Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
24 Οκτ 2021
Πολιτισμός

«Η Τεθλασμένη του Κόσμου»: Η έκθεση της Ισμήνης Μίχα είναι ένας ύμνος στη γυναίκα  

Στην πιο ανθρωποκεντρική της έκθεση έως σήμερα, η Ισμήνη Μίχα υμνεί τις γυναίκες. Οι δικές της γυναίκες είναι νεαρές, αλλά ώριμες, αποφασιστικές, σαγηνευτικές και συνειδητοποιημένες. Η εικαστικός, εμπνευσμένη από την Αναγέννηση, τοποθετεί τις ρεαλιστικές μορφές της σε ένα μπαροκικό, θεατρικό σκηνικό, προσδίδοντας τους μια μυστηριακή διάθεση. Τα πρόσωπα στα έργα της συνήθως δεν φαίνονται, δυσκολεύοντας τον θεατή να προσεγγίσει τα μάτια τους- τον καθρέφτη της ψυχής τους. Είναι, όμως, η γλώσσα του σώματός τους που μαρτυρά πολλά για τον εσωτερικό τους κόσμο…

Πληροφορίες
Τίτλος:
Η Τεθλασμένη του Κόσμου
Ατομική έκθεση της Ισμήνης Μίχα
Εγκαίνια: Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στις 19:00

Πού: Αίθουσα Τέχνης Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, Πλατεία Κολωνακίου 2, τηλ.: 210 3606231
Διάρκεια έκθεσης: Έως Τρίτη 20 Οκτωβρίου
Ώρες:
Καθημερινές 10:00-14:00 και 18:00-21:00, Σαββατοκύριακα 10:00-20:00 

Σημείωμα Ισμήνης Μίχα

Η λαχτάρα μου να εκφραστώ, αλλά και η αγάπη μου για την τέχνη με έκαναν να ετοιμάσω αυτή την έκθεση, γιατί η ζωγραφική για μένα είναι ανάσα ζωής.Είναι μεγάλη η χαρά μου που μου δίνεται η δυνατότητα να υμνήσω τη γυναίκα, την γεννήτρα του κόσμου, ενός κόσμου που στις μέρες μας δοκιμάζεται σε κάθε επίπεδο.Πιστεύω ότι αν κάθε γυναίκα μπορούσε να εκφραστεί ως καλλιτέχνης, τις ίδιες εικόνες θα εμπνεόταν. Γυναίκες- αερικά σε ένα σουρεαλιστικό περιβάλλον, ευθείες μιας τεθλασμένης. 

Από τον κατάλογο της έκθεσης

Με πάθος και μεράκι για την ζωγραφική εμφανίζεται για άλλη μια φορά μετά από αρκετά χρόνια απουσίας από την καλλιτεχνική σκακιέρα η Ισμήνη Μίχα. Χωρίς δισταγμούς και με φάρο το πείσμα, χοροστατεί εκ νέου και διάγει την μαγική περιπέτεια της δημιουργίας. Αν και αυτοδίδακτη, το έργο της παρουσιάζει μια άρτια επιδεξιότητα, μια συνέπεια στις αρχικές της θέσεις αλλά και μια εξελικτική πορεία. Εργατική από τη φύση της δουλεύει με επαγγελματικούς ρυθμούς και κάθε φορά μας εκπλήσσει με την ταχύτητα παραγωγής των έργων της. Ως ρηξικέλευθος σκαπανέας της τέχνης της, σκύβει με αφοσίωση πάνω στο τελάρο και δημιουργεί το δικό της οπτικό σύμπαν.
Λίμπερτη Πολύζου, Ιστορικός Τέχνης

Η ζωγραφική της Ισμήνης Μίχα είναι όλο Δροσιά. Οι δύο σειρές έργων της έχουν ως θέματα αντιστοίχως  τα άνθη της φύσεως και τα άνθη της ανθρώπινης παρουσίας. Στα πρώτα οι χρωματικές δεσπόζουσες είναι πολλαπλές με κυρίαρχο χρώμα (στις μεγάλες της συνθέσεις) το ερυθρό. Στα δεύτερα όπου κυριαρχεί το γυναικείο ημίγυμνο το ερυθρό είναι το στοιχείο που τονίζει τις γραμμές του περιγράμματος κατά αντίστιξη.
Οι μορφές αναδεικνύονται δυναμικά και επιβάλλονται με γνήσια άρθρωση. Η ωριμότητα της σχεδίου και χρώματος είναι αυταπόδεικτη και επιβάλλεται στον θεατή. Η συμπλοκή των δύο θεματικών τονίζει την πληρότητα της εμπνεύσεως. Η τεχνική επεξεργασία είναι αξιοθαύμαστη.
Ε. Μουτσόπουλος, Ακαδημαϊκός

Βιογραφικό Ισμήνης Μίχα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας. Μαθήτρια του Μαρασλείου, συμμετείχε σε διαγωνισμούς ζωγραφικής, αποσπώντας πολλά βραβεία. Την δεκαετία του ’90 ασχολήθηκε εντατικά με την τοιχογραφία, φιλοτεχνώντας καταστήματα και την Παιδιατρική Κλινική της Βέροιας. Έχει μελετήσει μεγάλους ζωγράφους, ενώ αντλεί έμπνευση κυρίως από την περίοδο της Αναγέννησης.
Το 2000 παρουσίασε την πρώτη ατομική της έκθεση «Αναδρομές στην Αναγέννηση», ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε με μια σειρά έργων υπό τον τίτλο «Από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα», ενώ το διάστημα 2002-2003 παρουσίασε τις «Αναδρομές».

Εμβαθύνοντας όλο και περισσότερο στα μυστικά της τέχνης της, το 2005 παρουσίασε την έκθεση με τίτλο «Εμπνεύσεις».

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ αυτή την περίοδο εγκαινιάζει τη νέα ατομική της δουλειά «Η Τεθλασμένη του Κόσμου».

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα.


Ισμήνη Μίχα: Η τέχνη της ως φως στη θολούρα των ημερών μας

 Στην πιο ανθρωποκεντρική της έκθεση έως σήμερα, η οποία εγκαινιάζεται 16 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Τέχνης του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου,  η Ισμήνη Μίχα υμνεί τις γυναίκες. Σ’ αυτές δώσαμε έμφαση στη συνέντευξη που ακολουθεί, αλλά και στη δύναμη της τέχνης να αφυπνίζει και να ρίχνει φως στα σκοτάδια των ημερών.

  Τι είναι για σας ζωγραφική;

Η τέχνη για μένα είναι ανάσα ζωής, κατάθεση ψυχής, ταξίδι στα χρώματα. Συναισθήματα, φαντασία, δημιουργία. Η ζωγραφική  δεν είναι μόνο τεχνική, αλλά και έμπνευση που πηγάζει από τα συναισθήματα.

Από πού αντλείτε έμπνευση;

Από αυτά που έχω μέσα μου και εκείνα που μου προκαλεί το περιβάλλον. Ό,τι αγγίζει την ψυχή μου το εκφράζω με χρώματα.

Τι θα δει όποιος επισκεφτεί την καινούργια σας έκθεση;

Χρώματα. Πολλά χρώματα και φως στη θολούρα των ημερών μας.Γυναίκες σαν να αναπήδησαν από κάποιον πίνακα της Αναγέννησης στο σήμερα, ημίγυμνες τυλιγμένες με υφάσματα. Άλλοτε ερωτικές, άλλοτε αισθησιακές.O θεατής θα ταξιδέψει στο συναίσθημά τους από τη στάση του σώματός τους, αλλά και από κάποια σύμβολα μέσα στη σιωπή του σκηνικού. Επίσης, οι συνθέσεις μου με τα άνθη παραπέμπουν στη γυναικεία υπόσταση. Τέλος, με τα χέρια πάνω στη γη-ένα ακόμη έργο μου- που δείχνουν την κυριαρχία του ανθρώπου στο σύμπαν, θέλω να δώσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ενσυναίσθησης. Δύο ευθείες μιας τεθλασμένης σε ένα άγγιγμα.

Γιατί επιλέξατε να εστιάσετε στη γυναίκα;

Γιατί η γυναίκα τροφοδοτεί με ζωή την ανθρωπότητα, όπως και η τέχνη την ομορφιά του νου και της ψυχής. Η γυναίκα είναι δημιουργός της ζωής και δίνει δύναμη και αρμονία σ’ όλα τα επίπεδα στην ανθρώπινη υπόσταση. Θέλησα να αποτυπώσω στα έργα μου την διαφορετικότητα της γυναικείας ομορφιάς, τα συναισθήματα και τη δύναμη της ψυχής της.

Ζούμε σε περίεργους δύσκολους καιρούς. πόσο έχει επηρεάσει ο κορωνοιός, η ανθρωπιστική  και οικονομική κρίση στο έργο σας;

Σ’ έναν κόσμο που δοκιμάζεται σκληρά και θέλουν να αλλάξουν τη γεωμετρία μας επιμένω να ονειρεύομαι μέσα από τα χρώματα, να ελπίζω, να δημιουργώ.

Αν οι γυναίκες στα έργα σας ζωντάνευαν ποια θα ήταν τα δομικά στοιχεία του χαρακτήρα τους;

Γυναίκες χωρίς ηλικία, που ζουν σε έναν ιδανικό κόσμο. Στον δικό τους. Γυναίκες καθημερινές, γυναίκες πρόκληση, γυναίκες επικίνδυνες, τρυφερές, ρομαντικές σε ένα περιβάλλον γεμάτο μυστήριο.

Μιλήστε μας λίγο για την τοιχογραφία που κάνατε στην παιδιατρική κλινική της Βέροιας. Πώς προέκυψε και τα συναισθήματά σας.

Κάποια χρόνια έζησα στην πόλη της Βέροιας. Εκεί ασχολήθηκα με την τοιχογραφία. Όταν μου έγινε η πρόταση να ζωγραφίσω την παιδιατρική κλινική το δέχτηκα με μεγάλη χαρά και πέρασα υπέροχα φιλοτεχνώντας παραμύθια. Τα παιδιά είναι η χαρά της ζωής.

 Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Η δημιουργία, φυσικά. Θέλω ν’ ανακαλύψω καινούργιες πτυχές και κόσμους που μπορεί να ζει μία γυναίκα, πάντα με γνώμονα το συναίσθημα, αυτά που έχω μέσα μου και αυτά που μου προκαλούν τα ερεθίσματα γύρω μου.

 

 

Related posts