Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
03 Αυγ 2020
Πολιτισμός

Η συγγραφέας Χαρά Μαρκατζίνου μιλάει στο NOW24 για το μυθιστόρημά της «Όσα δεν σου είπα»

Με ένα ερωτικό τρίγωνο που θωρεί από διαφορετικές οπτικές γωνίες τα πάθη, την αντίληψη της ζωής, τη μοιρασιά, τον έρωτα και την αγάπη. Με απόψεις άρτια συγχρονισμένες με το σήμερα και με θεωρίες που μαγνητίζουν ολοένα και περισσότερους αναγνώστες. Ο λόγος για τη συγγραφέα Χαρά Μαρκατζίνου που μιλάει στο NOW24 για το μυθιστόρημά της «Όσα δεν σου είπα» (Εκδ. Υδροπλάνο).

Συνέντευξη στον Κυριάκο Κουζούμη.

Κ.Κ: Αν αναζητούσαμε το μήνυμα του μυθιστορήματος με μία φράση, ποια θα ήταν αυτή κατά τη γνώμη σας;

Χ.Μ: Ο φόβος σε εγκλωβίζει σε μονοπάτια μπερδεμένα, ενώ η αγάπη είναι το φως και η συγχώρεση είναι λύτρωση.

Κ.Κ: Γιατί επιλέξατε να καταπιαστείτε συγγραφικά με τις ανθρώπινες ερωτικές σχέσεις; Ποιο στοιχείο της χημείας τους σας μαγνήτισε;

Οι ανθρώπινες σχέσεις με γοήτευαν πάντα, πόσω μάλλον οι ερωτικές. Ο πόθος, ο έρωτας, η αγκαλιά, η συντροφικότητα, η αγάπη, από την άλλη ο πόνος, το ψέμα, η απιστία, η σιωπή, ο χωρισμός είναι όλα κομμάτια του ίδιου νομίσματος. Η ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου έχει αποτελέσει την έμπνευση για αρκετά μυθιστορήματα. Ωστόσο, αυτό που με ενέπνευσε και με μαγνήτισε ήταν να βρω τα αίτια πίσω από την επιλογή του να βρίσκεται ένας άντρας ή μία γυναίκα σε ένα ερωτικό τρίγωνο και εν τέλει η ικανότητά του και η απόφασή του να βγει έξω από αυτή τη συνθήκη ή η παράδοσή του και η παραμονή του σε κάτι που εξαρχής είναι λίγο.

Κ.Κ: Πόσο δύσκολες πιστεύετε ότι έχουν γίνει οι αισθηματικές σχέσεις σήμερα; Βρίσκετε τον ρομαντισμό και την ανιδιοτέλεια να έχουν τραυματιστεί;

Χ.Μ: Σίγουρα έχουν γίνει αρκετά δύσκολες κι αυτό γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν να μην σχετίζονται αληθινά. Ο ρομαντισμός φαντάζει να είναι ξεπερασμένος, κι αν υπάρχει και εκδηλώνεται, κάνει τον αποδέκτη του καχύποπτο. Άνδρες και γυναίκες σήμερα μετρούν στο ζύγι τους πόσα δίνουν και πόσα θα πάρουν. Από την άλλη, επιλέγουν να μένουν στην επιφάνεια ή οχυρώνονται πίσω από μία ασπίδα φόβου, που έχει χτιστεί από προηγούμενες πληγές τους και με την επιθυμία να μην ξαναπληγωθούν, αρχίζουν να δίνουν το ελάχιστο της ομορφιάς που έχουν μέσα τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια να κάνουν σχέσεις βολικές, μίζερες που απλά θα τους επιβεβαιώνουν τις πληγές τους και θα τους αφήνουν με τη γεύση του ανικανοποίητου. Το μυστικό βρίσκεται στην αγάπη του εαυτού μας. Αν αγαπήσουμε τον εαυτό μας πραγματικά, τότε θα καταφέρουμε να συνδεθούμε σε πραγματικές σχέσεις.

Κ.Κ: Οι ήρωες του βιβλίου σας μοιάζουν με πρόσωπα της διπλανής πόρτας. Πάνω σε ποιον άξονα κινηθήκατε για να τους σκιαγραφήσετε εντός της πλοκής; Και σε ποιον άξονα προβληματισμού απαντά η έκβαση του μυθιστορήματος;

Χ.Μ: Η Μελίνα, ο Νικόλας και η Κάλια είναι οι ήρωες της διπλανής πόρτας. Είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι με τις αδυναμίες τους, τους φόβους τους, με τις πληγές τους, την αναποφασιστηκότητά τους, το βόλεμα, το κρύψιμο πίσω από το δάχτυλό τους για τις αλήθειες της ζωής τους. Μα είναι και τρεις ήρωες που νωρίτερα ή αργότερα θα αναλάβουν την ευθύνη των επιλογών τους και θα θέσουν τις ζωές τους σε νέα τροχιά. Ο άξονας πάνω στον οποίο κινήθηκα για να πλάσω τους τρεις ήρωές μου ήταν η αγάπη και η δύναμη της αυτογνωσίας, της συγχώρεσης, της αποδοχής επιλογών και η πορεία μπροστά. Με το συγκεκριμένο μυθιστόρημα ήθελα να ξεπεράσω τα όρια της παραδοσιακής ηθικής, γιατί θεωρώ ότι ηθικό είναι ό,τι βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τον εαυτό μας και την αλήθεια του. Με αυτή την έννοια και οι τρεις ήρωές μου υπήρξαν ανήθικοι με την έννοια ότι καταπάτησαν ο καθένας τη δική του αλήθεια, προκειμένου να υποταχθούν σε μία συνθήκη που ήταν άδικη για όλους τους. Ταυτόχρονα, όμως, ήθελα οι αναγνώστες μέσα από την έκβαση του μυθιστορήματος να πάρουν το μήνυμα πως η ανάληψη της προσωπικής μας ευθύνης είναι εκείνη που θα μας φέρει πιο κοντά στην αλήθεια μας. Αν δεν αγαπήσουμε πραγματικά τον εαυτό μας, δεν θα μπορέσουμε να βρούμε την αγάπη πουθενά.

Κ.Κ: Ένα πνευματώδες τέχνασμά σας που κρατά σε αγωνία τον αναγνώστη είναι οι εντυπωσιακές ανατροπές. Πόσο ρεαλιστικές θα φάνταζαν αυτές αν μεταφέραμε την όλη ιστορία στην πραγματική ζωή;

Χ.Μ: Οι ανατροπές είναι εκείνες που ταράζουν τα νερά της ζωής μας, όταν εκείνη λιμνάζει στη συνήθεια, στο φόβο, στο βόλεμα. Κι είναι εκείνες που θα μας ταρακουνήσουν σπρώχνοντάς μας να πάρουμε μία απόφαση και να προχωρήσουμε μπροστά. Όπως είπαμε νωρίτερα, οι ήρωές μου είναι άνθρωποι καθημερινοί, οπότε ναι, θα ήταν αρκετά ρεαλιστικές οι συγκεκριμένες ανατροπές.

Κ.Κ: Βρίσκετε τους σύγχρονους ανθρώπους να δειλιάζουν να μοιραστούν λεκτικά συναισθήματα, θεωρίες, προβληματισμούς κ.α με τον σύντροφό τους και να κλείνονται στον εαυτό τους ή νομίζετε πως η «μοιρασιά» ανάμεσα σε μία αισθηματική σχέση διακλαδώνεται σε όλα τα επίπεδα;

Χ.Μ: Οι σύγχρονοι άνθρωποι δυσκολεύονται να εκφραστούν σε όλα τα επίπεδα, είτε λεκτικά είτε σε επίπεδο πράξεων, πόσω δε μάλλον σε επίπεδο συντροφικών σχέσεων. Αυτή η δυσκολία, λοιπόν, δημιουργεί αναπόφευκτα μία απόσταση ανάμεσα σε ένα ζευγάρι που κάθε φορά διογκώνεται για να φτάσει σε πολλές περιπτώσεις να το διαλύσει. Το να μοιράζεσαι συναισθήματα, σκέψεις, στιγμές, λύπες και χαρές είναι ίσως το σπουδαιότερο συστατικό μίας σχέσης που θα φωτίζεται από αγάπη. Υπάρχουν ζευγάρια που το πετυχαίνουν αυτό και που η προσωπική μου ευχή είναι να γίνουν ο κανόνας κι όχι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει την ύπαρξή του. Χρειάζεται όμως αρκετή προσπάθεια και τόλμη. Το κλειδί για την αρμονική επικοινωνία σε όλες τις σχέσεις βρίσκεται στην παιδική μας ηλικία, στη σχέση που χτίζουμε με τους γονείς μας και στην ικανότητά μας να μπορούμε να εκφράζουμε ελεύθερα τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας.

Κ.Κ: Τι σημασία αποδίδετε στις κριτικές τόσο των ειδικών, όσο και των απλών αναγνωστών;

Χ.Μ: Θεωρώ ότι η κριτική, όταν γίνεται καλοπροαίρετα, έχει στόχο τη βελτίωσή μας κι εμείς, οι νεότεροι συγγραφείς έχουμε ανάγκη από την κριτική των ειδικών ώστε να μπορέσουμε να εξελιχθούμε. Ωστόσο, η γνώμη των απλών αναγνωστών, είναι εξίσου σημαντική γιατί οι αναγνώστες είναι και οι τελικοί αποδέκτες του κάθε πονήματός μας. Είναι πραγματική ευλογία τα μηνύματα των αναγνωστών.

Κ.Κ: Μελλοντικά σχέδια;

Χ.:Μ Έχω ήδη ξεκινήσει να σκιαγραφώ τους ήρωες του επόμενου μυθιστορήματός μου και να γνωρίζομαι νοερά μαζί τους. Η συγγραφή υπήρξε θείο δώρο για μενα, το εισιτήριο προς την προσωπική μου ελευθερία, τη γνωριμία μου με την αλήθεια του εαυτού μου όπως επίσης υπήρξε και θεραπεία και λύτρωση, μα πάνω από όλα η συγγραφή για μένα είναι έρωτας, είναι το μελάνι της αγάπης. Αυτά, λοιπόν θέλω να μεταδίδω με την πένα μου στους αναγνώστες.

Δυο λόγια για το βιβλίο

Πώς εγκλωβίζονται οι λέξεις σε λόγια ανείπωτα; Πώς κρύβονται τα αισθήματα πίσω από στιγμές κλεμμένες; Πώς μια γυναίκα αντέχει να μοιράζεται τον άντρα που ερωτεύτηκε; Ποιος φόβος κρατά τρεις ανθρώπους εγκλωβισμένους σε μια σχέση; Δύο γυναίκες που ερωτεύτηκαν τον ίδιο άντρα κι ένας άντρας που πίστεψε πως θα μπορούσε να τις κάνει και τις δυο ευτυχισμένες. Η Μελίνα, ο Νικόλας και η Κάλια συναντιούνται στο σταυροδρόμι του έρωτα. Αφήνουν τον φόβο, τον θυμό και τον εγωισμό τους, την ανασφάλεια και τις πληγές που ο καθένας κουβαλά, να γίνουν η πυξίδα τους σ’ αυτό το ταξίδι. Θα πληγώσουν και θα πληγωθούν. Τί είναι αυτό που τους κρατάει δέσμιους σε μία σχέση αδιέξοδη; Μπορούν άραγε να κατανοήσουν και να συγχωρήσουν; Ο καθένας τους θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό και θα χρειαστεί ν’ αναλάβει την ευθύνη της επιλογής του. Όσα δεν θα τολμήσει να πει η Μελίνα στον Νικόλα, θα γίνουν η αρχή ενός τέλους κι όσα θα τολμήσει η Κάλια να αποκαλύψει στον Νικόλα, θα προκαλέσουν την οργή και τον θυμό του. Ένα ταξίδι αναζήτησης για όσα πλήγωσαν τον Νικόλα, την Μελίνα και την Κάλια και τους καθήλωσαν σε μια πραγματικότητα που δεν τους ήταν ποτέ αρκετή. Θα καταφέρουν να γνωρίσουν τον πραγματικό τους εαυτό; Θα συγχωρέσουν ή θα μείνουν αιχμάλωτοι των πληγών τους; του αναγνώστη μέχρι την τελευταία του σελίδα.

 

Related posts