζωντανές τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, τονίζοντας ότι πρόκειται για «εμβληματική» πτυχή των σχέσεών μας.

Τέλος αναφέρθηκε στο προσφυγικό, εξαίροντας το «εξαιρετικά δύσκολο έργο που κάνει η ελληνική κυβέρνηση στα νησιά, με γενναιότητα και ανθρωπισμό» και συμπλήρωσε ότι «συνοδεύουμε την Ελλάδα σ΄ αυτό το έργο με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό».

«Η Γαλλία δεν θα ήταν η Γαλλία- των αξιών που γνωρίζουμε- αν δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει να φιλοξενεί αυτούς που διώκονται στην πατρίδα τους», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «η Γαλλία σήμερα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, που γέννησε τη δημοκρατία, για να τη βοηθήσει να υπερβεί την κρίση. Αυτή η ιστορία της Ελλάδας δεσμεύει το σύνολο της ΕΕ και αυτή την μπλεγμένη ιστορία, που οδήγησε τους λαούς μας να αποκτήσουν αμοιβαία αισθήματα αγάπης, πρέπει να συνεχίσουμε να τη γράφουμε».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts