Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
05 Δεκ 2021
Πολιτισμός

«Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΠΛΟΦΑ»:Το παρασκήνιο του 2015, οι συγκρούσεις, το Plan B

Η επίσημη παρουσίαση του μπεστ σέλερ των δημοσιογράφων Ελένης Βαρβιτσιώτη & Βικτώριας Δενδρινού

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία Public, το βράδυ της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου 2019 η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου των δημοσιογράφων Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού «Η τελευταία μπλόφα: Το παρασκήνιο του 2015, οι συγκρούσεις, το Plan B» το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Τις συγγραφείς πλαισίωσαν ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, πρώην Υπουργός Οικονομικών και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Peter Spiegel, Διευθυντής Σύνταξης των Financial Times, ο Thomas Wieser, Πρώην Πρόεδρος του EuroWorking Group και της Επιτροπής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής της εφημερίδας Η Καθημερινή Αλέξης Παπαχελάς.

Μετά τον χαιρετισμό του εκδότη Γιάννη Παπαδόπουλου, ο οποίος τόνισε πως με την Τελευταία Μπλόφα η Ιστορία άρχισε να γράφεται νωρίς, ο Αλέξης Παπαχελάς πραγματοποίησε μια σύντομη εισαγωγή δηλώνοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό και ψύχραιμο βιβλίο το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει το πρωταρχικό υλικό για την έρευνα μιας Επιτροπής «Σοφών» –κάτι αντίστοιχο με τα truth commission της Αμερικής– η οποία θα αναζητούσε τι πραγματικά συνέβη το 2015, ώστε να δώσει τις απαντήσεις που έχει ανάγκη ο λαός προκειμένου να κατανοήσει για ποιον λόγο έχει βιώσει ό,τι έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι συγγραφείς της Τελευταίας Μπλόφας, οι οποίες μοιράστηκαν με το κοινό την ανησυχία που είχαν όταν έγραφαν το βιβλίο και την ικανοποίηση που ένιωσαν όταν συνειδητοποίησαν την τεράστια επιτυχία του συγγραφικού τους πονήματος. Συγκεκριμένα, η ανταποκρίτρια του πρακτορείου Bloomberg Βικτώρια Δενδρινού δήλωσε πως η πρόθεσή τους ήταν το βιβλίο να αποτελέσει «μια κάμερα για τους αναγνώστες πίσω από κλειστές πόρτες», ενώ η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Η Καθημερινή και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες Ελένη Βαρβιτσιώτη τόνισε πως η εξιστόρηση ρίχνει βάρος και στην ανθρώπινη πλευρά των πρωταγωνιστών της περιόδου εκείνης και παράλληλα φανερώνει τις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος και τις διαδικασίες της λήψης ευρωπαϊκών αποφάσεων. Υπογράμμισε επίσης την επίπονη κι επίμονη διαδικασία της πολλαπλής διασταύρωσης των πληροφοριών που παρατίθενται, μέσω πληθώρας πηγών—από ιδιωτικά έγγραφα μέχρι επίσημα πρακτικά των συνεδριάσεων.

Πραγματοποιώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της ελληνικής κρίσης από το πρώτο πρόγραμμα του 2010 έως και την περίοδο που περιγράφεται στην Τελευταία Μπλόφα, ο Peter Spiegel δήλωσε πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό και πολύ σημαντικό βιβλίο, το οποίο έχει ήδη χαρακτηρίσει ως «αντίδοτο στην αμνησία».

Στην εισαγωγή του ο Πρώην Πρόεδρος του EuroWorking Group και ένας από τους πρωταγωνιστές των γεγονότων του 2015 Thomas Wieser δήλωσε πως μέχρι και την κυκλοφορία της Τελευταίας Μπλόφας είχε γραφτεί μόνο άλλο ένα καλό βιβλίο για την ελληνική κρίση, εκείνο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, εννοώντας το βιβλίο Game Over – Η αλήθεια για την κρίση, το οποίο επίσης κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Αποκαλύπτοντας πως μία από τις φράσεις που συνηθίζει να λέει είναι ότι «υπάρχει λίγη Ελλάδα μέσα στον καθένα από εμάς», μίλησε για τη συμβολή του βιβλίου Η τελευταία μπλόφα στην εκτενή εθνική συζήτηση που πρέπει να γίνει προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε κάθαρση.

Στη δική του τοποθέτηση ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για τη δυσκολία του να αναλύσει την Τελευταία Μπλόφα αντικειμενικά όντας και ένα πρόσωπο με σημαντικό συστημικό ρόλο στα γεγονότα του 2015. Επισήμανε πως το ίδιο το βιβλίο τον ώθησε τελικά να είναι αντικειμενικός, καθώς οι συγγραφείς του δεν παίρνουν θέσεις και δεν αποκαλύπτουν τις πηγές τους, όπως επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία, παραδίδοντας ένα συγκλονιστικό χρονικό, ένα ιστορικό ντοκουμέντο που «πρέπει να διαβάσει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας για να μάθει και κυρίως να μη λησμονήσει».

Η συζήτηση για το βιβλίο Η τελευταία μπλόφα έκλεισε με τους ομιλητές να μοιράζονται με το κοινό τις πιο δύσκολες στιγμές που βίωσαν κατά την πορεία της ελληνικής κρίσης και ειδικά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Την παρουσίαση του βιβλίου παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού, οικονομικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου – ανάμεσά τους ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, ο πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey R. Pyatt, η πρέσβης της Αυστρίας Andrea Ikic Bohm, οι βουλευτές Δημήτρης Καιρίδης και Μπάμπης Παπαδημητρίου, οι πρώην υπουργοί Γιώργος Χουλιαράκης, Γκίκας Χαρδούβελης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Αλογοσκούφης, οι πανεπιστημιακοί Πάνος Τσακλόγλου, Γιώργος Παγουλάτος, Λουκάς Τσούκαλης, Ελένη Λουρή κ.ά.

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης, πολλοί θεατές παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω live streaming σε διπλανή αίθουσα που είχε διατεθεί για τον σκοπό αυτό, ενώ μετά το τέλος της εκδήλωσης οι συγγραφείς Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού υπέγραψαν βιβλία και συνομίλησαν με τους παρευρισκόμενους μέχρι αργά το βράδυ.

Το βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα» των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού, που έχει φτάσει στην 39η χιλιάδα, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

 

Related posts