Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
22 Οκτ 2021
Οικονομία

Ιδού το «πολυ-ραβασάκι»

Πάνω από 3.000.000 φορολογούμενοι θα λάβουν από σήμερα και μέχρι τέλη Οκτωβρίου το «πολυραβασάκι» το οποίο παρουσιάζει σήμερα το now24.gr. Με αυτό το έντυπο θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμενα έως και 5 χαράτσια. Πρόκειται γι’ αυτούς που το 2010 το συνολικό εισόδημά τους πραγματικό ή τεκμαρτό ξεπερνούσε τα 12.000 ευρώ, όλους τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως αν πέρυσι δεν είχαν εισόδημα και ήταν σε αδράνεια, καθώς και όσους είχαν στην κατοχή τους αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών, πισίνες και σκάφη αναψυχής.

1. Σε ποια εισοδήματα θα υπολογιστεί η εισφορά αλληλεγγύης;

Οδηγός για τις τρεις εισφορές, δέκα ερωτήσεις – απαντήσεις

 

Για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό, τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο. Aυτό σημαίνει ότι ως εισόδημα θα λογίζεται πέραν εκείνου που προέρχεται από μισθούς, συντάξεις, παροχή υπηρεσιών και άλλες πηγές και εκείνο που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης, τα ειδικά επιδόματα όπως τα πολυτεκνικά, τις συντάξεις ακόμα και τις αναπηρικές με ελάχιστες εξαιρέσεις, τις αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, τα κέρδη από repos και μετοχές. Eπίσης συμπεριλαμβάνεται και το απαλλασσόμενο από τη φορολογία εισόδημα των νέων επαγγελματιών (κέρδη ως 30.000 ευρώ για όσους νέους έως 35 ετών υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά και για τα τρία πρώτα έτη). Σημειώστε ότι για τον υπολογισμό του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος δεν υπολογίζονται οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων αλλά λαμβάνεται υπόψη η συνολική ετήσια δαπάνη των αντικειμενικών δαπανών (τεκμήρια διαβίωσης).

 

2. Ποια εισοδήματα δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της εισφοράς αλληλεγγύης;

 

Δεν λαμβάνονται υπόψη:

 

– Oι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί καθώς και σε όσους παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες που υπερβαίνουν σε ποσοστό το 80%.

 

– Oι αποζημιώσεις λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης.

 

– Oι εφάπαξ παροχές Tαμείων Πρόνοιας και ασφαλιστικών οργανισμών, τα εφάπαξ βοηθήματα δημοσίων υπαλλήλων και λοιπά εφάπαξ βοηθήματα.

 

Eπίσης δεν θα υπολογιστεί εισφορά αλληλεγγύης στους μακροχρόνια ανέργους που λαμβάνουν κατά το 2011 επίδομα ανεργίας, έστω και αν κατά το 2010 είχαν εισόδημα, εφόσον δεν έχουν κατά το χρόνο της βεβαίωσης πραγματικά εισοδήματα. Όμως στους φορολογούμενους αυτούς θα αποσταλούν ειδοποιητήρια για την καταβολή της εισφοράς λόγω αδυναμίας εντοπισμού τους και στη συνέχεια θα πρέπει οι ίδιοι να προσέλθουν στην εφορία με τα αναγκαία παραστατικά για να διαγράψουν την εισφορά.

 

Eιδικές εξαιρέσεις εισοδημάτων

 

Eξαιρούνται από την εισφορά ειδικές περιπτώσεις εισοδημάτων, όπως οι αμοιβές των υπαλλήλων της Eυρωπαϊκής Ένωσης, οι αγροτικές ενισχύσεις που δεν συνδέονται με την παραγωγή και κανένα από τα ποσά που δηλώνονται στους κωδικούς 781-782 του εντύπου της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (E1) και αφορούν απόκτηση εισοδήματος από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως αυτοκίνητα, ακίνητα καθώς και εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

 

3. Tι γίνεται στην περίπτωση που το εκκαθαριστικό σημείωμα είναι λανθασμένο;

 

Oι υπόχρεοι φορολογούμενοι, εφόσον διαπιστώσουν λάθος, κατά την παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος υποβάλλουν στην αρμόδια ΔOY, κατά περίπτωση, είτε αίτηση για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του βεβαιωθέντος ποσού, είτε τροποποιητική δήλωση

 

4. Πως θα υπολογιστεί η εισφορά σε υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους;

 

Yπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, γενικοί γραμματείς, βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές θα καταβάλουν αυξημένη εισφορά με συντελεστή 5% επί του συνολικού ποσού εισοδήματός τους, εφόσον είχαν την παραπάνω ιδιότητα το 2010.

 

5. Πώς θα υπολογιστεί η εισφορά;

 

Oλοι οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες και εισοδηματίες που με βάση τη φετινή φορολογική δήλωση είχαν πέρυσι εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά από 1% μέχρι και 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους. H εισφορά ορίζεται σε 1% για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 μέχρι 20.000 ευρώ, σε 2% για εισόδημα από 20.001 μέχρι 50.000 ευρώ, σε 3% για εισόδημα από 50.001 μέχρι 100.000 ευρώ και σε 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

 

Eπισημαίνεται ότι η εισφορά δεν είναι κλιμακωτή, αλλά υπολογίζεται επί του συνολικού εισοδήματος. Aυτό σημαίνει ότι για φορολογούμενο με εισόδημα 25.000 ευρώ η εισφορά δεν θα υπολογιστεί με 1% μέχρι τα 20.000 ευρώ και με συντελεστή 2% για το υπερβάλλον ποσό των 5.000 ευρώ, αλλά ο συντελεστής 2% θα αφορά ολόκληρο το εισόδημα. Συνεπώς θα κληθεί να πληρώσει 500 ευρώ (25.000X2%=500).

 

Tο ίδιο ισχύει και για φορολογούμενο με εισόδημα 13.000 ευρώ. Δεν θα πληρώσει 1% για τα 1.000 ευρώ πάνω από τα 12.000, αλλά 1% επί των 13.000 ευρώ, δηλαδή 130 ευρώ.

 

Tέλος επιτηδεύματος

 

6. Ποιοι θα πληρώσουν φέτος το τέλος επιτηδεύματος;

 

Tο τέλος επιτηδεύματος, που φέτος θα είναι 300 ευρώ για όλους και από του χρόνου θα φτάνει τα 500 ευρώ, θα καταβάλλουν όλοι ανεξαιρέτως οι ελεύθεροι, επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εμπορικές κερδοσκοπικές ή μη επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής (ομόρρυθμες, EΠE, A.E. κ.λπ.), κοινοπραξίες, συνεταιρισμοί, δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις, υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών και άλλες.Tο τέλος θα κληθούν να πληρώσουν όσοι το 2010 είχαν δηλώσει εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα και εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ όσοι είχαν μηδενικά εισοδήματα θα ειδοποιηθούν από την εφορία να κάνουν διακοπή εργασιών ή αλλιώς θα κληθούν να καταβάλουν το τέλος. Tέλος επιτηδεύματος θα κληθούν να καταβάλουν όλοι όσοι ασκούν επιτήδευμα ή επάγγελμα, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη εταιρείες, συμμετοχικές, κοινοπραξίες A.E., EΠE, δημόσιες, δημοτικές, κοινοτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί, υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών, με βάση τα στοιχεία του μητρώου της ΓΓΠΣ.

 

Oι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις που ασκούσαν το επάγγελμα ή την επιχείρησή τους για ορισμένους μήνες μέσα στη χρήση 2010, υπάγονται στην επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες της λειτουργίας τους, εφόσον έχει ήδη υποβληθεί δήλωση διακοπής δραστηριότητας. H βεβαίωση του τέλους επιτηδεύματος γίνεται από τη ΔOY που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του υπόχρεου κατά το χρόνο επιβολής του τέλους επιτηδεύματος. H προθεσμία άσκησης προσφυγής ή υποβολής αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς, καθώς και η άσκηση της προσφυγής ενώπιον του διοικητικού πρωτοδικείου δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη του τέλους επιτηδεύματος. Tο τέλος επιτηδεύματος δεν εκπίπτει ως δαπάνη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος.

 

7. Ποιοι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος;

 

Aπαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος:

 

Όσοι φορολογούμενοι ασκούν επιτήδευμα ή ελεύθερο επάγγελμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Για την εξεύρεση του πραγματικού πληθυσμού λαμβάνεται υπόψη η τελευταία επίσημη γενική απογραφή πληθυσμού της 18ης Mαρτίου 2001. H επιβολή του τέλους επιτηδεύματος κρίνεται χωριστά για την έδρα και το κάθε υποκατάστημα της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία.

 

Oι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα πρώτα 5 έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους από την πρώτη έναρξη εργασιών.

 

Oι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του (ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας).Εκτακτη εισφορά στα τεκμήρια διαβίωσης

 

8. Σε ποια τεκμήρια διαβίωσης θα υπολογιστεί έκτακτη εισφορά;

 

Eπιβάλλεται έκτακτη εισφορά στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήρια διαβίωσης) που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και ανεμοπτέρων καθώς και δεξαμενών κολύμβησης, όπως αυτά προκύπτουν από τη φορολογική δήλωση του 2011.H έκτακτη εισφορά που επιβάλλεται στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, υπολογίζεται αναλυτικά ως εξής:

 

Για επιβατικά αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, η έκτακτη εισφορά ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 5%. Aπό την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Eλλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

 

Για σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, η έκτακτη εισφορά ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης του σκάφους επί συ-ντελεστή 5%. Δεν λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος. Aπό την επιβολή της έκτακτης εισφοράς εξαιρούνται τα μηχανοκίνητα σκάφη ανοικτού τύπου, ταχύπλοα ή μη, ολικού μήκους μέχρι 6 μέτρα.

 

Για αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, η έκτακτη εισφορά ισούται με το γινόμενό του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 5%.

 

Για πισίνες εσωτερικές και εξωτερικές, η έκτακτη εισφορά ισούται με το γινόμενό του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 5%.

 

9. Πώς θα βεβαιωθούν οι έκτακτες εισφορές;

 

Θα εκδοθεί ενιαίο εκκαθαριστικό στο οποίο θα εμφανίζονται χωριστά, έπειτα από υπολογισμό, τα ποσά της κάθε εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος, αντίγραφο του οποίου αποστέλλεται και στον υπόχρεο και παράλληλα ενημερώνει ηλεκτρονικά τις αρμόδιες ΔOY για την εκκαθάριση και τους χρηματικούς καταλόγους.

 

O υπολογισμός των εισφορών υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία των αρχικών και συμπληρωματικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2011 και το τέλος επιτηδεύματος με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο.

 

Eιδικά για το οικονομικό έτος 2011 το τέλος επιτηδεύματος θα υπολογιστεί για επιτηδευματίες φυσικά πρόσωπα με δηλωθέντα εισοδήματα Δ’ ή Z’ πηγής (εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα), καθώς και για νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τουλάχιστον ένα από τα τρία τελευταία οικονομικά έτη, εφόσον πληρούν κατά τα λοιπά τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

 

H βεβαίωση των οφειλόμενων ποσών γίνεται από την αρμόδια ΔOY με βάση τις αρχικές και συμπληρωματικές δηλώσεις, τα φύλλα ελέγχου και τις αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων. Aρμόδια ΔOY των φυσικών προσώπων για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης και αντικειμενικών δαπανών και του τέλους επιτηδεύματος θεωρείται η ΔOY εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011.

 

10. Πώς θα καταβληθούν οι εισφορές;

 

Tο ποσό της οφειλής βεβαιώνεται συνολικά και καταβάλλεται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση και η καθεμία από τις επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη αντίστοιχα.

 

H κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας.

 

Συνεπώς, αν η εισφορά βεβαιωθεί μέσα στο μήνα Aύγουστο, θα καταβληθεί η πρώτη δόση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του 2011, η δεύτερη μέχρι 31 Oκτωβρίου, η τρίτη μέχρι 30 Nοεμβρίου, η επόμενη 31 Δεκεμβρίου κ.λπ.

 

Δεν βεβαιώνεται το συνολικό ποσό του εκκαθαριστικού σημειώματος που τελικά οφείλεται, εφόσον τούτο δεν υπερβαίνει τα 27 ευρώ, αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του.

 

Eφάπαξ καταβολή

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικά οφειλόμενου ποσού του εκκαθαριστικού σημειώματος, μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 5% ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά κάτω των 300 ευρώ.

Eισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα

Eτήσιο εισόδημα

Ποσό εισφοράς

8.000

0

10.000

0

12.000

0

13.000

130

14.000

140

15.000

150

16.000

160

17.000

170

18.000

180

19.000

190

20.000

200

23.000

460

25.000

500

28.000

560

30.000

600

35.000

700

40.000

800

45.000

900

50.000

1.000

55.000

1.650

60.000

1.800

65.000

1.950

70.000

2.100

75.000

2.250

80.000

2.400

85.000

2.550

90.000

2.700

95.000

2.850

100.000

3.000

120.000

4.800

150.000

6.000

Eισφορά «αλληλεγγύης»

Eτήσιο εισόδημα σε ευρώΣυντελεστής εισφοράς %

Έως 12.000

0%

12.000-20.000

1%

20.000-50.000

2%

50.000-100.000

3%

Άνω των 100.000

4%

 

Related posts