Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
03 Ιούλ 2022
Πολιτισμός

Η τραγουδίστρια Σοφία Αρβανίτη “εξομολογείται” στην Μαίρη Γκαζιάνη

 
Της Μαίρης Γκαζιάνη
 
«Refresh/ανανέωση στις ιδέες μας και στις συνήθειές μας, για να μη γινόμαστε  αρτιοσκληρωτικοί και σκλάβοι τους» μας προτείνει η τραγουδίστρια Σοφία Αρβανίτη. 
ΕΡ. Γεννήθηκες και μεγάλωσες στην Αθήνα. Ποια μουσικά ακούσματα θυμάσαι να είχες στη παιδική σου ηλικία;
ΑΠ. Άκουγα από τα παράθυρα Αλεξίου και Νταλάρα. Στο σπίτι μου έπαιζε Τσιτσάνης αλλά εγώ κόντρα σε όλο αυτό άκουγα Led Zeppelin και Deep Purple.
ΕΡ. Σε μικρή ηλικία ξεκίνησες μαθήματα ορθοφωνίας. Ήταν δική σου επιλογή ή απόφαση της οικογένειάς σου;
ΑΠ. Στα 15 μου ξεκίνησα φωνητική και πιάνο αφήνοντας πίσω τον κλασσικό χορό που έκανα από 5 ετών. Ήταν καθαρά δική μου επιλογή.
ΕΡ. Πότε αποφάσισες ότι το τραγούδι είναι αυτό με το οποίο θα ασχοληθείς επαγγελματικά;
ΑΠ. Στα 18 εργαζόμουν ως χορεύτρια και ο χορογράφος μας έβαζε να χορεύουμε πίσω από κάποιες άφωνες τραγουδίστριες. Είπα ότι αφού μπορούν αυτές, μπορώ με σκληρή δουλειά κι εγώ και ίσως να τα καταφέρω καλύτερα. Η σκέψη αυτής της μεταπήδησης με εξίταρε.
ΕΡ. Το 1989 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός σου δίσκος με «Τ΄ όνομά μου είναι Σοφία» κι αμέσως σημείωσε μεγάλη επιτυχία.  Ακολούθησε το «Μη μου μιλάς για καλοκαίρια» που απογείωσε τη καριέρα σου. Πως θυμάσαι τη συνεργασία σου με τον Μιχάλη Ρακιντζή;
ΑΠ. Είχε πολλά σκαμπανεβάσματα. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι η συνεργασία μου με το Μιχάλη Ρακιντζή με πέρασε από την αφάνεια στην επιφάνεια, εξ ου και το «Μη μου μιλάς για Καλοκαίρια» ακούγεται έως σήμερα. Τον ευχαριστώ γι΄ αυτό και θα ΄ναι πάντα στην καρδιά μου και παραμένει ως σήμερα καλό μου φιλαράκι.
ΕΡ. Το 1992 στο τραγούδι «Πεθαίνω στην ερημιά» υπάρχει συμμετοχή της Bonnie Tyler. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;
ΑΠ. Η συνεργασία προέκυψε μέσω δισκογραφικής. Ανήκαμε στην ίδια εταιρία. Όταν ακούστηκε πως θα έρθει στην Ελλάδα για ένα show, της το πρότειναν ο Ρακιντζής με το Βαγγέλη Γιαννόπουλο τον παραγωγό μου. Εκείνη δέχτηκε αμέσως με χαρά τη συνεργασία και προχωρήσαμε στην ηχογράφηση. Το τραγούδι είναι σε στίχους Σοφίας Αρβανίτη, μουσική Μιχάλη Ρακιντζή και αγγλικούς στίχους Τέρυ Σιγανού.
ΕΡ. Στη συνέχεια άρχισες να δέχεσαι προτάσεις από μεγάλα νυχτερινά κέντρα και κάνεις τη πρώτη σου απόπειρα προς το λαϊκό τραγούδι. Θεωρούσες ότι σου ταίριαζε καλύτερα ή πήγαινες με το ρεύμα της εποχής;
ΑΠ. Δεν μπορώ να πω ότι μου ταίριαζε, απλώς υποχρέωσα τον εαυτό μου για λόγους βιοποριστικούς να πάει με το ρεύμα της εποχής.
ΕΡ. Ακολουθούν νέες συνεργασίες με Κώστα Τουρνά, Χρήστο Πάζιο κ.α.,  καταλήγεις στη συνεργασία με τον λαϊκό συνθέτη Αλέκο Χρυσοβέργη και ακολουθούν μεγάλες επιτυχίες με τον δίσκο «Η αγάπη νικάει τα πάντα». Υπάρχουν κάποιες συμβουλές του, όσον αφορά το λαϊκό τραγούδι, που κρατάς ακόμα;
ΑΠ. Παρ’ οτι οι συνεργασίες μου με τους μεγάλους λαϊκούς συνθέτες και στιχουργούς της εποχής ήταν εξαιρετική, είναι μια περίοδος που μάλλον δε θέλω να θυμάμαι για λόγους που προανέφερα (γέλιο)
ΕΡ. Ακολουθεί νέος δίσκος με τίτλο «Καινούργια μέρα» με τον συνθέτη Γιώργο Μουκίδη. Σ΄ αυτό το δίσκο έχεις γράψει το κομμάτι «Όλα είσαι εσύ». Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης για σένα;
ΑΠ. Ε… κάποιον θα είχα στο μυαλό μου που με ενέπνευσε όμως τώρα δε θυμάμαι καν (γέλιο)
ΕΡ. Ακολουθεί μια εποχή αποχής από τη δισκογραφία και παράλληλα επιλέγεις για τις εμφανίσεις σου τις μικρές μουσικές σκηνές. Θεωρείς ότι η επικοινωνία με το κοινό είναι ουσιαστικότερη στις μικρές μουσικές σκηνές;
ΑΠ. Απολύτως ναι.
ΕΡ. Πόσο δύσκολα ή εύκολα εφαρμόζεις το «Καινούργια μέρα» όταν κάτι στη ζωή σου δεν έχει πάει καλά;
ΑΠ. Τα τελευταία χρόνια έχω μάθει στη ζωή μου να κάνω refresh/ανανέωση στις ιδέες μου και στις συνήθειές μου και να μη γίνομαι αρτιοσκληρωτική και σκλάβος τους και για να αποφεύγω το κλείδωμα του εγκεφάλου μου. (Παιδιά σας το συμβουλεύω, θα νιώσετε άλλη άνθρωποι)
ΕΡ. «Ζωή σαν πορτοκάλι» ξινό ή γλυκό;
ΑΠ. Ο λόγος που επέλεξα αυτό το φρούτο είναι γιατί το παρομοιάζω με την ίδια τη ζωή. Γλυκό, ξινό και πολύ ζουμερό. Έτσι είναι η ζωή για μένα.
ΕΡ. Τελικά «Η αγάπη νικάει τα πάντα»;
ΑΠ. Ναι, αλλά άντε να τη βρεις
ΕΡ. «Χωρίς Retouche» είναι ο τίτλος του τελευταίου άλμπουμ σου. Τελικά, οι άνθρωποι αναγκάζονται να κάνουν retouche στα όνειρά τους;
ΑΠ. Το θέμα είναι να μην πάψουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους να έχουν όνειρα. Αν το καταφέρουν αυτό, ας το κάνουν είτε με, είτε χωρίς retouche.
ΕΡ. Έχεις ασχοληθεί και με το ραδιόφωνο. Ποια εμπειρία αποκόμισες;
ΑΠ. Ασχολήθηκα με το διαδικτυακό ραδιόφωνο e-rock.gr του Αντώνη Κουμιώτη και την εκπομπή Ροκ Μακώ και αυτό που αποκόμισα είναι το πώς είναι να έχεις απέναντί σου ένα καλλιτέχνη, γιατί κάθε εβδομάδα φιλοξενούσα κάποιο γνωστό καλλιτέχνη και μιλούσαμε για το έργο του.

Η Μαίρη Γκαζιάνη με τη Σοφία Αρβανίτη στο friends Bar στο Λαγονήσι. κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

ΕΡ. Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια σχετικά με το τραγούδι;
ΑΠ. Τα τελευταία χρόνια κάνω παραστάσεις με την τρίο μπάντα μου και τα σπάμε πάνω σε ρεπερτόριο από τα ποπ ροκ τραγούδια μου αλλά και σε διασκευές.

ΕΡ. Έχεις προγραμματίσει κάποιες εμφανίσεις στο εγγύς μέλλον;
ΑΠ. Κάνω ήδη εμφανίσεις και κυρίως, με μεγάλη χαρά συμμετέχω σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα.
ΕΡ. Τι θα ήθελες να πεις ως επίλογο της κουβέντας μας;
ΑΠ. Αγαπώ και Πάω
Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στο Friends Bar στο Λαγονήσι, από τον φωτογράφο Θωμά Γιαννάκη.
https://www.facebook.com/thomasgiannakisphotographer/?fref=ts
 

Μαίρη ΓκαζιάνηΓεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα. Γράφει στίχους για τραγούδια, με τελευταίο το «Μαζί μου σε θέλω» (οι στίχοι περιλαμβάνονται στο βιβλίο ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ) σε μουσική και ερμηνεία Χλόης Λάμπρου. Υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός ενώ μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία ασχολείται ερασιτεχνικά.

 

Related posts