Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
03 Δεκ 2022
Πολιτισμός

Η συγγραφέας Άννα Γαλανού μιλάει για την τριλογία της «Οι δρόμοι της καταιγίδας»

 

 

Από την Μαίρη Γκαζιάνη

Με το βιβλίο «Εξιλέωση» ολοκληρώθηκε η τριλογία «Οι δρόμοι της Καταιγίδας» της συγγραφέα Άννας Γαλανού. Πρόκειται για μια τριλογία που αγαπήθηκε πολύ από το αναγνωστικό κοινό κα στάθηκε η αφορμή για τρεις συνεχόμενες συνεντεύξεις με τη συγγραφέα όπου μου μίλησε για όλη τη συγγραφική πορεία των τριών βιβλίων.

Νοσταλγώντας το συγγραφικό ταξίδι με τους κεντρικούς ήρωές του κάθε βιβλίου Ρούσσα, Ιωάννη και Αριάδνη οφείλω να πω ότι η συγκεκριμένη τριλογία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες που κυκλοφορούν και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα στους αναγνώστες.

Η Άννα Γαλανού είναι μια ταλαντούχα συγγραφέας με δυνατή συγγραφική πένα και την εξαιρετική ικανότητα να συνδέει τη μυθοπλασία με την ιστορία ώστε να προσφέρει γνώσεις και ταυτόχρονα να προκαλεί  έντονα συναισθήματα.

ΕΡ. Άννα, με το βιβλίο «Εξιλέωση» που κυκλοφόρησε πρόσφατα ολοκληρώθηκε η τριλογία σου «Οι δρόμοι της καταιγίδας». Ποια είναι τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν μετά από αυτό το συγγραφικό ταξίδι σου;

ΑΠ. Με μια λέξη θα μπορούσα να πω ευτυχία… Ευτυχία γιατί κατάφερα να διαβώ πολλούς και δύσκολους δρόμους, μιας καταιγίδας που διήρκεσε κοντά μισό αιώνα. Ταυτόχρονα όμως, αυτή η ευτυχία θα ήταν μισή, αν δεν εύρισκε και τους ανάλογους αναγνώστες – συνοδοιπόρους… και τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, γιατί είναι πολλοί, πάρα πολλοί.

ΕΡ. Ποιες ήταν οι προσωπικές συγγραφικές καταιγίδες που αντιμετώπισες κατά τη διάρκεια των τριών βιβλίων;

ΑΠ. Οι ήρωες μου στάθηκαν δίπλα μου, με προστάτευσαν, ίσως παραπάνω απ’ όσο έπρεπε κι έτσι μπορώ να πω ότι ίσα που βράχηκαν τα μάγουλά μου, ίσα που η αντάρα της καταιγίδας σκοτείνιασε το βλέμμα της ψυχής μου. Πραγματικά, ήταν ένα υπέροχο ταξίδι.

ΕΡ. «Θυσία», «Εκδίκηση», «Εξιλέωση» είναι οι επί μέρους τίτλοι της τριλογίας. Μπορείς να μας πεις με δυο λόγια, ποιος θυσιάζεται, ποιος εκδικείται και πως προκύπτει η εξιλέωση;

ΑΠ. Κάθε βιβλίο έχει τον ήρωά του, που επιφορτίζεται τον δύσκολο, πραγματικά, ρόλο της κάθε ιστορίας. Η Θυσία της Ρούσσας, η Εκδίκηση του Ιωάννη και η Αριάδνη με τον μίτο στα χέρια, ξετυλίγει σιγά σιγά το κουβάρι μιας μεγάλης διαδρομής, για να μας οδηγήσει στην Εξιλέωση.

ΕΡ. Τα τρία βιβλία είναι εξαρτώμενα το ένα από το άλλο ή διαβάζονται και αυτοτελώς;

ΑΠ. Η ιστορία είναι μία και ενιαία. Έχει αρχή μέση και τέλος, όπως συμβαίνει σε όλα τα μυθιστορήματα … ή όπως πρέπει να συμβαίνει. Έγινε τριλογία λόγω του όγκου της, λόγω των πολλών γεγονότων που παρατίθενται. Δεν ήταν αυτοσκοπός να γράψω ντε και καλά τριλογία, προέκυψε. Σε κάθε βιβλίο υπάρχει ένας κεντρικός ήρωας, έτσι ώστε να μην μπλέκονται εποχές, πρόσωπα και γεγονότα, ώστε ο αναγνώστης αν θέλει να μπορεί να διαβάσει αυτόνομα καθένα απ’ αυτά. Θεωρώ πως τα  κατάφερα. Όμως για τον ψαγμένο αναγνώστη, καλό θα είναι να διαβάσει με την χρονολογική τους σειρά και τα τρία βιβλία.

ΕΡ. Η «Θυσία» και η «Εκδίκηση» γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκαν πολύ από τους αναγνώστες. Τι έχεις να τους πεις προκειμένου να τους δελεάσεις να διαβάσουν την «Εξιλέωση»;

ΑΠ. Η Εξιλέωση ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τα δύο πρώτα βιβλία, ίσως με μεγαλύτερη ένταση. Άλλωστε η κάθαρση και η δικαίωση που πραγματεύεται, νομίζω μας αφορούν όλους και αυτό δεν αλλάζει, είναι διαχρονικό.

ΕΡ. Σε ποιες περιοχές, ιστορικές καταστάσεις και γεγονότα ταξιδεύεις τους αναγνώστες σου με την «Εξιλέωση»;

ΑΠ. Με την Εξιλέωση κλείνει ο μεγαλύτερος κύκλος της τριλογίας. Όσοι μπόρεσαν να δουν πίσω από τις περιγραφές και τις λέξεις, όλη η τριλογία απαρτίζεται από πολλούς και συνεχόμενους κύκλους που άλλες φορές τέμνονται και άλλες όχι. Ο μεγαλύτερος κύκλος είναι της Εξιλέωσης, όπου μετά από μια περιπετειώδη διαδρομή, η ηρωίδα μου, η Αριάδνη, επιστρέφει στην Αδριανούπολη. Εκεί απ’ όπου ξεκίνησε όλος ο μύθος της οικογένειας της Ρούσσας και του Σεκίρ.

ΕΡ. Σε προηγούμενη συνέντευξη μου είχες αναφέρει «Για να γράψω τη τριλογία, επί 2,5 χρόνια διάβαζα, σχεδόν αποκλειστικά, ιστορικά βιβλία της συγκεκριμένης περιόδου, δηλαδή του 16ου αιώνα». Η συγγραφή τους πόσο χρόνο σου πήρε;

ΑΠ. Επισταμένα, ξεκίνησα να διαβάζω για την συγκεκριμένη εποχή τον Φεβρουάριο του 2015. Άρχισα να γράφω την Θυσία, τέλος Μαΐου του 2015. Ταυτόχρονα με την συγγραφή, μελετούσα, κρατούσα σημειώσεις, ενώ συνέχιζα το γράψιμο. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι και φέτος. 4 Φεβρουαρίου του 2018, έγραψα τη λέξη Τέλος. Στα τρία αυτά χρόνια, υπήρχε ένας συνδυασμός ανάμεσα σε μελέτη και συγγραφή.

ΕΡ. Ποιο σημείο της τριλογίας σε συγκίνησε περισσότερο και ποιον/ποιαν από τους ήρωές σου «αγάπησες» περισσότερο;

ΑΠ. Με συγκίνησε η Θυσία της Ρούσσας. Παρότι γνώριζα εξαρχής ότι αυτό θα έγραφα, όταν έφθασα στο συγκεκριμένο σημείο, λύγισα. Ήταν μια δραματική κατάληξη, που όμως αποτελούσε και μονόδρομο αξιών για την ηρωίδα μου.

Αγάπησα πολύ και τους τρεις ήρωες μου. Λυπήθηκα πολύ τον Ιωάννη, για τα αδιέξοδα και για τους δαίμονες που τον βασάνιζαν, πολλές φορές βρέθηκα σε διλλήματα όσον αφορούσε την εξέλιξη της ζωής της Αριάδνης, και παρότι δικό μου δημιούργημα, θαύμασα άπειρες φορές την ψυχική δύναμη της Ρούσσας.

ΕΡ. Ο Ιωάννης, ο ήρωας του βιβλίου «Εκδίκηση» είναι μια τραγική μορφή. Πως θα χαρακτήριζες τους υπόλοιπους κεντρικούς ήρωές σου;

ΑΠ. Και αγαπημένος μου ήρωας όπως είπα παραπάνω. Θέλω να αναφερθώ συνολικά στους ήρωες του βιβλίου και να πω κάτι διαφορετικό, που ως τώρα δεν έχω αναφερθεί σε καμία μου συνέντευξη.

Τα ονόματα είναι συμβολικά, όπως και οι τίτλοι των βιβλίων. Ρούσσα=κόκκινο=αίμα=Θυσία.

Εκδίκηση & Ιωάννης… ‘’Η κεφαλή μου επί πίνακι’’, σύμφωνα με τον Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Αριάδνη = ο μίτος της Αριάδνης = Αποκάλυψη, Δικαίωση, Εξιλέωση

Η ακροστιχίδα των τριών βιβλίων, είναι η λέξη ΘΕΕ. Το αντιλήφθηκα στην μέση περίπου της Εκδίκησης και ειλικρινά έκλαψα για το απρόσμενο…

ΕΡ. «…ένα ανατρεπτικό και λυτρωτικό φινάλε» αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου και θα προσθέσω ότι η τριλογία σου είναι από τις καλύτερες που έχω διαβάσει. Ποια είναι τα σχόλια που έχεις εισπράξει από τους αναγνώστες σου;

ΑΠ. Ευχαριστώ πολύ Μαίρη για τα καλά σου λόγια. Τα σχόλια και τα μηνύματα που παίρνω είναι όλα υπέροχα και νιώθω αμήχανα να απαντώ με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους αναγνώστες. Όμως η αλήθεια μου και η ψυχή μου, εκφράζονται έτσι… Με ένα μεγάλο Ευχαριστώ, που βγαίνει από μέσα μου. Δεν είναι καθόλου τυπικό. Σας ευχαριστώ που με αφουγκραστήκατε.

ΕΡ. Σύμφωνα με την εξέλιξη της ιστορίας των ηρώων σου στην τριλογία, οι άνθρωποι αποφασίζουν ή η μοίρα επιλέγει;

ΑΠ. Έχω πει κι άλλες φορές ότι δεν μπορούμε να εξουσιάζουμε τα πάντα. Η παρέμβαση μας είναι αδύναμη κάποιες φορές, μπροστά σε ένα καταιγισμό απρόοπτων γεγονότων και καταστάσεων. Η μοίρα σίγουρα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ζωή μας, όμως δεν πρέπει να είμαστε μοιρολάτρες. Πρέπει να παλεύουμε, να έχουμε πίστη και να χαράζουμε την δική μας πορεία. Θεωρώ ότι μπορούμε να της ξεφύγουμε… έστω κάποιες φορές.

ΕΡ. «Θυσία»-«Εκδίκηση»-«Εξιλέωση». Και τώρα τι ακολουθεί;

ΑΠ. Έχω διάφορα κατά νου, ακόμα δεν έχω κατασταλάξει τι θέλω να γράψω και πότε. Είμαι σε μια μεγάλη περιοδεία από τον Μάρτιο, έχω κάνει δεκάδες παρουσιάσεις ανά την Ελλάδα και σε λίγες μέρες φεύγω για Κρήτη. Εκεί ίσως ονειρευτώ ξανά μια καινούρια ιστορία… στις θάλασσες του νότου που αποτελούν πάντα για μένα πηγή έμπνευσης.

ΕΡ. Σ΄ ευχαριστώ πολύ για τις συνεντεύξεις που μου παραχώρησες στο συγγραφικό ταξίδι της τριλογίας «Οι δρόμοι της καταιγίδας» κι εύχομαι να τα ξαναπούμε σύντομα μετά το νέο σου συγγραφικό ταξίδι. Καλοτάξιδοι «Οι δρόμοι της καταιγίδας».

ΑΠ. Ευχαριστώ κι εγώ πάρα πολύ, για τις εύστοχες ερωτήσεις, που μου έδωσαν την ευκαιρία να αποκαλύψω πολύ περισσότερα απ’ όσα σκόπευα. Σίγουρα θα τα ξαναπούμε και εύχομαι με την σειρά μου, υγεία, πολλές επιτυχίες και ένα όμορφο καλοκαίρι.

*Η τριλογία «Οι δρόμοι της καταιγίδας» της Άννας Γαλανού που περιλαμβάνει τα βιβλία «Θυσία», «Εκδίκηση», «Εξιλέωση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Μαίρη Γκαζιάνη

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα.  Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.

Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΤΑ ΠΛΗΚΤΡΑ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ  από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015.  Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της ΑΛΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ από την Εμπειρία Εκδοτική.

Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από τριακόσιες συνεντεύξεις. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Το διάστημα Ιούλιος 2017 έως Μάρτιος 2018 υπήρξε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style.

Μεγάλη της αγάπη είναι το θέατρο με το οποίο ασχολείται ερασιτεχνικά

 

Related posts