Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
18 Απρ 2021
Πολιτισμός

Η συγγραφέας Γερακίνα Μπουρίκα μιλάει για το νέο βιβλίο της «Φωτιά στο παρελθόν»

Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη

Η Γερακίνα Μπουρίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας. Η ζωή την οδήγησε επί τέσσερα χρόνια να εγκατασταθεί στη Βόρεια Ελλάδα και τα τελευταία δεκαεπτά να ζει μόνιμα στην Αθήνα. Τα λογιστικά και οι πωλήσεις ήταν το βασικό της επάγγελμα, μέχρι τη γέννηση των παιδιών της, Βασιλικής και Δημήτρη. Η τύχη που της χάρισε τη δυνατότητα να ασχοληθεί αποκλειστικά με το «επάγγελμα μητέρα» τής έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψει τα υπέροχα μονοπάτια της συγγραφής. Έπειτα από την έκδοση των δύο πρώτων βιβλίων της, παράλληλα με τη συγγραφή, αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Κυριακάτικη και είναι συντάκτρια του online πολιτιστικού περιοδικού Books and Style. 

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ: Γερακίνα πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο σου με τίτλο Φωτιά στο παρελθόν. Τι πραγματεύεται;

ΓΕΡΑΚΙΝΑ ΜΠΟΥΡΙΚΑ: Μαίρη μου επειδή το βιβλίο έχει πολλές ανατροπές και κάθε αναφορά στην ιστορία του πρέπει να είναι πολύ προσεκτική θα αναγκαστώ να σε παραπέμψω στο οπισθόφυλλο του βιβλίου και στην περίληψή του που πρέπει να σου πω με βασάνισε πολύ για να την γράψω.

Μ.Γ.: Πως καίγεται το παρελθόν;

Γ.Μ.: Ένας γρίφος που κρύβεται στα ακατάληπτα λόγια μιας γριάς είναι η πρώτη σπίθα της φωτιάς που θα κάψει ανελέητα το παρελθόν κάποιων ανθρώπων: «Την έθαψα με τα ίδια μου τα χέρια. Τύλιξα το κορμάκι της σε ένα σεντόνι και την έθαψα στην πίσω αυλή. Κάτω από την λεμονιά μας».

Μ.Γ.: Μπορεί το μέλλον να στηριχτεί πάνω σε καμένο παρελθόν;

Γ.Μ.: Συνήθως δεν μπορεί. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως όπως συμβαίνει και στους ήρωες του συγκεκριμένου βιβλίου η φωτιά μπορεί να λειτουργήσει σαν κάθαρση για να μπορέσουν να χτιστούν καινούργιες βάσεις για το μέλλον. Πολλοί κάνουν το λάθος να υποθέτουν πριν διαβάσουν το βιβλίο ότι κάποιος ήρωας βάζει φωτιά στο παρελθόν του γιατί θέλει να το απαρνηθεί. Όμως συμβαίνει τελικά το αντίθετο. Το παρελθόν που έχει ζήσει κάποιος καίγεται και ακυρώνεται μετά από αποκαλύψεις που ανατρέπουν την αλήθεια της ζωής του.

Μ.Γ.: Πολλά είναι τα μυστικά και ψέματα που συντροφεύουν τους ήρωές σου. Πως επηρέασε τη ζωή τους;

Γ.Μ.: Καταστροφικά τους επηρέασε όπως γίνεται και στην πραγματική ζωή. Τα μυστικά και τα ψέματα όμως εκτός από τον πόνο που προκαλούν όταν αργά ή γρήγορα αποκαλύπτεται η αλήθεια, συνήθως μας κλέβουν και κάτι πολύ σημαντικό από την ζωή μας και αυτό είναι ο χρόνος που δεν γυρίζει ποτέ πίσω. Ο χαμένος χρόνος λοιπόν σε αυτό το μυθιστόρημα θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη πληγή για τους ήρωές μου.

Μ.Γ.: Η μυθοπλασία ή η ζωή γράφει τα πιο παράξενα σενάρια;

Γ.Μ.: Πιστεύω πως η μυθοπλασία παίρνει ερεθίσματα από την αληθινή ζωή οπότε μάλλον η ζωή γράφει τα πιο παράξενα σενάρια.

Μ.Γ.: Τι πιστεύεις για την έκφραση «για πάντα»;

Γ.Μ.: Θα σου πω ακριβώς τι μου συμβαίνει με αυτή την έκφραση. Η ζωή με έχει διδάξει με πολλά παραδείγματα ότι δεν ισχύει το «για πάντα» και η λογική μου αυτό υποστηρίζει. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν σε όλες τις δύσκολες στιγμές αυτό που με βοηθά είναι αυτή η σκέψη. Στα ωραία πράγματα της ζωής μου όμως, ανατρέπεται η λογική μου γιατί παρασύρομαι από το συναίσθημα που με πείθει ότι όλα αυτά τα όμορφα που νιώθω μπορούν να κρατήσουν για πάντα. Και ναι. Εκείνες τις φορές το πιστεύω ακράδαντα αυτό, μέχρι να έρθει η ώρα που δυστυχώς η ζωή θα με διαψεύσει.

Μ.Γ.: Τι καθοδηγεί τις αποφάσεις και τις πράξεις των ηρώων σου, ο έρωτας, το συμφέρον, η υποχρέωση ή κάτι άλλο;

Γ.Μ.: Όλα αυτά μαζί μα για τον καθένα σχεδόν ένα από αυτά. Οι ήρωες του βιβλίου μου έχουν αδυναμίες, ζουν τα πάθη τους, είναι σκληροί, είναι αθώοι, είναι αιώνια ερωτευμένοι.

Μ.Γ.: «Αυτοί οι έρωτες νόμιζα πως δεν υπάρχουν» αναφέρει η Ιωάννα για τον έρωτα της Βασιλικής με τον Φίλιππο. Εσύ τι λες, Υπάρχουν στην αληθινή ζωή;

Γ.Μ.: Οι μεγάλοι έρωτες υπάρχουν στην αληθινή ζωή. Κάποιοι κρατάνε και για πάντα. Κι αν δεν τους βλέπουμε είναι γιατί είναι πολύ ήσυχοι σε σχέση με το κακό που κάνει πάντα πολύ περισσότερη φασαρία.

Μ.Γ.: «Γιατί πρέπει να είναι τόσο πολύπλοκο το να είσαι ευτυχισμένος» αναρωτιέται ο Φίλιππος. Είναι πολύπλοκη η ευτυχία;

Γ.Μ.: Είναι πολύπλοκη η ευτυχία γιατί εμείς οι άνθρωποι είμαστε πολύπλοκοι και την ψάχνουμε με λάθος τρόπο. Νομίζουμε πως θα την βρούμε με την λογική όμως η ευτυχία ακολουθεί τον δρόμο της καρδιάς.

Γερακίνα Μπουρίκα

Μ.Γ.: Από τι εξαρτάται;

Γ.Μ.: Η ευτυχία για εμένα εξαρτάται από  την ψυχική ηρεμία που έχει ένας άνθρωπος. Όταν κάποιος είναι ψυχικά ήρεμος μπορεί να αναγνωρίσει και να απολαύσει τις στιγμές ευτυχίας γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι η ευτυχία κρύβεται μέσα εκεί. Δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση.

Μ.Γ.: «Άβυσσος η ψυχή των γυναικών…» σκέφτεται ο Σταμάτης. Τι θα του απαντούσες;

Γ.Μ.: Θα του απαντούσα πως αν ένας άντρας πιστεύει πως είναι άβυσσος η ψυχή των γυναικών, πρέπει να ξέρει ότι την ίδια σκέψη κάνει μια γυναίκα για τους άντρες. Άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων λοιπόν.

Μ.Γ.: Υπάρχουν παράλογα και λογικά στον έρωτα;

Γ.Μ.: Αρχικά θα σου απαντήσω με μία συνηθισμένη φράση που όμως μέσα της κρύβει έναν βασικό κανόνα του έρωτα. «Στον έρωτα όλα επιτρέπονται». Και γιατί όλα επιτρέπονται; Γιατί στον έρωτα υπάρχουν τα λογικά και τα παράλογα. Γι’ αυτό άλλωστε όσοι τον έχουμε ζήσει, αφού τον ξεπεράσαμε, πολλές φορές δεν αναγνωρίζαμε τον εαυτό μας και τις πράξεις που κάναμε όταν ήμασταν υπό την επήρειά του. Ο έρωτας μπορεί να ξεπεράσει ηθικούς φραγμούς και κανόνες όπως και μπορεί να δώσει δύναμη και φτερά να καταφέρουμε πράγματα ξεπερνώντας κάθε φοβία μας.

Μ.Γ.: Η θεία δίκη είναι παρούσα στην εξέλιξη της ζωής των θυτών;

Γ.Μ.: Η θεία δίκη που πιστεύω ότι υπάρχει στην πραγματική ζωή δεν θα μπορούσε να λείπει μέσα από το βιβλίο μου. Όλα είναι θέμα ενέργειας. Η κακή ενέργεια που παράγεται μέσω μιας πράξης κάποια στιγμή θα επιστρέψει στην αρχική της πηγή.

Μ.Γ.: Σ΄ ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης και σου εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο σου.

Γ.Μ.: Εγώ ευχαριστώ για την τιμή και την φιλοξενία σας.

*Το μυθιστόρημα «Φωτιά στο παρελθόν» της Γερακίνας Μπουρίκα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός.

 Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική. Το 2019 θα κυκλοφορήσει το νέο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Ωκεανός.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από πεντακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.

Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.   

 

 

Related posts