Subscribe Now

Trending News

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στo now24.gr.
Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.
06 Δεκ 2021
Οικονομία

Ι. Στουρνάρας: Ένα μεγάλο “κούρεμα” μπορεί να μας βυθίσει

Ένα μεγάλο «κούρεμα» μπορεί να μας βυθίσει αύτανδρους… Και σίγουρα δεν αποτελεί λύση. 

Αυτό υπογραμμίζει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, καθηγητής Οικονομικών, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, μιλώντας στο Capital.gr. Άποψη την οποία συμμερίζονται όλοι οι Έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι βλέπουν ότι με μαθηματική ακρίβεια οι τράπεζες θα περάσουν αρχικά σε κρατικό έλεγχο, για να πουληθούν στη συνέχεια, σε ιδιαίτερα χαμηλές αποτιμήσεις. 

«Το haircut δεν καθιστά βιώσιμο το χρέος, διότι απαιτεί μεγάλη επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων», λέει ο κ. Στουρνάρας και επισημαίνει πως το κούρεμα εμποδίζει τον κόσμο να δει την πραγματική φύση του προβλήματος, το οποίο δεν λύνεται παρά μόνο με πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, με αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου και με επενδύσεις στους κλάδους που η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα (όπως είναι ο τουρισμός), στην ενέργεια και φυσικά στις υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ). 

«Ουδέποτε θεώρησα», συνεχίζει ο κ. Στουρνάρας, «ότι το κούρεμα αποτελεί λύση για την Ελλάδα. Αντιθέτως μάλιστα, δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο που μπορεί να μας βυθίσει αύτανδρους και να μας αποκλείσει από τις αγορές για πάρα πολλά χρόνια». 

Οι πληροφορίες, οι διαρροές και τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για επερχόμενο μεγάλο haircut, έχουν δημιουργήσει δύο στρατόπεδα, με τους ηγέτες της ευρωζώνης να φέρονται ότι τάσσονται υπέρ γενναίου κουρέματος της αξίας των ομολόγων και τους οικονομολόγους να βρίσκονται απέναντι τους. Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Τραπεζικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Νταλάρα να καλεί τους ιθύνοντες να σεβαστούν τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. 

Το μίγμα της λύσης που προτείνει ο κ. Στουρνάρας βασίζεται σε 4 προϋποθέσεις, που χαρακτηριστικά ονομάζει 4-4-4-50 και εξηγεί πως με τις κατάλληλες κινήσεις η χώρα μπορεί να περιορίσει το δημόσιο χρέος στο 87% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; 

Από σήμερα και μέχρι το 2020 θα πρέπει η χώρα: Πρώτον, μέσα από δημοσιονομική προσαρμογή να κινηθεί στην κατεύθυνση δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος που είχε στη δεκαετία του 1990, δηλαδή 4% του ΑΕΠ. 

Δεύτερον, να πετύχει ονομαστικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 4%. 

Τρίτον, θα πρέπει το μέσο επιτόκιο δανεισμού να διαμορφωθεί στο 4% (όπως προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου). 

Και φυσικά θα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ. 

Οι τραπεζίτες σημειώνουν πως σήμερα εκείνο που λείπει περισσότερο είναι η πολιτική βούληση να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 21ης Ιουλίου. Ωστόσο, όπως λένε, ένας εναγκαλισμός του κράτους με τις τράπεζες θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκά η κυβέρνηση. 

Είναι γνωστό, ότι σύμφωνα με το πρόσφατο νόμο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ακόμα και στην περίπτωση που συμμετέχει με ποσοστό 10% στο μετοχικό κεφάλαιο μιας τράπεζας έχει δικαίωμα βέτο στις όποιες στρατηγικές αποφάσεις. 

Η Alpha Bank στο οικονομικό της Δελτίο σημειώνει πως «εάν το χρηματοοικονομικό σύστημα εθνικοποιηθεί και η διαχείριση περιέλθει στο κράτος, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εκμηδένιση της περιουσίας χιλιάδων μικρομετόχων, αλλά και ιδρυμάτων, ασφαλιστικών ταμείων κλπ» και υπογραμμίζει με έμφαση ότι «το κράτος δεν διαθέτει καμιά εμπειρία και ικανότητα για να διοικήσει μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως είναι οι τράπεζες». 

Και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας, «η όλη ιστορία αφορά κυρίως το ελληνικό ασφαλιστικό και τραπεζικό σύστημα, για τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να ξαναδανειστεί για να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται εξαιτίας αυτής της αύξησης «κουρέματος».


Πηγή: capital.gr

Related posts