Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
06 Δεκ 2022
Πολιτισμός

Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ευαγγελία Κακούρου μιλάει στο NOW24

Εργαζόμενη, νομικός, σύζυγος, μητέρα, συγγραφέας και πολλά άλλα. Δραστήρια, παραγωγική, με μεράκι και ευαισθησίες. Και ευφάνταστη, ανήσυχη, προβληματισμένη. Ο λόγος για τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ευαγγελία Κακούρου η οποία μιλάει στο NOW24 για τη δεύτερη συγγραφική της απόπειρα με τίτλο «Ο Καπετάν Τερηδονίξ και οι Ιππότες της Στρογγυλής Βούρτσας», τη στοματική υγιεινή, τα παιδιά αλλά και το είδος του βιβλίου.

Συνέντευξη της Ευαγγελίας Κακούρου στον Κυριάκο Κουζούμη.

Κ.Κ: Δεύτερο παιδικό βιβλίο και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πόσο εύκολο ήταν για σας να μεταβείτε απ’ το πρώτο στο δεύτερο εγχείρημα;

Ε.Κ: Το πρώτο μου βιβλίο «Τα πιο παράξενα Χριστούγεννα της Ζωής μου» αναφέρεται στα Χριστούγεννα της καραντίνας και είναι η πρώτη Χριστουγεννιάτικη ιστορία με θέμα τον κορωνοϊό, η οποία γράφτηκε και τυπώθηκε την χρονική στιγμή της πανδημίας.

Το δεύτερο βιβλίο μου, «Ο Καπετάν Τερηδονίξ και οι Ιππότες της Στρογγυλής Βούρτσας» είναι εκπαιδευτικό και για να είμαι ειλικρινής γράφτηκε πολύ νωρίτερα από «Τα πιο παράξενα Χριστούγεννα της Ζωής μου», τοποθετείται χρονικά ήδη στο έτος 2019.

Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν δύσκολο να μεταβώ από το ένα εγχείρημα στο άλλο, γιατί η ιστορία, η ομάδα μου και το τραγούδι προϋπήρχαν. Ήταν μία δημιουργική και συγκινητική διαδικασία με άξιους συνεργάτες πλάι μου. Χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους δεν θα είχα καταφέρει να υλοποιήσω το όραμά μου. Νιώθω πραγματικά τυχερή που βρέθηκαν στον δρόμο μου, ο εικονογράφος μου, Βασίλης Σελιμάς και η τυπογραφική εταιρεία, Macart, που επιμελήθηκε την παραγωγή και των δύο βιβλίων μου.

Κ.Κ: Το βιβλίο σχετίζεται σαφώς με τη στοματική και οδοντική καθαριότητα. Γιατί επιλέξατε να αποδώσετε ένα τόσο ιδιαίτερο νόημα;

Ε.Κ: Στόχος και επιθυμία μου ήταν να εισάγω τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας αλλά και τα λίγο μεγαλύτερα στους κανόνες της στοματικής υγιεινής με έναν ευφάνταστο και άμεσο τρόπο. Να τους μεταλαμπαδεύσω μέσα από τη διάδραση, την αξία της υπευθυνότητας και της ανάγκης για καθημερινή ατομική φροντίδα και υγιεινή. Το μυστικό των Ιπποτών για τακτικό και προσεχτικό πλύσιμο των δοντιών, θα κάνει τα παιδιά να έχουν αστραφτερά δόντια και να χαμογελούν με αυτοπεποίθηση. Έτσι, η επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν θα είναι επώδυνη και δεν θα φαντάζει στα μάτια τους σαν απειλή!

Κ.Κ: Όταν βλέπετε παιδιά να χαμογελούν και τα δοντάκια τους να αστράφτουν, τι σκέφτεστε;

Ε.Κ: Πάντα στους ανθρώπους, μου άρεσε να χαζεύω το χαμόγελο! Όταν έβλεπα όμορφη οδοντοστοιχία, καθαρά δόντια, πλατύ και αληθινό χαμόγελο, ένιωθα θαυμασμό και χαρά! Ίσως, επειδή, η ίδια είχα κοπιάσει πολύ για να το αποκτήσω. Δεν σας κρύβω ότι όταν συναντώ παιδάκια με αστραφτερά δόντια, μου περνάει αστραπιαία από το μυαλό, η σκέψη μήπως έχουν διαβάσει το παραμύθι μου ή μήπως έχουν ακούσει «Το τραγούδι των δοντιών» και έχουν επηρεαστεί θετικά, υιοθετώντας τα όπλα των Ιπποτών.

Κ.Κ: Αν αναζητούσαμε ένα μήνυμα στο βιβλίο, πέραν του πασιφανούς, δηλαδή της οδοντικής παιδικής υγιεινής, ποιο θα λέγατε ότι θα ήταν αυτό;

Ε.Κ: Πιστεύω πως ξεχωρίζει το μήνυμα της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας. Οι Ιππότες της Στρογγυλής Βούρτσας, γνωρίζοντας το μυστικό για γερά και αστραφτερά δόντια, θέλουν να το μοιραστούν με όλα τα παιδιά του κόσμου, με σκοπό να τα βοηθήσουν να απαλλαγούν από τον πόνο που τους προκαλεί ο Καπετάν Τερηδονίξ και οι πειρατές του, Πέτρα και Πλάκα. Εάν τα παιδιά με τη σειρά τους ακούσουν τους Ιππότες και ενώσουν τις δυνάμεις τους, θα καταφέρουν να εξολοθρεύσουν τις δυνάμεις του κακού Καπετάνιου. Με άλλα λόγια, μέσα από τη συνεργασία, το καλό μπορεί να νικήσει το κακό.

Κ.Κ: Η ελληνική λαογραφία φέρει αρκετές παροιμίες που σχετίζονται με τα δόντια. Ποια παροιμία περί οδόντος θα ξεχωρίζατε και γιατί;

Ε.Κ: Πράγματι, υπάρχουν πολλές παροιμίες και γενικότερα φράσεις που σχετίζονται με τα δόντια. Εάν έπρεπε να επιλέξω, θα διάλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη τις εξής δύο: «Έξω από τα δόντια» γιατί στην προσωπική και επαγγελματική ζωή μου, μου αρέσει να εκφράζω με θάρρος, όσα σκέφτομαι και νιώθω, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των λόγων μου και «Σφίγγω τα δόντια» γιατί αναφέρεται στην αρετή της υπομονής, εσωκλείοντας την έννοια, της αντοχής και της εσωτερικής δύναμης.

Κ.Κ: Ποια φράση μέσα απ’ το βιβλίο ξεχωρίζετε και γιατί;

Ε.Κ: Ξεχωρίζω την τελευταία φράση του βιβλίου: «Εσείς τι λέτε παιδιά, θα βοηθήσετε τους Ιππότες…» γιατί είναι μία φράση αλληγορική και χαρακτηριστική της φιλοσοφίας μου. Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια και αλληλοϋποστήριξη μπορεί το καλό να νικήσει το κακό. Εάν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Κ.Κ: Τι σας είπε το δικό σας παιδί, όταν του πρωτοδιαβάσετε το βιβλίο; Και τι σας είπαν άλλα παιδιά ή γονείς όταν το διάβασαν;

Ε.Κ: Η τρίχρονη πια κόρη μου ενθουσιάστηκε. Ταυτίστηκε με τους Ιππότες και κάθε φορά που τρώει γλυκά, μου ζητάει να πλύνουμε τα δόντια της. Έχει μάθει απ’ έξω «το Τραγούδι των Δοντιών» και το τραγουδάει με καμάρι. Γενικά έχω λάβει πολύ ωραία σχόλια για το βιβλίο από τους μικρούς μου αναγνώστες, τους γονείς τους αλλά και από οδοντιάτρους και παιδαγωγούς. Το παραμύθι αυτό, λόγω του θέματός του αλλά και του αστείου τρόπου, που είναι γραμμένο, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γονέων, των παιδαγωγών και των οδοντιάτρων για να διδάξουν με άμεσο τρόπο στα παιδιά, τις βασικές οδηγίες στοματικής υγιεινής, ώστε να γίνουν καθημερινή συνήθεια.

Κ.Κ: Εχθρός του δοντιού είναι -μεταξύ άλλων- η τερηδόνα. Εχθρός του βιβλίου, ποιος νομίζετε ότι είναι; (social media, οκνηρία, σκόνη, έλλειψη παιδείας απ’ τους κοινωνικοπολιτικούς ιθύνοντες)

Ε.Κ: Θα μπορούσαν να είναι όλα αυτά μαζί. Ωστόσο, νιώθω ότι παρά το γεγονός ότι ο κόσμος του βιβλίου βάλλεται από τη δύναμη της εικόνας, ουσιαστικά δεν κινδυνεύει από την τεχνολογία. Είναι μαγικός και πάντα θα αποτελεί έναν ευχάριστο τρόπο για να μαθαίνουμε, να ταξιδεύουμε και να προβληματιζόμαστε…Το μόνο κακό που έχουν τα βιβλία, όπως έλεγε και ένας καθηγητής μου στο Πανεπιστήμιο, είναι ότι «δεν ανοίγουν από μόνα τους». Συνεπώς, θεωρώ υποχρέωση αρχικά των γονέων και δευτερευόντως των δασκάλων, να μάθουν στα παιδιά να τα αγαπούν από μικρή ηλικία και η συνήθεια αυτή να τα ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή τους. Μην ξεχνάτε ότι ο μιμητισμός είναι καθοριστικός.

Κ.Κ: Πρόσφατα το βιβλίο μελοποιήθηκε, τραγουδήθηκε και οπτικοακουστικοποιήθηκε. Πώς πρόεκυψε αυτή η ιδέα; Τι θέλατε να επιτύχετε μ’ αυτήν την κίνηση;

Ε.Κ: Ήθελα να παρουσιάσω μία ολοκληρωμένη πρόταση στο αναγνωστικό κοινό, ώστε το μήνυμα για γερά δόντια να γίνει κατανοητό και να περάσει με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο στους μικρούς μου φίλους. Πράγματι, οι στίχοι από το «Τραγούδι των Δοντιών» περιλαμβάνονται στο παραμύθι, μελοποιηθήκαν από τον Deadmanrunning, ενορχηστρώθηκαν από τον Κώστα Παρίσση και τραγουδήθηκαν από εμένα την ίδια με τη σύμπραξη του ιδίου. Μέσω της ιστοσελίδας μου, valiasbooks.gr αλλά και απευθείας μέσω του youtube, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα videoclips του τραγουδιού και να γνωρίσετε τους ήρωες του βιβλίου. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω, ότι το τραγούδι μου εδώ και καιρό παίζεται στα fm μέσα από τη συχνότητα του kidsradio.

Κ.Κ: Έχετε σκεφτεί να επιχειρήσετε συγγραφικά βιβλίο ενηλίκων;

Ε.Κ: Αυτήν τη στιγμή θα ήθελα να συνεχίσω να γράφω παιδικά βιβλία και να ταξιδεύω τους μικρούς αναγνώστες μου. Ωστόσο δεν αποκλείω τίποτα στο μέλλον.

Κ.Κ: Το είδος του παιδικού βιβλίου παραμένει σε υψηλή θέση. Βρίσκετε τα παιδιά στη χώρα μας να διαβάζουν ή τα smartphones, η τηλεόραση και άλλα ενδιαφέροντα έχουν τον πρώτο λόγο στην παιδική ηλικία;

Ε.Κ: Παρατηρώ, προς μεγάλη μου ικανοποίηση, ότι τα παιδιά κυρίως της προσχολικής ηλικίας πράγματι «διαβάζουν»! Είναι γεγονός ότι, οι γονείς της σημερινής εποχής, ενημερώνονται για τις νέες κυκλοφορίες και στρέφουν από μικρή ηλικία τα παιδιά τους στην ανάγνωση παραμυθιών και αργότερα παιδικών βιβλίων, επιτυγχάνοντας με αυτόν τρόπο την ανάπτυξη της παιδικής φαντασίας και των γλωσσικών ικανοτήτων. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι τα smartphones, τα βιντεοπαιχνίδια και η τηλεόραση κατέχουν πλεονεκτική θέση στο καθημερινό πρόγραμμα των εφήβων. Στόχος όλων μας είναι να μη χαθεί το μέτρο, να υπάρξει δηλαδή γονεϊκός έλεγχος και καθοδήγηση, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική ενασχόληση των νέων με αυτά. Μην ξεχνάμε ότι ο εθισμός, η κοινωνική απομόνωση, η λεξιπενία, η αδυναμία συγκέντρωσης και ορθής κρίσης ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, είναι μερικές από τις ολέθριες συνέπειες που έχει η έλλειψη μέτρου απέναντι στα μέσα που μας παρέχει η τεχνολογία.

Κ.Κ: Μελλοντικά σχέδια;

Ε.Κ: Σχεδιάζω, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να επικοινωνήσω το βιβλίο μου στο αναγνωστικό κοινό, μέσα από παρουσιάσεις σε βιβλιοπωλεία, παιδικούς σταθμούς και σχολεία.

Δύο λόγια για το βιβλίο

Ο Καπετάν Τερηδονίξ μαζί με τους πειρατές του, Πέτρα και Πλάκα, ταξιδεύει ανενόχλητος στο στόμα των παιδιών που τρώνε γλυκά και ξεχνούν να πλύνουν τα δόντια τους… Τους κλέβει τα δοντάκια και τα προσθέτει στη συλλογή του…Τι γίνεται, όμως, όταν μία ομάδα Ιπποτών αποφασίζει να λάβει δράση, έχοντας, ως μόνο όπλο της, μεγάλες στρογγυλές βούρτσες; Θα καταφέρουν άραγε «Οι  Ιππότες της Στρογγυλής Βούρτσας» να νικήσουν τον Καπετάν Τερηδονίξ και το πλήρωμά του με τη βοήθεια των παιδιών;

«Ο Καπετάν Τερηδονίξ και οι Ιππότες της Στρογγυλής Βούρτσας» είναι το δεύτερο παιδικό βιβλίο της Ευαγγελίας Κακούρου, η οποία έχει αναλάβει και την έκδοση αυτού. Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό παραμύθι, εικονογραφημένο μοναδικά από τον Βασίλη Σελιμά, το οποίο δύναται να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γονέων, των εκπαιδευτικών και των οδοντιάτρων, εισάγοντας ομαλά και αποτελεσματικά τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στην έννοια της στοματικής υγιεινής και της ατομικής φροντίδας, προάγοντας τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και το συναίσθημα.

Τι πιο μαγικό να μπορεί κάποιος να διδάσκεται μέσα από τα παραμύθια και τη διάδραση; Αυτό επιτυγχάνει με τον πιο αστείο και ουσιώδη τρόπο «Ο Καπετάν Τερηδονίξ και οι Ιππότες της Στρογγυλής Βούρτσας».

Οι μικροί μας φίλοι μέσα από το πειρατικό ταξίδι και την ενδεχόμενη ληστρική επιδομή που επιχειρεί ο κακός καπετάνιος και το πλήρωμά του, μαθαίνουν τι πρέπει να κάνουν, αν δεν θέλουν να πονέσουν και να χάσουν το χαμόγελό τους, κυριολεκτικά!

Στο παραμύθι αυτό θα βρείτε τους στίχους της συγγραφέως από «Το Τραγούδι των Δοντιών», το οποίο μελοποιήθηκε από τον ταλαντούχο deadmanrunning, ερμηνεύτηκε από τη συγγραφέα με τη σύμπραξη του πολύ γνωστού σε όλους μας, Κώστα Παρίσση και ενορχηστρώθηκε μοναδικά στο στούντιο praxis από τον ίδιο. Για να το ακούσετε και να το τραγουδήσετε, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της συγγραφέως, valiasbooks.gr, στην οποία θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε οπτικοποιημένο υλικό!

Μέσω των δύο ξεχωριστών και ευφάνταστων videos που δημιούργησαν για εσάς, ο Βασίλης Σελιμάς και η εταιρεία παραγωγής 2Vision αντίστοιχα, θα ταξιδέψετε παρέα με τους ήρωες του βιβλίου στις μακρινές θάλασσες του στόματος…

Επιπλέον, στο παραμύθι περιέχεται βιβλίο δραστηριοτήτων με αυτοκόλλητα, ζωγραφιές, σταυρόλεξο, κρυπτόλεξο, γρίφους και άλλα παιχνίδια για να απασχολήσετε δημιουργικά και ευχάριστα τους μικρούς μας αναγνώστες.

Εμπρός λοιπόν, στον δρόμο που χάραξαν οι Ιππότες της Στρογγυλής Βούρτσας! Ας υιοθετήσουμε τα «όπλα» τους για να μπορούμε να δείχνουμε τα υγιή και αστραφτερά μας δόντια, χωρίς να φοβόμαστε ότι κάποιος θα μας τα κλέψει…

Δύο λόγια για τη συγγραφέα

Η Ευαγγελία Κακούρου, γεννήθηκε το έτος 1983 και μεγάλωσε στον Δήμο Υμηττού, ένα μικρό μα πολύ όμορφο Δήμο! Αποφοίτησε το έτος 2001 από το 3ο Ενιαίο Λύκειο Υμηττού και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το έτος 2007. Από το 2009 έως σήμερα διατηρεί δικό της δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα με ειδίκευση σε θέματα Αστικού Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι λάτρης της ανάγνωσης βιβλίων και ποιημάτων και από μικρή ηλικία ασχολείται με τη συγγραφή και τη μουσική.

Η αγάπη της για τα παιδιά και την ανάγνωση βιβλίων, την ώθησε στη συγγραφή αυτού του παραμυθιού, που έχει ως στόχο, να βοηθήσει τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας να κατανοήσουν τη σημασία της στοματικής υγιεινής και της υπευθυνότητας με διασκεδαστικό κυρίως τρόπο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο της, επισκεφθείτε τις σελίδες της valiasbooks.gr και evangeliakakourou.gr

Λίγα λόγια από τη συγγραφέα: «Πάντα μου άρεσε να αποτυπώνω τις σκέψεις μου στο χαρτί, να γράφω ποιήματα, να δημιουργώ ιστορίες… Ήταν για μένα ένας όμορφος και λυτρωτικός τρόπος έκφρασης… Ο δε ερχομός της κόρης μου, με ενέπνευσε και δημιουργήθηκε μέσα μου έντονα η ανάγκη και η επιθυμία να γράψω κάτι για εκείνη, να το διαβάζουμε μαζί και να ταξιδεύουμε παρέα…

«Ο Καπετάν Τερηδονίξ και οι Ιππότες της Στρογγυλής Βούρτσας» είναι ένα παραμύθι έξυπνο και πρωτότυπο, που δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη από όλους τους συντελεστές του, για να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν με ευφάνταστο τρόπο την ιδέα την υπευθυνότητας και της ανάγκης για καθημερινή φροντίδα και υγιεινή».

Το βιβλίο διατίθεται τόσο από την ίδια τη συγγραφέα, όσο και από επιλεγμένα βιβλιοπωλεία (Πολιτεία, Το Θέμα, Γ. Προεστάκης, Βιβλιοπωλείο Φραγκιουδάκη, Ευ τέρπειν κ.α). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα valiasbooks.gr

Τρόποι επικοινωνίας με τη συγγραφέα:

Site: valiasbooks.gr

E-mail: valia_kakourou@hotmail.com

Facebook: evangeliakakourou

Instagram:valiakakourou

Related posts