Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Ιούλ 2021
Οικονομία

Η Τρόικα ζητά να σταματήσουν οι συζητήσεις με την Coscο

Να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση να συζητάει με τους Κινέζους για τον ΟΛΠ ζήτησε η Τρόικα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θέλει τον φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ-Cosco για την παραχώρηση του δυτικού μέρους της προβλήτας ΙΙΙ.

Αυτό επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στον Σκάι.

Ο υπουργός επανέλαβε στην ουσία τη θέση του ότι αν και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη βάση της σύμβασης με τους Κινέζους να συζητήσει μαζί τους, Τρόικα αλλά και Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ έχει αντίθετη άποψη.

«Ακόμα δεν έχουμε βγάλει τον διαγωνισμό στον αέρα. Δεν έχουνε κανένα πρόβλημα ποιος θα είναι, αν θα είναι Κινέζοι ή άλλοι επενδυτές που θα αγοράσουν τον ΟΛΠ. Αντιθέτως, θα σας έλεγα ότι η Τρόικα πιέζει προς την κατεύθυνση «Σταματήστε την οποιαδήποτε σύμβαση, να συζητάτε με τους Κινέζους και προχωρήστε στον διαγωνισμό της αποκρατικοποίησης». Όμως, εμείς θεωρούμε, ότι είναι ουσιαστικό να προχωρήσουμε και σε αυτή την επέκταση της σύμβασης. Είμαστε και νομικά δεσμευμένοι από την σύμβασή μας, του 2008 να μπούμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση με τους Κινέζους, για το πώς θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Πρωθυπουργός και εγώ στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια και προσπαθούμε να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ομολογώ δεν είναι πάρα πολύ εύκολο να απαντηθούν σε ορισμένες τους εκφάνσεις» και προσέθεσε:

« Για την παραμονή δεν γεννάται κανένα ζήτημα. Έχουμε μία σύμβαση με την COSCO ισχυρή, η οποία πάει καλά γενικά. Μπορεί να μην έχει πιάσει ακριβώς τους στόχους τους οποίους περίμεναν στην αρχή αυτής της σύμβασης, το 2008, γιατί άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα, αλλά γενικά είναι μία σύμβαση που λειτουργεί και πάει καλά. Αυτό για το οποίο γεννάται ζήτημα είναι πώς θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε την επέκταση αυτής της επένδυσης, πράγμα το οποίο προσπαθούμε από το καλοκαίρι. Ακόμα εκκρεμεί να καταρτιστεί η οριστική συμφωνία με τον ΟΛΠ αλλά περιμένουμε και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα που έχουν να κάνουν με την παροχή κρατικής βοήθειας, για την παράκαμψη της διαγωνιστικής διαδικασίας, κ.α.»

Ο υπουργός επσήμανε ότι η διοίκηση της ΟΛΠ ΑΕ είναι σύμφωνη ως προς την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού:

«Ο κ. Ανωμερίτης έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν είναι μαζί αλλά δεν αφορά στον κ. Ανωμερίτη το θέμα. Τις μετοχές τις έχει το ΤΑΙΠΕΔ, δεν τις έχει ο κ. Ανωμερίτης. Είναι ξεκάθαρο ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει πότε και με ποιους όρους θα προκηρύξει τον διαγωνισμό. Ούτε καν το υπουργείο δεν τις έχει τις μετοχές. Να ξέρετε ότι η κυβέρνηση δεν έχει διορίσει πλέον μέλη στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ» και κατέληξε:

«Ο ρόλος μου είναι να συγκεράσω όλες αυτές τις απόψεις και να εφαρμόσω την κυβερνητική πολιτική και την εντολή του Πρωθυπουργού. Αυτή είναι μία: Να αφήσουμε ανοιχτό το δρόμο για τους κινέζους επενδυτές στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας που θέλουμε να έχουμε με την Κίνα και βεβαίως να προχωρήσουμε στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του λιμανιού γιατί έχουμε και το στόχο των 450 εκατομμυρίων ευρώ ως έσοδα την επόμενη χρονιά από την αποκρατικοποίηση των λιμένων και πρέπει να επιτύχουμε τους χρόνους, γιατί ξέρετε ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης, δεν είναι μια απλή διαδικασία. Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ νομίζω ότι πήρε δεκατρείς μήνες. Σε άλλες περιπτώσεις έχει πάρει πολύ περισσότερο χρόνο. Γι’ αυτό και πρέπει να ξεκινήσει και άμεσα αυτή η διαδικασία».


Related posts