Μετά από μια καλά οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν δεκαοκτώ αλλοδαποί , που διέπρατταν συστηματικά ληστείες και κλοπές στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Στην επιχείρηση πήραν μέρος τα Τμήματα Ασφαλείας Ακροπόλεως και Καλλιθέας και η Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.).
Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής τα μέλη της οργάνωσης είναι υπήκοοι Μαρόκου, Αλγερίας, Ιράκ, Λιβύης και Πακιστάν. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συνολικά 38 άτομα. Πέντε βρίσκονται ήδη στη φυλακή ενώ οι άλλοι αναζητούνται.
Η αστυνομική επιχείρηση στήθηκε με άκρα μυστικότητα. Προηγήθηκε πλήρης “χαρτογράφηση” της δραστηριότητας των μελών της και του τρόπου δράσης τους ( modus operandi ).
Χτυπούσαν στο κέντρο της Αθήνας
Όπως προέκυψε, η εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2019 και δραστηριοποιούνταν κυρίως στις περιοχές του Συντάγματος, της Ακρόπολης, των Εξαρχείων, της Ομόνοιας και του Νέου Κόσμου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Έβαζαν στο μάτι κυρίως διερχόμενους πεζούς, τουρίστες-επισκέπτες και σταθμευμένα οχήματα. Αφαιρούσαν χρήματα, τιμαλφή, ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα.
Ως προς τον τρόπο δράσης τους, για τις ληστείες και κλοπές σε βάρος πεζών, λειτουργούσαν με “ομάδες κρούσης”, από τουλάχιστον τρία άτομα με συγκεκριμένους ρόλους.
Όταν συνελήφθησαν και με τη λογική ότι μπορεί να τους αναγνωρίσουν και άλλα θύματα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε την άδεια να δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες τους.
Το πρώτο και πιο έμπειρο άτομο ήταν επιφορτισμένο να εντοπίσει τον “στόχο”, συνήθως άτομα προχωρημένης ηλικίας, γυναίκες καθώς και άτομα νεαρότερης ηλικίας με μειωμένη σωματική διάπλαση, ενώ προτιμούσαν να δρουν σε απομονωμένα-απόμερα σημεία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις εκμεταλλεύονταν το συνωστισμό και με γρήγορες κινήσεις αφαιρούσαν όλα τα αντικείμενα ή μέρος αυτών, δίχως να γίνουν αντιληπτοί. Σε ό,τι αφορά στις κλοπές από σταθμευμένα αυτοκίνητα, τα μέλη της οργάνωσης τα επέλεγαν με ιδιαίτερη προσοχή, ανάλογα με το βαθμό παλαιότητας και τα αντικλεπτικά συστήματα που έφεραν, ενώ προτιμούσαν οχήματα που ήταν παρκαρισμένα σε απόμερα σημεία. Αφού επέλεγαν το “όχημα-στόχο”, παραβίαζαν τις κλειδαριές ή έσπαζαν τα φινιστρίνια και αφαιρούσαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα.
Μετά την αφαίρεση των αντικειμένων, απομακρύνονταν από το σημείο με γρήγορες κινήσεις και παρέδιδαν αμέσως τα κλοπιμαία σε συνεργό τους, που δεν είχε εμπλακεί στην κλοπή ή τη ληστεία.
Τα κλοπιμαία τα διοχέτευαν σε δίκτυο κλεπταποδόχων, το οποίο είχαν αναπτύξει, επτά (7) από τους οποίους περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες. Μάλιστα, στο πλαίσιο της έρευνας εξακριβώθηκε πλήρως η διαδικασία διοχέτευσης των κλοπιμαίων από τους φυσικούς αυτουργούς στους κλεπταποδόχους, σε συγκεκριμένους χώρους στο κέντρο της Αθήνας.
«Πλούσια» δράση
Από την έως τώρα αστυνομική έρευνα και την ανάλυση όλων των στοιχείων και δεδομένων της υπόθεσης, έχει ταυτοποιηθεί ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει:
– 65 κλοπές από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
– 29 κλοπές σε διερχόμενους πεζούς,
– 2 κλοπές σε γραφεία και
– 5 ληστείες με χρήση σωματικής βίας και απειλή μαχαιριού σε πεζούς.
Κατασχέθηκαν
Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
– 169 κινητά τηλέφωνα,
– 53 ηλεκτρονικές συσκευές tablet,
– 228 εξαρτήματα κινητών τηλεφώνων,
– 16 μαχαίρια, πτυσσόμενα στιλέτα και σουγιάδες,
– 115 κάρτες SIM,
– Χρηματικό ποσό (1.790) ευρώ,
– 2 τηλεοράσεις και
– Πλήθος κοσμημάτων.
Η αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων και χρηματικών ποσών υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.