Subscribe Now
Trending News
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Ιούλ 2024
SLIDER

Ηλίας Μόσιαλος: Δεν πρέπει να ανησυχούμε πολύ για αυτό που συμβαίνει στην Κίνα

O καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στους πιθανούς κινδύνους για την Ευρώπη από την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα.

Μιλώντας την Τρίτη στο Star, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «δεν πρέπει να ανησυχούμε πολύ για αυτό που συμβαίνει στην Κίνα. Και ο λόγος είναι απλός: οι Κινέζοι δεν είναι εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό, λόγω της αδιέξοδης πολιτικής της κινεζικής ηγεσίας να επιδιώκει μηδενική ανοχή στη νόσο».

Οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, είπε ακόμη, δεν είναι διαφορετικές από αυτές στην Ευρώπη. «Θα το πω απλά: ο κορωνοϊός στην Κίνα έχει κάποιο κίνητρο να αλλάξει εφόσον διασπείρεται καθημερινά σε τόσους πολλούς ανθρώπους; Η απάντηση είναι όχι, από άποψη βιολογικής εξέλιξης. Δεν μπορεί να αλλάξει και να γίνει πιο επικίνδυνος».

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό και τη φυσική ανοσία, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει κάνει τρεις και τέσσερις δόσεις του εμβολίου ή έχει εκτεθεί σε ένα “κοκτέιλ” παραλλαγών του ιού. Επομένως δεν θα έχουν πρόβλημα εάν έρθουν στη Ευρώπη οι ίδιες μεταλλάξεις».

Για την πιθανότητα κινδύνου από τους Κινέζους τουρίστες στην Ελλάδα, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εφόσον δεν υπάρχει νέα παραλλαγή του ιού.

Εξήγησε ακόμη ότι τα μέτρα που προτείνονται στα αεροδρόμια είναι κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Η διασπορά της νόσου στην Κίνα είναι τεράστια λόγω του μεγάλου πληθυσμού. Αν νοσήσει κάποιος μερικές ώρες πριν ταξιδέψει, το PCR test είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα δείξει το σωστό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη χώρα μας ή την Ευρώπη».

Στο μεταξύ η έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων από τον ιό στην Κίνα μετά τον απότομο τερματισμό της πολιτικής «zero COVID» στις αρχές Δεκεμβρίου προκαλεί εντεινόμενη ανησυχία διεθνώς και τα κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκονται ένα βήμα πριν την εισαγωγή κοινών, περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο όσων επισκεπτών καταφθάνουν από το Κίνα.

Ήδη, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα επιβάλλοντας υποχρεωτική διενέργεια τεστ σε πτήσεις από την Κίνα. Το Βέλγιο, από την άλλη, αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάλυση των λυμάτων από τα αεροπλάνα που φτάνουν από την Κίνα, για να εντοπίσει τυχόν νέες παραλλαγές του ιού.

Συνολικά το σχέδιο γνωμοδότησης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας προς τον Μηχανισμό περιλαμβάνει:

*μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα),

*παρακολούθηση λυμάτων στα αεροσκάφη που καταφθάνουν από την Κϊνα και για τον έλεγχο τυχόν παραλλαγών,

*γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση,

*αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς,

*συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.