Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
12 Μαΐ 2021
Πολιτισμός

Η συγγραφέας Στέλλα Βρετού μιλάει για το νέο βιβλίο της «Η εφήμερη ομορφιά του έρωτα»

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη 

Η Στέλλα Βρετού γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μεταφράστρια από τα τουρκικά και έχει εργαστεί στον εκδοτικό χώρο. Ζει με τον άντρα της και την κόρη της στην Αθήνα. Το 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο Τα κόκκινα λουστρίνια (Ωκεανίδα). 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «Η εφήμερη ομορφιά του έρωτα». Με τι έρχεται σε επαφή ο αναγνώστης. 

ΣΤΕΛΛΑ ΒΡΕΤΟΥ: Με την ιστορία μιας γενναίας γυναίκας  που γεννήθηκε την πρώτη μέρη του 20ου αιώνα κι έζησε το μεγαλύτερο μέρος του. Αλλά και με τα ιστορικά  γεγονότα που διαμόρφωσαν  τον χάρτη της γωνιάς του κόσμου που ζούμε.

Μ.Γ.: Γιατί χαρακτηρίζεται εφήμερη την ομορφιά του έρωτα;

Σ.Β.: Γιατί  ο έρωτας  ακόμα κι αν κρατάει μια ζωή η  ομορφιά του είναι σχεδόν πάντα εφήμερη, όπως και η ομορφιά του έρωτα που έζησε η Ιφιγένεια.

Μ.Γ.: Σε ποιους χρόνους και τόπους διεξάγεται η ιστορία που αφηγείστε;

Σ.Β.: Η ιστορία μου αρχίζει με το ξεκίνημα του 20ου αιώνα και τελειώνει στη δεκαετία του ’70.  Αρχίζει στη Σμύρνη και διεξάγεται στην Ανατολία, στη Μέση Ανατολή, στην Αίγυπτο, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αθήνα και σ’ ένα παραθαλάσσιο χωριό στην Πελοπόννησο.

Μ.Γ.: Στο βιβλίο σας αναφέρονται πολλά ιστορικά  στοιχεία. Πού αρχίζει και τελειώνει η μυθοπλασία;

Σ.Β.: Εκτός από τα ιστορικά στοιχεία και τις περιγραφές των  αρχαιολογικών χώρων και των πόλεων,  τις νύχτες στην έρημο και στις σκηνές των βεδουίνων, τα μοναστήρια, όλα τ’ άλλα είναι μυθοπλασία.

Μ.Γ.: Υπάρχουν ή υπήρξαν αληθινά πρόσωπα που σας ενέπνευσαν για την πλοκή του.

Σ.Β.: Όχι. Αν κάτι μου ενέπνευσε την πλοκή είναι τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, κι ο τρόπος που τα χειρίζονται οι «ισχυροί».

Μ.Γ.: Χρειάστηκε να κάνετε κάποια έρευνα για τα ιστορικά στοιχεία που παραθέτετε;

Σ.Β.: Δεν θα έλεγα ότι έκανα έρευνα, αλλά  διάβασα πολλά βιβλία  κι επισκέφτηκα πολλές φορές το διαδίκτυο σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν στον 19ο και 20ο αιώνα, στο τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη συμμετοχή των Μεγάλων Δυνάμεων στη  διαμόρφωση του χάρτη της περιοχής μας.

Μ.Γ.: Επίσης, υπάρχουν λεπτομερείς περιγραφές πόλεων, δρόμων, κτιρίων  κλπ. Έχετε επισκεφτεί αυτούς τους τόπους  ή ανατρέξατε σε πηγές πληροφοριών;

Σ.Β.: Όταν ήμουν  μικρή με την οικογένειά μου ταξιδεύαμε πολύ στην Ανατολία, και στις πόλεις στα παράλια της Μικράς Ασίας.  Αργότερα, καθώς είχα τη δυνατότητα να ταξιδεύω συχνά, κι έχοντας τελειώσει το Ιστορικό κι Αρχαιολογικό τμήμα του ΕΚΠΑ επέλεγα να επισκέπτομαι χώρες και πόλεις της Ανατολίας και της Μέσης Ανατολής.  Έχω επισκεφτεί τους περισσότερους από τους τόπους που περιγράφω στο βιβλίο μου αλλά κι ανέτρεξα σε πηγές πληροφοριών. Μ’ έναν χάρτη στο χέρι ρώτησα πολλές φορές φίλους που κατάγονται από τους τόπους αυτούς,  να μου περιγράψουν πού ήταν το σπίτι τους, πώς ήταν η ζωή τους.

Μ.Γ.: Η ηρωίδα σας Ιφιγένεια «έζησε σε μια ζωή όσα δεν ζούνε άλλοι σε πέντε». Πού οφειλόταν αυτό. 

Σ.Β.: Ότι οι μοίρες  αποφάσισαν γι’ αυτήν να ζήσει σε μια ζωή όσα δεν ζούνε οι άλλοι σε πέντε, πίστευε όσο πίστευε στα παραμύθια. Το λέει κι η ίδια. Η πολυκύμαντη ζωή της οφειλόταν στην αγάπη της για τη ζωή, στη δύναμή της, στο θάρρος της, στη γενναιότητά της. 

Μ.Γ.: Με ποιο τρόπο στιγματίζονται οι ήρωες σας Ιφιγένεια, Αντρέι, και Τζέιμς από τον έρωτα;

Σ.Β.: Έζησαν κι οι τρεις τον μεγάλο έρωτα. Τα σημάδια του ήταν ανεξίτηλα, καθόρισαν την πορεία τους. Δεν θέλω ν’  αποκαλύψω σε όσους θα διαβάσουν  τη συνέντευξη αυτή, πώς, πού τους οδήγησε, αν ήταν ο έρωτας αυτό που τους οδήγησε ή ο  εαυτός τους. 

Μ.Γ.: Δανείσατε στην ηρωίδα σας  δικά σας χαρακτηριστικά.

Σ.Β.: Δεν είμαι εγώ η Ιφιγένεια. Δεν ξέρω αν θα είχα το θάρρος και τη γενναιότητά της, αν  ήμουν στη θέση της.

Μ.Γ.: Δεδομένου ότι υπάρχουν αναφορές σε πολλά ιστορικά γεγονότα, ήταν δύσκολη ή εύκολη η συγγραφική διαδρομή του βιβλίου;

Σ.Β.: Δεν ήταν δύσκολη, γιατί όπως σας είπα μου άρεσε που διάβαζα και κρατούσα, που μάθαινα πράγματα. Η συγγραφική  διαδρομή ήταν σαν όμορφο, μακρινό ταξίδι αναψυχής. 

Μ.Γ.: Τι οφείλει να προσέχει ένας συγγραφέας ιστορικών βιβλίων.

Σ.Β.: Ο συγγραφέας  ιστορικών βιβλίων πρέπει να είναι αντικειμενικός, να μην παρασύρεται από συναισθηματισμούς.  Η εφήμερη ομορφιά του έρωτα είναι μια ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται  μέσα σ’ ένα πλαίσιο από ιστορικά γεγονότα. Να είστε σίγουρη ότι προσπάθησα  πολύ να μην παρασυρθώ από τα συναισθήματά μου, ιδιαίτερα αναφορικά με τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.

Μ.Γ.: Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σας.

Σ.Β.: Σας ευχαριστώ.

*Το μυθιστόρημα «Η εφήμερη ομορφιά του έρωτα» του Στέλλας Βρετού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής»  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του  2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.

 

Related posts