Επιστροφή στην κορυφή
Παρασκεύη, 24 Νοε 2017
 
 

Ύδρα… ένα κανόνι θα σε καλωσορίσει κι ένα αρχοντικό θα σε φιλοξενήσει!!!

Κυριακή, 12 Ιούλιος 2015 - 18:47

-a Μέγεθος κειμένου +A

Γράφει η Δήμητρα Τράκα

Μια κανονιά που ο ήχος της πετιέται μέσα από τη ναυτική παράδοση που λούζει περήφανα ολόκληρο το νησί. Αυτή είναι η Ύδρα…

Με πλούσια ναυτική παράδοση, κοσμοπολίτικο χαρακτήρα η Ύδρα προσελκύει πολλούς Έλληνες και ξένους επισκέπτες από κάθε σημείο της γης. Πρόκειται για ένα νησί απ’ όπου κατάγονταν μεγάλες μορφές της ελληνικής επανάστασης και του δημόσιου βίου. Υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και αισθητικής αποτελεί η πόλη της Ύδρας με τα γραφικά σοκάκια και τα αρχοντικά, χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι.

Οι χαρακτηριστικές Υδραίικες γωνιές με τα όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια και τα ανθοστολισμένα σπίτια, συμπληρώνουν την ομορφιά, τη μαγεία της Ύδρας και της προσδίδουν την ταυτότητά της.

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τα Αρχοντικά του νησιού, να αγναντέψει το λιμάνι από το λόφο, να θαυμάσει το ηλιοβασίλεμα από το Περίπτερο και από τη Σπηλιά, αλλά και να επισκεφθεί τα 6 Μοναστήρια και τις 300 Εκκλησίες του νησιού.

Δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του λιμανιού της Ύδρας, βρίσκονται οι Προμαχώνες με τα κανόνια, που προστάτευαν την Ύδρα.

Στην αριστερή πλευρά του λιμανιού, δυτικά από το άγαλμα του Α. Μιαούλη, κατά μήκος της προκυμαίας, βρίσκεται το Λιμεναρχείο, που στεγάζεται στην παλιά, πετρόχτιστη μπαρουταποθήκη.

Δίπλα στο Λιμεναρχείο, βρίσκεται το μαρμάρινο κτίριο, που στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο της Ύδρας και ακολουθεί το σπίτι της οικογένειας Τσαμαδού, όπου στεγάζεται η φημισμένη Σχολή των Εμποροπλοιάρχων.

Κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο του νησιού είναι ότι δεν υπάρχουν τροχοφόρα και οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με τα γαϊδουράκια, γεγονός που κάνει την Ύδρα ακόμα πιο γραφική.

Το όνομα της Ύδρας οφείλεται στα άφθονα νερά, που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε στην αρχαιότητα.

Οι ιστορικοί αναφέρουν το νησί με το όνομα Υδρέα και στο εσωτερικό του νησιού έχουν διασωθεί ίχνη αρχαίων οικισμών, όπως μαρτυρούν αρχαιολογικές ανασκαφές στη θέση Επισκοπή.

Η μοναδικότητα της Ύδρας έγκειται στο συνδυασμό της κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας με το πολύμορφο φυσικό περιβάλλον και την πλούσια παράδοση.

Είναι ο παράδεισος του περιπατητή και του φυσιολάτρη, καθώς το ήπιο κλίμα της ευνοεί την πεζοπορία όλο το χρόνο. Οι δέκα διαδρομές που οριοθετούν τα αντίστοιχα μονοπάτια, θα ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη.

Η Ύδρα επίσης, έχει αρκετές παραλίες με άμμο και βότσαλα ή βράχια. Η πρόσβαση σε αυτές είναι δυνατή με τα πόδια, με γαϊδουράκια ή με θαλάσσια μέσα. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις παραλίες είναι τα πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά.

Δοκιμάστε γεύσεις, περπατήστε, κολυμπήστε, θαυμάστε αρχοντιά, ρουφήξτε ιστορία και παράδοση και γιατί όχι, γίνεται κι εσείς ένα κομμάτι αυτού του τόσο σημαντικού νησιού…Μοιράσου το…!
Ετικέτες:


Σχόλια


Τελευταίες ειδήσεις: