Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
31 Μαΐ 2020
SLIDER

Η Τρόικα πέθανε. Ζήτω η Τρόικα!

Έρχονται για να συντάξουν τον ελληνικό προϋπολογισμό

Γιώργος Τροπαιάτης

Από 10 έως 14 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα η πρώτη μεταπρογραμματική αποστολή εκπροσώπων των «θεσμών», με τη συμμετοχή εκπροσώπου και του ΔΝΤ, για να ελέγξει την εν εξελίξει μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση.

Στόχος της αποστολής είναι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση στην κατάρτιση του σχεδίου προϋπολογισμού έως τις 15 Οκτωβρίου.

Οι προκαταρκτικές συζητήσεις αφορούν τις κύριες πολιτικές του προϋπολογισμού για το 2019, οι οποίες περιλαμβάνουν ζητήματα που σχετίζονται με τις συντάξεις και το αντικείμενο των αποστολών είναι να βοηθήσουν τις ελληνικές στην κατάρτιση εφαρμόσιμων πολιτικών στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στις Βρυξέλλες, υπενθυμίζεται σε κάθε ευκαιρία πως η Ελλάδα ανέλαβε ορισμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις έναντι της Ευρωομάδας τον Ιούνιο του 2018, και ορισμένες δέσμες μέτρων αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Μεταξύ αυτών είναι η προώθηση μέτρων για την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η λύση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στην επένδυση στο Ελληνικό.

Ενόψει ΔΕΘ οι θεσμοί έχουν συντονίσει όλες τους τις αντένες με τη Θεσσαλονίκη!

Πολλοί παρατηρητές και ειδικοί στην αποκωδικοποίηση των λεγομένων του Έλληνα πρωθυπουργού θα αξιολογήσουν (και κοστολογήσουν) τα όσα θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα να εξετάσει κάθε λεπτομέρεια.

Για το ζήτημα των συντάξεων υπάρχει αρκετός καπνός! Αφήνεται να εννοηθεί πως θα υπάρξει πεδίο διαπραγμάτευσης αφού κατασταλάξει μια πλήρης δημοσιονομική εικόνα και καταρτιστεί ο προϋπολογισμός.

Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζεται η προϋπάρχουσα συμφωνία και ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% σε σταθερή βάση. Οι Βρυξέλλες επιζητούν μια βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό με την πλήρη ενοποίηση των περίπου 200 συνταξιοδοτικών Ταμείων και παράλληλα εξετάζουν τον καταμερισμό των επιπτώσεων των συνταξιοδοτικών περικοπών με ορισμένα αντισταθμιστικά μέτρα.

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η πλευρά των θεσμών ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές στις απερχόμενες αποστολές των θεσμών να υπάρχει κλίμα συναίνεσης και κατάληξης σε συμφωνία, καθώς ενώ στο παρελθόν σε περιπτώσεις ασυμφωνίας δεν απελευθερώνονταν δανειακές δόσεις. Τώρα τυχόν ανακοινώσεις που θα παρουσιάζουν ασυμφωνία θα επηρεάζουν αρνητικά τις αγορές και τα spreads των ελληνικών ομολόγων.

Στο εξής, στο επίκεντρο των πολιτικών θα βρίσκεται η αντίληψη της αγοράς και το συναίσθημα της αγοράς. Μια θετική αναφορά στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης, θα ενεργοποιεί τα μέτρα για το χρέος. Δηλαδή, επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SΜPs και ANFAs). Πρόκειται για περίπου € 1,2 δις ετησίως.

Στο ερώτημα «αν υπάρχει οικονομική αυτονομία της Ελλάδας;» Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απαντούν πως «η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει τη δική της οικονομική πολιτική, και στο πλαίσιο εξέτασης αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την Ελλάδα θα μπορέσει να μειώσει τους φόρους ή να αυξήσει ορισμένες δαπάνες. Είναι ζητήματα που θα συζητηθούν. Προσώρας, διαφαίνεται κάποιος δημοσιονομικός χώρος, στα περίπου € 600 εκατ. Η Ελλάδα έχει αυτονομία, αλλά μετρά και η συνέπεια. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενοι μείωσης των εταιρικών φόρων. Κάτι που μπορεί να γίνει και με τον ΕΝΦΙΑ».

Σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί επισημαίνουν ότι η μεταπρογραμματική εποπτεία δεν είναι ένα νέο πρόγραμμα, αλλά και πως οι υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί από την ελληνική πλευρά οφείλουν να ικανοποιηθούν για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεων.

Related posts